Antena LIVE

Curs valutar

Contraofensiva ucraineană a eşuat deocamdată, s-a blocat în "rasputitsa". Vestul are nevoie de un nou plan. Analiză

Război în Ucraina. Contraofensiva lansată de Ucraina în această vară a eşuat deocamdată, pe front a început sezonul noroios cunoscut şi ca "rasputitsa" iar Occidentul are nevoie de un nou plan, arată o analiză The Telegraph.

De la 13.11.2023, 12:07
WhatsApp
Contraofensiva ucraineană a eşuat deocamdată, s-a blocat în "rasputitsa". Vestul are nevoie de un nou plan. Analiză Profimedia Images

Condițiile noroioase create de ploile de toamnă - cunoscute sub numele de "bezdorizhzhia" în ucraineană şi "rasputitsa" în rusă, au un efect paralizant pe câmpul de luptă, în special în rândul trupelor aflate în atac. Chiar și tancurile, care sunt special concepute petru mobilitatea off-road și exercită mult mai puțină presiune pe sol decât mașinile sau camioanele, nu se pot mișca în afara drumurilor asfaltate în timpul sezonului noroios. Între timp, armata rusă pregăteşte un atac uriaş la Avdiivka, semn că Kremlinul nu a renunţat să încerce să-i scoată pe ucraineni din Donețk. Un al treilea asalt de amploare este pregătit, în timp ce prognoza meteo indică 10 zile de ploaie şi temperaturi pozitive.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat sub presiune internațională intensă, a încercat să dea impresia că contraofensiva ucraineană nu a ajuns într-un impas, așa cum a sugerat generalul Valeri Zaluzhnîi, săptămâna trecută. Dar, în ciuda tonului optimist al lui Zelenski, Zaluzhnîi cu siguranță nu va ataca în următoarele câteva săptămâni decât dacă vremea va permite acest lucru.

Departe de Blitzkrieg-ul aşteptat de Occident

"Bezdorizhzhia" va dispărea în timpul iernii: pe măsură ce temperaturile, scad sub 0 grade, ploaia lasă loc zăpezii și solul devine din nou ferm. Dar iarna vine cu propriile ei provocări. Din nou, favorizează linia de apărare mai degrabă decât pe cea de atac, mai ales în estul Europei. "Generalul iarnă" a fost întotdeauna cel mai neaşteptat şi mortal "comandant" rus cu care s-au confruntat armatele rivale. Potrivit sursei citate, generalul ucrainean Zaluzhnîi nu va putea pregăti un atac amplu pe timpul iernii. Contraofensiva s-a blocat.

Pe acelaşi subiect

În Occident, acest lucru este văzut ca pe un eşec al ucrainenilor. Anterior, mulţi analişti militari au apreciat că tancurile promise Ucrainei de aliaţii din Vest, dacă sunt folosite corect, ar permite un atac în Blitzkrieg și ar pune capăt războiului în câteva săptămâni. 

Ei au evaluat că numărul uriaş de tancuri bine echipate ale Rusiei a eșuat în invazia inițială pentru că rușii au făcut totul greșit: nu au ştiut cum să-și coordoneze tancurile, infanteria și artileria după strategia războiului de "arme combinate", așa cum ştiu soldații occidentali.

Tancuri occidentale promise Ucrainei, însă, au ajuns cu întârziere. Doar 87 de tancuri Leopard și 14 Challenger au ajuns pe front, în august și 0 blindate Abrams. Tancurile promise de Danemarca și Olanda vor ajunge abia anul viitor. Cu toate acestea, cele peste 100 de tancuri moderne, alături de modelele sovietice pe care ucrainenii deja le foloseau ar fi fost suficiente pentru o brigadă. Însă puternicul vârf de lance blindat ucrainean a avansat cu doar 16 kilometri. Departe de un Blitzkrieg.

Această realitate este inconfortabilă pentru experţii occidentali. Potrivit The Telegraph, fie analiştii fie s-au înșelat și tancurile, chiar și cu antrenament și tactici occidentale, nu mai sunt o armă decisivă; fie ucrainenii, în ciuda faptului că au fost antrenați de armatele occidentale, au avut o strategie greșită. Concluzia spre care se îndreaptă cele mai multe voci din vest este că ucrainenii au procedat greşit.  

Cu toate acestea este greu de imaginat că un general occidental s-ar fi descurcat mult mai bine decât Zaluzhnîi și subalternii săi. Pentru a efectua o operațiune Blitzkrieg clasică, la urma urmei, trebuie mai întâi să treci de linia frontului inamicului. Acest lucru este extrem de dificil dacă inamicii sunt puternic înarmaţi şi protejaţi de câmpuri minate şi armament greu. Iar, în acest caz, Ucraina poate realiza doar operațiuni minore pe pământ rusesc și nu poate folosi niciun echipament occidental, deoarece aceasta a fost tocmai una dintre condițile pentru a primi sprijinul.

Vestul are nevoie de un nou plan pentru Ucraina

Ucrainenii puteau să lanseze un atac masiv peste granița de est sau să ocolească capătul de est al frontului de luptă. Ambele variante i-ar forța pe ruși să retragă trupele și armele. Astfel, ucrainenii și-ar fi putut lansa asaltul real undeva între Donețk și Rusia, punând capăt ofensivei către Marea Azov. Dar ucrainenii nu pot face niciunul dintre aceste lucruri pentru că Vestul nu este de acord.

Occidentul le-a interzis ucrainenilor să opereze şi să folosească armamentul primit pe teritoriul rus, ceea ce îi obligă să atace de-a lungul unui front foarte limitat. În al doilea rând, livrarea tancurilor a fost tergiversată luni de zile, timp în care ruşii au avansat cu construcţia Liniei Surovikin. În mod direct, nu a existat nici un eșec militar ucrainean. Occidentul i-a forțat să lupte cu mâinile legate la spate. Faptul că au făcut progrese chiar şi în aceste condiţii este impresionant, mai notează publicaţia citată.

Totuşi este clar că avansul contraofensiei ucrainene va fi oprit pe timpul iernii. Și este, de asemenea, destul de clar că, dacă nimic nu se va schimba, anul viitor va avea acelaşi rezultat: un război de uzură.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024