Antena LIVE

CNN: Efort multinațional în viteză de a trimite arme în Ucraina de pe un aeroport secret din Europa de Est

Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley a vizitat săptămâna trecută un aerodrom secret din Estul Europei, din apropierea graniței cu Ucraina, care ar putea deveni un centru pentru transportul de arme către Kiev, a declarat un oficial înalt din Departamentul Apărării, relatează CNN. Măsura ar face parte din efortul multinațional de a trimite arme lși avioane în Ucraina unde războiul declanșat de Rusia a intrat în ziua a 12-a. Ieri, Rusia a avertizat România și statele vecine Ucrainei că orice țară care pune la dispoziția Ucrainei aeroporturile poate fi considerată ca parte din conflict". 

De la 07.03.2022, 12:13
CNN: Efort multinațional în viteză de a trimite arme în Ucraina de pe un aeroport secret din Europa de Est Profimedia

Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-a deplasat săptămâna trecută la un aerodrom secret din Estul Europei, lângă graniţa cu Ucraina, care a devenit un hub pentru transportul de arme, a declarat vineri un înalt oficial din Departamentul Apărării al SUA, relatează CNN. În timp ce se afla pe aerodrom, Milley s-ar fi întâlnit cu trupe şi personal şi ar fi examinat activitatea de transport, a precizat oficialul. În ultimele zile activitatea pe aeroportul respectiv a crescut, ajungând până la 17 zboruri pe zi, capacitatea sa maximă. 

Locul unde este situat aeroportul rămâne secret pentru a proteja transporturile de arme, inclusiv rachete antiblindate, în Ucraina, scrie CNN. Armata rusă nu a atacat aceste transporturi  după ce a intrat în Ucraina, a spus oficialul, dar există o anumită îngrijorare că Rusia ar putea începe să distrugă livrările pe măsură ce războiul continuă în Ucraina. 

Chiar înainte ca invazia Rusiei să înceapă la sfârşitul lunii trecute, cerul Europei a fost plin de avioane militare de marfă ale Statelor Unite şi ale altor țări.  Zborurile au repoziţionat trupele de-a lungul flancului estic al NATO, dar au transportat de asemenea arme către punctele de transfer de unde pot fi livrate în Ucraina. Ritmul zborurilor a crescut.

Comandamentul European al SUA (EUCOM) se află în centrul operaţiunii de transport masiv, folosind reţeaua sa de legătură cu aliaţii şi partenerii pentru a se coordona "în timp real" şi a trimite materiale în Ucraina, a declarat un al doilea oficial din Apărarea americană. EUCOM se coordonează de asemenea cu alte ţări, inclusiv Marea Britanie, în ceea ce priveşte procesul de livrare, "pentru a ne asigura că folosim resursele la maximă eficienţă, pentru a sprijini ucrainenii într-un mod organizat", a adăugat oficialul.

Pe acelaşi subiect

De când a început invazia Rusiei, 14 ţări au trimis asistenţă de securitate Ucrainei, unele dintre ele trimițând rar înainte echipamente atât de substanţiale, a spus oficialul. "Marea majoritate" a unui pachet de asistenţă de securitate de 350 de milioane de dolari a fost deja livrată Ucrainei, la doar o săptămână după ce a fost aprobat oficial de Casa Albă, potrivit oficialului.

Aproximativ 240 de milioane de dolari au ajuns în Ucraina, iar restul ar trebui să ajungă în câteva zile, poate săptămâni, "dar nu mai mult", a declarat oficialul vineri. Componentele care au fost deja livrate includ "echipamentele antiblindate". Odată ce au ajuns în posesia armelor, ucrainenii le-au folosit pentru a încetini şi opri atacurile ruseşti în diferite părţi ale Ucrainei. "Cred că toţi am fost extraordinar de impresionaţi de cât de eficient au folosit forţele armate ucrainene echipamentele pe care le-am furnizat", a spus oficialul.

Poate cea mai remarcabilă reușită este convoi masiv rusesc care se întinde pe 60 km la nord de Kiev, care abia s-a deplasat în câteva zile. "Ştim că au efectuat atacuri asupra acelui convoi, că aceste atacuri au fost eficiente în încetinirea şi oprirea acestuia", a declarat vineri un alt înalt oficial american din Apărare.

Echipamentele trimise sunt cele pentru care ucrainenii au primit deja pregătire. Unele antrenamente s-au derulat la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, a spus înalt oficialul, adăugând că ucrainenii pot "utiliza cu competenţă" marea majoritate a echipamentului militar trimis. Viteza cu care SUA livrează acum arme Ucrainei este mult mai rapidă decât în urmă cu două luni. 

Rusia a avertizat România și statele vecine Ucrainei 

Duminică, ministerul rus al Apărării a ameninţat statele care îi sar în ajutor Ucrainei, iar unul dintre cele vizate este chiar Romania. Declaraţia Kremlinului a fost urmata de cea a Washingtonului. Membrii NATO au permisiunea de a trimite avioane de luptă Ucrainei. Statele Unite și aliații își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei. Asta a spus secretarul de stat american Antony Blinken, duminică seară, pentru postul de televiziune CBS News.

"Știm cu certitudine despre avioanele de război ucrainene care zboară spre România și în alte țări vecine. Atragem atenția asupra faptului că utilizarea rețelei aviatice a acestor țări pentru a adăposti aviația de luptă ucraineană, cu utilizare ulterioară împotriva forțelor armate rusești, poate fi considerată ca o complicitate a acestor ţări în conflictul militar.", a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt Ministerul rus al Apărării.

Ți-a plăcut acest articol?

aeroport armament arme europa de est sua ucraina
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024