Antena Meniu Search
x

Zelenski vrea coridor alimentar fără Rusia, cu ajutorul ONU şi Turcia: Nimeni nu are dreptul să distrugă siguranţa alimentară a vreunei naţiuni

Atacul asupra podului Kerci va avea parte de un răspuns, ameninţă Putin, iar Kremlinul acuză Kievul de terorism. Doi civili - soţ şi soţie - şi-ar fi pierdut viaţa, iar fiica lor ar fi internată în spital cu răni grave. La scurt timp, după lovirea podului care - din 2014 - îi ajută pe ruşi să ajungă pe litoralul Mării Negre, Moscova a anunţat retragerea din acordul cerealelor. Ruşii susţin că au luat această decizie din cauză că propriile lor produse agricole sunt supuse sancţiunilor. În acest context, Ucraina doreşte să se găsească o soluţie pentru ca transportul cerealelor să continue şi fără acordul Rusiei. Decizia a fost însă condamnată de mai multe voci, printre care NATO şi Statele Unite. 

de Redactia Observator

la 18.07.2023, 09:44

Vezi și

Vladimir Putin promite că nu va lăsa nepedepsit noul atac al ucrainenilor asupra Podului Kerci, al doilea de la începutul războiului.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Ceea ce s-a întâmplat este un alt act terorist al regimului de la Kiev. Această crimă este lipsită de sens din punct de vedere militar. Nu are sens, deoarece podul din Crimeea nu a fost folosit pentru transport militar de multă vreme.

Kievul nu a revendicat atacul, în schimb nu s-a putut abţine de la o serie de ironii, ceea ce nu a făcut decât să confirme bănuielile Moscovei.

Svetlana Petrenko, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de anchetă al Rusiei: Ancheta a identificat persoane din serviciile speciale ucrainene și formațiunile armate implicate în organizarea și executarea acestei infracțiuni.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul mai are un motiv de supărare: muniţia cu dispersie trimisă Ucrainei. Vladimir Putin are o explicaţie pentru asta. Trupele Kievului folosesc 5.000 - 6.000 de proiectile zilnic, în timp ce Statele Unite, de exemplu, produc doar 15.000 pe lună.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Nu au destule, iar Europa deja nu mai are destule. Dar nu au găsit nimic mai bun decât să propună folosirea muniției cu dispersie.

Riposta Rusiei după atacul asupra podului Kerci

La scurt timp de la atacul Podului Kerci, Rusia a denunţat acordul cu privire la cerealele din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin: De îndată ce partea stipulată a acordurilor Mării Negre legate de Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului.

Olaf Scholz, cancelarul german: Faptul că Rusia că nu dorește să extindă acordul privind transporturile de cereale peste Marea Neagră este o veste proastă.

Antonio Guterres, Secretar General al ONU: Sute de milioane de oameni se confruntă cu foamea, iar consumatorii se confruntă cu o criză globală a costului vieții și vor plăti pentru asta.

Samantha Power, Administrator USAID: Este doar un alt exemplu de insensibilitate rusă și nesocotire a vieților și mijloacelor de existență ale oamenilor.

Singurul optimist este preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Cred că prietenul meu, președintele Putin, dorește ca acest pod umanitar să continue.

Decizia a fost condamnată de preşedintele ucrainean care se declară nemulţumit de faptul că cineva crede că are puterea de a lua mâncarea de la gură unei întregi naţiuni. Volodimir Zelenski solicită ca acordul să meargă mai departe, astfel ca Ucraina să se poată folosi în continuare de coridorul din Marea Neagră.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ”cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. ”Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.

Acordul cu privire la exportul cerealelor ucrainene se dă după ce cargoboturile din porturile de la Marea Neagră au fost inspectate de o echipă formată din experţi ruşi, turci, ucraineni şi ai Naţiunilor Unite. Ulterior, navele pleacă de-a lungul unui coridor umanitar convenit de părţile semnatare, în direcţia Istanbul. Cargoboturile respective sunt verificate de o echipă similară în clipa în care ajunge la destinaţie. Totuşi, dincolo de faptul că Vladimir Putin încearcă să demonstreze că ţine cu putere hăţurile puterii, situaţia nu stă prea bine pentru liderul de la Kremlin.

Faptul că şeful Serviciilor sale Secrete a declarat că a avut o discuţi cu omologul său de la CIA, fără ştirea preşedintelui Rusiei, dă o imagine mult mai clară asupra poziţiei reale a lui Vladimir Putin. De asemenea, din ce în ce mai mulţi generali încep să vorbească deschis despre eşecul din Ucraina, semn că liderul de la Kremlin nu mai are forţa necesară de a-i face să tacă de frică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Zelenski vrea coridor alimentar fără Rusia, cu ajutorul ONU şi Turcia: Nimeni nu are dreptul să distrugă siguranţa alimentară a vreunei naţiuni