Antena Meniu Search
x

Contraofensiva ucraineană, criticată iar de americani: Au alocat greşit trupe şi arme pe front. Cum ar trebui străpunsă apărarea rusă şi cât timp mai au la dispoziţie

Război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană are dificultăţi în a sparge apărarea puternică a Rusiei, în mare parte, şi pentru că prea mulţi dintre soldaţii Kievului, inclusiv unele dintre cele mai bune unități de luptă, se află în locuri greșite ale frontului, susţin oficiali americani și occidentali, citaţi de publicaţia The New York Times (NYT).

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 17:41

Contraofensiva ucraineană, criticată iar de americani: Au alocat greşit trupe şi arme pe front. Cum ar trebui străpunsă apărarea rusă şi cât timp mai au la dispoziţie
Război în Ucraina. Antrenament al soldaţilor ucraineni în Zaporojie - Profimedia

The New York Times a intervievat 6 oficiali americani şi occidentali care au vorbit sub protecţia anonimatului despre contraofensiva ucraineană. Oficialii americani au evaluat că armata ucraineană a alocat greşit soldaţi, artilerie şi echipamente. Potrivit acestora, forţele ucrainene sunt prea întinse sau răspândite pe linia de front lungă de 1000 de km în loc să fie concentraţi de-a lungul direcţiei principale din sud.

Ucrainenii ar fi alocat greşit pe front soldaţi şi arsenalul de luptă 

Scopul principal al contraofensivei este întreruperea liniilor de aprovizionare ale ruşilor în sudul Ucrainei prin tăierea așa-numitului coridor terestru dintre Rusia și Peninsula Crimeea. Dar, în loc să se concentreze asupra acestui lucru, comandanții ucraineni au împărțit trupele şi arsenalul de foc aproximativ în mod egal între est și sud, au spus oficialii.

Mai mulţi soldaţi ucraineni la Bahmut şi în est, decât în sud

Pe acelaşi subiect

Strategii americani i-au sfătuit pe ucraineni să se concentreze pe frontul de sud, pe direcţia către Melitopol, principala prioritate a Kievului, și să străpungă apararea rusă prin câmpurile de mine şi restul fortificaţiilor, chiar dacă pierd mulți soldați și echipamente în această operaţiune. Doar o modificare de tactică și o decizie dramatică pot schimba ritmul contraofensivei, a mai spus un oficial american.

Potrivit oficialilor citaţi de NYT, la Bahmut și în alte orașe din estul Ucrainei s-ar afla în prezent mai mulţi soldaţi ucraineni şi echipamente de luptă decât în sud pe direcţia Melitopol și Berdiansk. Ambele direcţii de atac din sud sunt mult mai importante din punct de vedere strategic, spun oficialii citaţi. 

Un alt oficial american a spus că ucrainenii sunt prea răspândiți și trebuie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc. La aproape trei luni de la declanşarea contraofensivei, ucrainenii ar putea lua în serios sfatul, mai ales că pierderile lor continuă să crească, iar Rusia este încă în avantaj la numărul de soldaţi și de echipamente.

Zalujnîi ar fi fost de acord  pe 10 august să se concentreze pe un singur front 

Într-o teleconferință de pe 10 august, generalul Mark Milley, preşedintele Statului Major al SUA, omologul său britanic, Tony Radakin şi generalul Christopher Cavoli, comandantulul forţelor americane în Europa, l-au îndemnat pe cel mai înalt comandant militar al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, să se concentreze pe un singur front principal. Zalujnîi ar fi fost de acord.

Generalul Milley vorbește cu Zalujnîi în fiecare săptămână despre strategia militară și nevoile armatei ucrainene. Dar administrația Biden a interzis ofițerilor superiori să viziteze Ucraina din motive de securitate și pentru a evita creșterea tensiunilor cu Moscova. Marea Britanie nu a impus însă astfel de constrângeri, iar amiralul Tony Radakin, care a efectuat mai multe călătorii în Ucraina, a dezvoltat legături strânse cu Zalujnîi.

