Cozi kilometrice de maşini, luni, după ce podul Kerci a fost atacat cu drone. Turiştilor ruşi li s-a spus să treacă prin zone de război
Turiştii ruşi, care în ciuda contraofensivei ucrainene au ales să-şi petreacă vacanţa în Crimeea - anexată ilegal de Rusia în 2014 - fug în masă după ce podul Kerci a fost avariat luni dimineaţă, în urma unui atac cu drone. Cozile de maşini se întindeau pe aproape 10 kilometri, potrivit The Moscow Times. Autorităţile le-au transmis cetăţenilor să se întoarcă acasă prin regiunile Herson, Zaporojie şi Doneţk, devastate de război.
De Redactia Observator la 18.07.2023, 09:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost atacat luni dimineaţă şi avariat. La Kiev, vestea a fost primită cu satisfacţie, în timp ce Moscova a acuzat un act de terorism al serviciilor de informaţii ale lui Zelenski. O femeie şi un bărbat au murit, iar fiica lor în vârstă de 14 ani a fost rănită luni în timp ce traversau cu maşina podul, în ceea ce Moscova a spus că ar fi un atac ucrainean, care a avariat lucrarea de infrastructură ce face legătura între Crimeea anexată ilegal în 2014 şi Rusia continentală. Familia trecea cu maşina pe podul Kerci, noaptea, îndreptându-se către Crimeea ca să-şi petreacă vacanţa.
În urma atacului, traficul a fost dat peste cap şi nu a durat mult până s-a instalat panica printre turiştii care se îndreptau spre litoralul Mării Negre. S-au format cozi kilometrice de maşini, pe măsură ce ruşii încercau să se întoarcă acasă.
O agenţie de presă controlată de stat a publicat, luni, un video cu blocajele din trafic, unde cozile de maşini se întindeau pe 5 kilometri în direcţia Melitopol. Site-ul The Moscow Times a precizat, citând datele analizate de pe Google Maps, că, luni, în jurul orei 14:00, blocajul din trafic se întindea pe aproape 10 kilometri.
- Primele imagini din satelit cu distrugerile suferite de podul lui Putin din Crimeea. Când au anunţat ruşii că îl...
- Zelenski cere ajutorul ONU şi Turciei, după ce Rusia a anunţat că iese din acordul cerealelor: Nimeni nu are...
- Moscova acuză Kievul de "terorism" după ce podul Kerci a fost atacat cu drone, iar doi civili au murit. Rusia crede...
Autorităţile ruse au venit cu o soluţie controversată: turiştii sau localnicii care vor să plece cu maşina din peninsulă au şi varianta să circule prin zone de război. Șefii instalaţi de Moscova în regiunile Herson, Zaporojie şi Doneţk au anunțat că nu vor exista limite de program privind circulaţia de-a lungul principalelor autostrăzi. Toți şoferii vor putea trece liber non-stop prin punctele de control din regiunea Rostov. Ruşii care vor să călătorească în direcția Crimeea o pot face cu feribotul. Cu toate acestea, regimul de la Kremlin nu poate asigura siguranța cetățenilor săi, deoarece în aceste regiuni se duc lupte grele.
Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014. El a devenit un simbol al anexării din 2014 şi este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele cu material material în sudul Ucrainei. Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu riscă nimic, în pofida luptelor în Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea. Ruşii vor să deschidă circulaţia dus-întors pe o bandă a podului până pe 15 septembrie, dar reperaţiile complete pe ambele sensuri vor dura până în noiembrie.
Crimeea, o peninsulă anexată de Moscova în 2014, serveşte drept bază pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi întreţinerea echipamentelor. Cele câteva poduri care leagă peninsula de sudul ocupat al Ucrainei sunt esenţiale pentru desfăşurarea de operaţiuni militare de către Moscova.