Antena Meniu Search
x

Rușii s-au regrupat și au lansat noi atacuri în Avdiivka. Ucrainenii fac progrese în sud, avansând 400 de metri în Zaporojie

Război în Ucraina. Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc în oraşul Avdiivka din estul ţării, în mare parte distrus, în timp ce fac unele progrese în contraofensiva lor din sud, au declarat oficiali militari citaţi de Reuters.  

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 10:46

Rușii s-au regrupat și au lansat noi atacuri în Avdiivka. Ucrainenii fac progrese în sud, avansând 400 de metri în Zaporojie
Rușii s-au regrupat și au lansat noi atacuri în Avdiivka. Ucrainenii fac progrese în sud, avansând 400 de metri în Zaporojie

Generalul Valerii Zalujni, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a postat un filmuleţ pe Telegram în care pare că se consultă cu ofiţerii din Avdiivka şi Kupiansk, un oraş aflat mai la nord unde forţele ruseşti şi-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni.

”Inamicul nu renunţă la încercările de a străpunge apărarea noastră şi a înconjura (Avdiivka)”, a scris Zalujni, într-un comentariu la acest filmuleţ. ”Inamicul este activ, aducând noi unităţi de atac, numeroase echipamente blindate şi folosind aparate de zbor şi artilerie”, a arătat el.

Oleksandr Stupun, purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din sud, a declarat la televiziunea naţională că este o presiune constantă pe Avdiivka, la circa 20 de kilometri vest de Doneţk, oraş controlat de ruşi.”Ei s-au regrupat şi au lansat noi atacuri acolo”, a spus el.

Forţele ruseşti au supus Avdiivka la atacuri violente săptămâna trecută, dar bombardamentele au scăzut în intensitate în ultimele câteva zile.

Pe acelaşi subiect

Avdiivka, motto-ul rezistenţei ucrainene

Avdiivka a devenit motto-ul rezistenţei ucrainene. Oraşul, cunoscut pentru uzina sa de cocs, a rezistat în 2014 împotriva separatiştilor susţinuţi de ruşi care şi-au asigurat bucăţi din estul Ucrainei.

Şi, ca şi Bahmut la nord-est, capturat de forţele ruseşti în mai, a îndurat luni de atacuri de la invazia la scară largă a Rusiei din 2022. Oficialii afirmă că au rămas aproximativ 1.600 de locuitori din cei 32.000 de dinainte de război.

Kupiansk a fost recucerit de trupele ucrainene la sfârşitul anului trecut într-un avans în nord-estul ţării, dar trupele ruseşti au intensificat atacurile, în încercarea de a-l recaptura. Zalujni a afirmat că forţele ucrainene din jurul Kupiansk-ului ”menţin apărarea în cele mai dificile condiţii”.

Rapoartele Rusiei despre lupte arată că forţele sale au distrus un punct de comandă din apropiere de Avdiivka şi au respins 11 atacuri ucrainene în apropiere de Kupiansk.

Purtătorul de cuvânt Stupun a afirmat cu trupele ucrainene implicate în contraofensiva de patru luni au făcut unele progrese în teatrul din sud, unde încearcă să avanseze spre Marea Azov, pentru a tăia legătura terestră între poziţiile ruseşti din est şi sud. El a spus că trupele au avansat 400 de metri până la sud-vest de satul Verbove, în regiunea Zaporojie. Verbove se află la câţiva kilometri est de Robotine, un sat recucerit de Ucraina luna trecută, în ofensiva spre sud.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american şi organizaţie de cercetare non-profit, a afirmat că forţele ucrainene par să fi pătruns pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Herson, din sud. Kievul nu a comentat aceste relatări.

Când trupele ucrainene au recucerit părţi din regiunea Herson, anul trecut, forţele ruseşti au abandonat cel mai mare oraş al acesteia, Herson. Acum, acestea bombardează oraşul de pe malul opus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rușii s-au regrupat și au lansat noi atacuri în Avdiivka. Ucrainenii fac progrese în sud, avansând 400 de metri în Zaporojie