Ucraina a început să trimită din est în sud unităţi mai experimentate

Oficialii americani spun că există indicii că Ucraina a început să trimită din est în sud din trupele sale mai experimentate. Însă chiar și cele mai experimentate unități au fost refăcute de mai bine de ori după ce au suferit pierderi grele. Aceste unități au tot mai puţini comandanți superiori. Unele plutoane sunt formate în cea mai mare parte din soldați care au fost răniți și s-au întors în luptă.

Armata ucraineană a transmis că trupele sale au intrat în ultimele zile într-un mic sat din sud. A trecut de cel puțin o linie de apărare rusească crescând presiunea, au declarat oficiali americani și ucraineni. Este aproape de a prelua controlul asupra Robotîne, un sat care se află în apropierea următoarei linie de apărare a ruşilor. Cucerirea satului ar fi un semn bun, au evaluat oficialii americani.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene nu a răspuns marți mesajelor sau apelurilor telefonice, menţionează NYT. Unii analişti spun însă că acest progres ar veni prea târziu. Luptele se duc pe un teren plat, neiertător, care îi favorizează pe cei care se apără. Rușii trag din poziții ascunse pe care soldații ucraineni le depistează doar atunci când ajung la câțiva pași. La câteva ore după ce ucrainenii curăță un câmp de mine, rușii lansează o altă rachetă care dispersează în același loc alte mine.

Concentrarea continuă a Ucrainei asupra Bahmutului îi lasă perplecşi pe americani

Conform doctrinei de război americane, întotdeauna există un efort principal pentru a canaliza cele mai multe resurse către un singur front, chiar dacă forțe de sprijin luptă şi în alte zone pentru a se apăra sau a dispersa resursele inamicului. Ucraina și Rusia luptă însă sub vechea doctrină sovietică. Adică încearcă să minimizeze rivalitatea din sânul armatei prin furnizarea de cantități egale de soldaţi și echipament. Niciuna dintre armate nu a reușit să dea prioritate celor mai importante obiective ale lor, spun oficialii.

Oficialii militari americani și cei din serviciile de informații sunt uimiţi că Ucraina a continuat să fie concentrată asupra oraşului Bahmut, unde s-au dus unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. A investit cantități uriașe de resurse în apărarea regiunii, iar președintele Volodimir Zelenski nu vrea să pară că renunță la încercarea de a recuceri teritoriul pierdut. Însă oficialii americani spun că politica trebuie, cel puțin temporar, să treacă pe planul secundar, iar pe primul loc să fie o strategie militară solidă.

Potrivit strategilor americani păstrarea unei forțe mici în apropierea Bahmutului este justificată pentru a bloca trupele ruse și a le împiedica să folosească oraşul distrus ca bază de atac. Dar Ucraina are suficiente trupe acolo pentru a recuceri zona. Ar însemna un număr mare de pierderi pentru o victorie strategică mică, spun oficialii americani. Aceştia le-au transmis liderilor ucraineni că pot securiza zona din jurul Bahmutului şi cu mult mai puțini soldaţi iar restul ar trebui relocaţi în sud. 

Comandanții ucraineni îşi dispută resursele

Liderii ucraineni și-au apărat strategia și distribuția forțelor, spunând că luptă eficient atât în ​​est, cât și în sud. Numărul mare de militari este necesar pentru a pune presiune pe ruşi la Bahmut și pentru a se apăra împotriva atacurilor concentrate din nord-estul țării, spun ei. Comandanții ucraineni îşi dispută resursele și au ideile lor despre unde pot reuşi victorii.

Criticile oficialilor americani la adresa contraofensivei sunt adesea transmise din perspetiva unei generații de ofițeri care nu a experimentat niciodată un război de această amploare și intensitate. Mai mult decât atât, doctrina de război americană nu a fost niciodată testată într-un conflict precum cel din Ucraina, unde mijloacele de război electronic ale ruşilor blochează comunicațiile și GPS-ul și nicio armată nu a reușit să obțină superioritatea aeriană.

