Antena Meniu Search
x

Primele imagini din satelit cu distrugerile suferite de podul lui Putin din Crimeea. Ruşii susţin că deja au redeschis traficul cu restricţii

Podul Kerci din Crimeea, atacat cu drone de ucraineni. Imaginile surprinse de sateliţii companiei americane Maxar arată în premieră amploarea noilor avarii suferite de podul lui Vladimir Putin, care leagă Crimeea de Rusia continentală. Liderul de la Kremlin a ameninţat ieri seară Ucraina cu o ripostă. Ruşii vor să deschidă circulaţia dus-întors pe o bandă a podului până pe 15 septembrie, dar reperaţiile complete pe ambele sensuri vor dura până în noiembrie. 

de Redactia Observator

la 18.07.2023, 09:39

UPDATE Ruşii au anunţat marţi dimineaţă că au deschis cu restricţii circulaţia rutieră pe podul Kerci din Crimeea. Traficul pentru mașini s-a deschis pe o bandă a podului şi se desfăşoară în sistem pendul, a declarat vicepremierul Marat Khusnullin, citat de presa rusă.

Compania americană de tehnologie Maxar a făcut publice imagini care arată clar daune serioase, deşi nu catrastrofale, pe ambele sensuri ale podului rutier peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de regiunea Krasnodar din Rusia. 

Sectorul de pod rutier care apare desprins şi înclinat pe o parte nu poate fi reparat şi va trebui înlocuit complet, potrivit oficialilor ruşi. O bandă mai puţin afectată va fi în reparație până pe 15 septembrie. Pe calea ferată care se află în paralel cu podul rutier s-au produs pagube minore iar circulația a fost reluată luni la ora 9.00.

Ruşii susţin că stâlpii Podului Kerci nu au fost avariați

Pe acelaşi subiect

Ruşii susţin că stâlpii podului nu au fost avariați, potrivit estimărilor preliminare făcute de scafandri care au finalizat luni o inspecție de urgenţă. Potrivit vicepremierului rus Marat Husnullin, structurile de susţinere a podului peste Kerci nu au fost avariate de explozie, ceea ce Putin a calificat drept o "veste bună". Husnullin a spus că prevede redeschiderea completă a circulaţiei rutiere pe pod până pe 1 noiembrie.

Conform Comitetului antiterorist de la Moscova, Podul Kerci a fost atacat cu două drone ucrainene de suprafaţă. Atacul atribuit Ucrainei s-a soldat cu moartea a doi civili şi rănirea unui copil.

Un oficial ucrainean a declarat pentru CNN, sub protecţia anomimatului, că atacul asupra Podului Kerci a fost comis de Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) în colaborare cu Forţele Navale Ucrainene. La nivel oficial, administraţia de la Kiev nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atac. Podul din Crimeea este folosit şi pentru transportul materialului militar pentru armata rusă care luptă în Ucraina, dar Putin neagă că în ultimele luni aprovizionarea armatei s-a făcut prin intermediul acestui pod. 

Ruşii care vor să plece cu maşina din peninsulă, turişti sau localnici, au şi varianta să circule prin zone de război. Șefii instalaţi de Moscova în regiunile Herson, Zaporojie şi Doneţk au anunțat că nu vor exista limite de program privind circulaţia de-a lungul principalelor autostrăzi.Toți şoferii vor putea trece liber non-stop prin punctele de control din regiunea Rostov. Ruşii care vor să călătorească în direcția Crimeea o pot face cu feribotul.

Vladimir Putin ameninţă Ucraina cu o ripostă după atacul asupra Podului din Crimeea

Vladimir Putin a avertizat luni seară că armata rusă pregăteşte o ripostă la atacul soldat cu moartea a doi civili. Potrivit lui Putin, o fată a fost rănită, iar ambii ei părinţi au fost ucişi în acest atac considerat de Kremlin "atac terorist". "Familia se ducea în Crimeea din regiunea (rusă) Belgorod", a indicat preşedintele rus. 

"Sigur că va urma o ripostă a Rusiei. Ministerul Apărării pregăteşte propuneri adecvate", a declarat Vladimir Putin. "Ceea ce s-a petrecut este un nou act terorist al regimului de la Kiev", a spus Putin. Putin a catalogat atacul ca fiind unul crud şi lipsit de sens, susţinând că podul nu a mai fost folosit de luni de zile pentru aprovizionarea forţelor ruse care luptă în Ucraina, potrivit Reuters.

Podul din beton, cu o lungime de 18 km şi care a costat 3,7 miliarde de dolari a fost construit la ordinul lui Vladimir Putin, care l-a şi inaugurat în 2018, constă în două secţiuni paralele, una rezervată circulaţiei rutiere, iar cealaltă traficului feroviar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Primele imagini din satelit cu distrugerile suferite de podul lui Putin din Crimeea. Ruşii susţin că deja au redeschis traficul cu restricţii