Antena LIVE

Curs valutar

Coreea de Sud, gata să intre în războiul din Ucraina. Ameninţă că trimite trupe, ofiţeri de informaţii şi armament

Coreea de Sud ar putea trimite trupe şi ofiţeri de informaţii în Ucraina după informaţiile neconfirmate de SUA şi NATO că Phenianul a trimis soldaţi pentru a sprijini Rusia în războiul din Ucraina. Seulul ar putea lua în considerare și furnizarea de arme letale forțelor ucrainene. În ultimele săptămâni, Volodimir Zelenski a acuzat Coreea de Nord că a declarat practic război Ucrainei prin trimiterea de soldaţi pentru a ajuta armata rusă. 

De la 22.10.2024, 15:41
WhatsApp
Coreea de Sud, gata să intre în războiul din Ucraina. Ameninţă că trimite trupe, ofiţeri de informaţii şi armament Profimedia

Guvernul și armata Coreei de Sud analizează un plan de "trimitere a unui număr adecvat de personal, inclusiv ofițeri de informații (specializați în Coreea de Nord) și experți în tactici inamice", în Ucraina relatează presa de la Seul, citând un oficial sud-coreean din serviciile de informaţii. 

Coreea de Sud, pe urmele Nordului în războiul din Ucraina

Soldaţii şi ofiţerii sud-coreeni ar urma să participe la interogatorii sau să ofere servicii de interpretare dacă soldații nord-coreeni ar fi capturați de forțele ucrainene, relatează Newsweek. De asemenea, ar oferi Kievului informații despre tacticile militare, doctrina și operațiunile trupelor nord-coreene.

În plus, ministerul Apărării de la Seul a declarat, luni, într-o conferință de presă, că va revizui cu "o atitudine deschisă" măsurile cu privire la posibila furnizare de arme letale Ucrainei. Seulul susţine că a oferit doar ajutor umanitar Kievului în timpul războiului. 

Pe acelaşi subiect

Agenţia Yonhap a transmis că preşedinţia Coreei de Sud nu exclude furnizarea de armament pentru Ucraina ca răspuns la intensificarea cooperării militare ruso-nord-coreene. Kim Tae-hyo, adjunct al consilierului pentru securitate naţională,  a afirmat că sud-coreenii vor colabora cu aliaţii pentru reacţia la cooperarea militară între Rusia şi Coreea de Nord.

Oficialul s-a pronunţat într-o informare televizată la încheierea unei şedinţe prezidate de consilierul pentru securitate naţională Shin Won-sik, acuzând Coreea de Nord că acţionează ca o "organizaţie criminală" prin trimiterea unor tineri nord-coreeni la luptă în Rusia.

Coreea de Nord a negat că ar furniza Rusiei trupe 

"În ceea ce priveşte aşa-zisa cooperare militară cu Rusia, delegaţia mea nu simte nevoia de a comenta aceste zvonuri stereotipe fără fundament", a declarat un reprezentant nord-coreean în cadrul unei sesiuni a Adunării generale a ONU care a avut loc luni seară la New York. Afirmaţiile Seulului "vizează pătarea imaginii Republicii Populare Democrate Coreene şi subminarea relaţiilor legitime, amicale şi de cooperare între două state suverane", a adăugat el.

Coreea de Sud l-a convocat luni pe ambasadorul rus la Seul pentru a cere retragerea "imediată" a soldaţilor trimişi de către Phenian pentru a susţine Moscova în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe. Circa 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se aclimatiza şi ar urma să se deplaseze în curând pe front, a anunţat vineri agenţia sud-coreeană de informaţii, care se aşteaptă la trimiterea a circa 12.000 de militari în total.

În raportul său, Serviciul naţional de informaţii (NIS) sud-coreean publică şi imagini din satelit care demonstrează, conform sursei citate, prima desfăşurare de militari nord-coreeni. Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a relatat marţi, citând o sursă guvernamentală, că Seulul intenţionează să trimită o delegaţie în Ucraina, formată din militari din serviciile de informaţii, pentru a supraveghea desfăşurarea trupelor nord-coreene.

În timp ce relaţiile dintre Phenian şi Seul sunt la nivelul cel mai scăzut de decenii, Coreea de Nord s-a apropiat şi mai mult de Rusia, aliată a regimului nord-coreean încă de la înfiinţarea sa după Al Doilea Război Mondial. Coreea de Sud şi SUA acuză de multă vreme că liderul nord-coreean Kim Jong Un trimite în Rusia arme care sunt utilizate în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită la Phenian în iunie, în cursul căreia cele două ţări au semnat un tratat de apărare reciprocă. Detaliile tratatului nu au fost dezvăluite, alimentând astfel speculaţiile privind noi transferuri de arme, care încalcă sancţiunile adoptate de ONU împotriva Rusiei şi Coreei de Nord.

Statele Unite nu confirmă

Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluţie ar fi periculoasă. "Suntem la curent cu informaţiile potrivit cărora Coreea de Nord a trimis şi se pregăteşte să trimită trupe suplimentare în Ucraina pentru a lupta alături de Rusia", a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU, în faţa Consiliului de Securitate. "Dacă este adevărat, aceasta este o evoluţie periculoasă şi foarte îngrijorătoare şi o adâncire clară a relaţiilor militare dintre Coreea de Nord şi Rusia", a spus el.

Diplomatul a subliniat că Statele Unite "se consultă cu aliaţii şi partenerii lor cu privire la implicaţiile unei astfel de decizii". Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a estimat, la rândul său, că "desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni, dacă se va dovedi, ar constitui o escaladare suplimentară", adăugând că "creşterea sprijinului din partea Coreei de Nord pentru efortul de război al Rusiei este foarte îngrijorătoare".

La Washington, însă, prudenţa pare la ordinea zilei, Statele Unite afirmând de câteva zile că nu au confirmarea. "Nu suntem în stadiul în care putem confirma aceste informaţii şi să spunem dacă sunt corecte", a declarat presei purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patell. Statele Unite şi aliaţii lor occidentali, precum şi din Asia denunţă de luni de zile livrarea de arme din Coreea de Nord în Rusia pentru războiul din Ucraina şi apropierea din ce în ce mai afirmată dintre Phenian şi Moscova

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina coreea de nord coreea de sud
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024