Ucraina mai are la dispoziție încă 4-6 săptămâni pentru a obţine rezultate 

Oficialii americani au spus că Ucraina mai are la dispoziție încă 4-6 săptămâni înainte ca ploile să forțeze o pauză în contraofensivă. Încă din august, Ucraina a amânat cel puțin o ofensivă din cauza ploilor. Vremea nu va opri luptele, dar dacă Ucraina sparge liniile rusești în următoarele săptămâni, valorificarea acestui succes va fi mai dificilă din cauza noroiului, adică ucrainenii nu vor putea ocupa rapid un teritoriu mai mare, au spus oficialii.

Mai important decât vremea, spun unii analiști, este că principalele forțe de atac ale Ucrainei se pot epuiza până la mijlocul sau sfârșitul lunii septembrie. În urmă cu aproximativ o lună, Ucraina a rotit un al doilea val de trupe pentru a le înlocui pe cele inițiale care nu au reușit să spargă apărarea rusă.

Tot atunci Ucraina și-a schimbat tactica de luptă, a revenit la vechile strategii de a epuiza forțele ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, în loc să arunce oameni în câmpurile minate, sub focul artilerie ruse. În ultimele zile, Ucraina a început să folosească ultimele sale rezerve strategice - brigăzi mobile destinate să exploateze orice breşă în apărarea rusă. Deși luptele pot dura luni de zile, oficialii americani și alți oficiali occidentali spun că ucrainenii nu vor avea suficientă putere de foc pentru a recupera o mare parte din teritoriul ocupat de ruşi, adică aproape 20% din ţară. 

"Nu evaluăm că războiul este un impas", a declarat marți Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe. "Continuăm să sprijinim Ucraina în efortul său de a cuceri teren în cadrul contraofensivei și vedem că sistematic continuă să cucerească teritoriu" . Chiar dacă ruşii au avut rezultate mai bune în sud decât se aşteptau oficialii și analiștii americani, Kremlinul are încă probleme sistemice. Trupele ruse suferă din cauza liniilor de aprovizionare slabe, a moralului scăzut și a logisticii proaste, a declarat un înalt oficial al armatei americane.

Oficialii ucraineni credeau că vor trece de prima linie de apărare în prima săptămână

Dar Rusia nu renunţă la modul tradițional de a duce războaiele în Europa: o prestaţie slabă în primele luni sau ani de conflict înainte de a se adapta și a persevera pe măsură ce luptele se prelungesc. În comparaţie, trupele ucrainene au o sarcină mai dificilă  a spus oficialul. Le-a luat mai bine de două luni, şi nu o săptămâna aşa cum au crezut inițial oficialii, pentru a trece de prima linie de apărare a Rusiei.

Mai mulți oficiali americani au spus că se așteaptă ca Ucraina să ajungă până la iarnă la jumătatea drumului spre Marea Azov. Atunci vremea rece ar putea dicta o nouă pauză a luptelor. Un înalt oficial american a spus că ar fi un succes parțial. Unii analiști spun că contraofensiva va eşua în a atinge chiar şi acest obiectiv mai redus.

Chiar dacă ucrainenii nu ajung la Marea Azov, ar putea fi suficient şi doar dacă ar înainta destul pentru a putea pune porţiunea de coastă în raza artileriei lor. Ar putea cauza și mai multe probleme forțelor ruse din sud, care depind de acel traseu pentru provizii. Ultimele luni de contraofensivă au fost "lungi, sângeroase și lente. A durat mai mult decât a planificat Ucraina. Dar fac progrese mici", a evaluat generalul Milley duminica trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Contraofensiva ucraineană, criticată iar de americani: Au alocat greşit trupe şi arme pe front. Cum ar trebui străpunsă apărarea rusă şi cât timp mai au la dispoziţie