Antena Meniu Search
x

Moscova şi Kievul se luptă de luni de zile pentru nişte sate. Ucrainenii susţin că au avansat cu 7 km lângă Bahmut. Putin neagă: Contraofensiva nu are succes

Război în Ucraina. Kievul anunţă că trupele sale că au eliberat săptămâna trecută în total 7 kilometri pătraţi în direcţia oraşului Bahmut în cadrul contraofensivei. Forțele ruse au atacat pe linia Kupiansk-Svatove în est, dar nu au înregistrat progrese confirmate, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Ucrainenii ar fi reuşit să înainteze la Staromayorske, la graniţa dintre regiunile Zaporojie şi Donețk. Unele surse pro-ucrainene susţin că ruşii s-au retras din sat, în timp ce surse pro-ruse relatează că unitățile ucrainene au reușit să intre în periferia nordică a satului pentru o perioadă scurtă, apoi au fost alungate. 

de Redactia Observator

la 17.07.2023, 10:42

Ucrainenii susţin că au avansat cu 7 km lângă Bahmut. Putin neagă: Contraofensiva nu are succes. Moscova şi Kievul se luptă de luni de zile pentru câteva sate
Soldaţi ucraineni la Bahmut - Profimedia

Forţele ucrainene au eliberat săptămâna trecută un teritoriu de aproximativ 7 kilometri pătraţi în direcţia oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, care fusese capturat de armata rusă în luna mai, transmite Reuters. Hanna Maliar, viceministru al apărării ucrainean, a scrie pe aplicaţia Telegram că săptămâna trecută trupele ucrainene au avansat pe flancul sudic în jurul oraşului Bahmut.

Vineri, un militar ucrainean de rang înalt a anunţat că armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului.

Forţele armate ucrainene ''continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive'' în direcţia Melitopol, un important oraş ucrainean aflat sub controlul Rusiei, şi ''brigăzile de asalt susţinute de tancuri au avansat 1,7 kilometri'' într-o săptămână în această zonă, a afirmat într-o conferinţă de presă colonelul Mikola Urşalovici. Ruşii neagă aceste progrese. 

El a precizat că în estul Ucrainei ''unităţile Gărzii naţionale pregătesc un cap de pod pentru a-şi extinde ofensiva în direcţia Avdiivka'', unde recent au fost raportate lupte intense. Controlat de Ucraina, Avdiivka este un oraş de circa 30.000 de locuitori aproape lipit de Doneţk, capitala regională aflată sub control rus. De la începerea contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruse a fost eliberată o suprafaţă de 31 de kilometri pătraţi, potrivit Reuters.

Pe acelaşi subiect

Rybar: Ucrainenii au fost respinşi din satul Staromayroske, Doneţk

În acest timp, Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că ucrainenii nu au reuşit să cucerească satul Klișchiivka, lângă Bahmut, unde se duc lupte grele din luna mai. Ucrainenii ar fi reuşit să intre în weekend în satul Staromayroske (Staromaiors'ke) din Doneţk, dar au fost respinşi de ruşi. 

"Pe flancul nordic de la Bahmut continuă schimbul de foc de artilerie și luptele poziţionale. Comandamentul ucrainean a luat aici o altă pauză tactică pentru a efectua o rotație de personal și pentru a acumula forțe suplimintare pentru noi atacuri. La sud, ucrainenii au făcut mai multe încercări nereușite de a lua cu asalt pozițiile rusești de pe înălțimile de lângă Klișchiivka.

Forțele ruse au răspuns ofensivei inamicului printr-un contraatac, extinzând și mai mult zona de control din jurul satului. În sectorul Vremivka, unitățile ucrainene au reușit să intre în periferia nordică a satului Staromayroske pentru o perioadă. După un contraatac decisiv, inamicul a fost alungat din așezare, care rămâne sub controlul forțelor ruse. În sectorul Orikhiv, forţele ucrainene se pregătește pentru o nouă fază de contraofensivă în Robotîne și  Peatîhatkî", relatează Rybar. 

Zelenski: Securitatea Europei începe cu suveranitatea Ucrainei

Volodimir Zelenski a evidenţiat duminică forţa Ucrainei de a se opune invaziei militare ruse, la 33 de ani de la adoptarea Declaraţiei privind suveranitatea Ucrainei. ''Ţara noastră nu va renunţa niciodată la suveranitate. Acest lucru este deja clar pentru toată lumea'', a spus şeful statului ucrainean în mesajul său video cotidian.

El le-a mulţumit încă o dată militarilor ucraineni care luptă pentru ţară. La 16 iulie 1990, parlamentul Ucrainei a adoptat o declaraţie cu privire la independenţa republicii, care la acea dată făcea parte din Uniunea Sovietică. Potrivit documentului, Ucraina trebuie să aibă propria armată şi propria bancă centrală, dar să fie nealiniată şi să nu posede arme nucleare.

În mesajul său rostit duminică seară, Zelenski a spus că Ucraina trebuie să lupte pentru libertatea şi independenţa sa în faţa terorii ruse. În 1991, în contextul dezintegrării Uniunii Sovietice, Ucraina şi-a declarat independenţa. Volodimir Zelenski a afirmat că vede Ucraina ca pe un model în ceea ce priveşte lupta pentru libertate şi democraţie în Europa.

''Ucraina va asigura libertatea şi securitatea reale în Europa în faţa terorii ruse. Securitatea continentului nostru începe aici cu suveranitatea şi forţa Ucrainei'', a subliniat el.

Putin: Contraofensiva ucraineană nu are succes

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu pentru canalul de televiziune Rossia-1, difuzat ieri, că ofensiva armatei ucrainene, declanşată în iunie, nu a avut succes în faţa rezistenţei apărării ruse în sudul şi în estul Ucrainei.

"Toate tentativele duşmanului de a străpunge apărarea noastră (...), în special utilizând rezerve strategice, nu au reuşit în timpul întregii perioade de ofensivă. Duşmanul nu a obţinut niciun succes", a apreciat Putin.

Putin susţine că situaţie este "pozitivă" pentru forţele ruse pe front. "Trupele noastre dau dovadă de eroism. În mod neaşteptat pentru adversar, ele trec chiar la ofensivă în anumite sectoare şi capturează poziţii mai avantajoase", a afirmat liderul rus.

Vineri, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a recunoscut că contraofensiva Kievului nu avansează atât de repede, dând asigurări că aliaţii occidentali nu pun presiune asupra Kievului în această chestiune.

Declanşată în iunie cu susţinerea armelor grele livrate de Occident, contraofensiva progresează lent în faţa trupelor ruse care au avut timpul de a-şi instala apărări solide, în special câmpuri de mine, şi dispun în continuare de o importantă putere de foc pentru a lovi forţele ucrainene.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat marţi că trupele ruse au reuşit un avans de 1,5 km în adâncime pe o porţiune a frontului în apropiere de Lîman, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Ucraina a confirmat, duminică, că forţele sale se află pe o poziţie de apărare în faţa forţelor ruse în apropiere de oraşul Kupiansk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Moscova şi Kievul se luptă de luni de zile pentru nişte sate. Ucrainenii susţin că au avansat cu 7 km lângă Bahmut. Putin neagă: Contraofensiva nu are succes