Cum ar fi scăpat coronavirusul din laboratorul din Wuhan. Serviciile britanice de Informații: Această ipoteză este „fezabilă”
Serviciile britanice de Informații consideră că teoria privind scăparea coronaviruslui dintr-un laborator din Wuhan este „fezabilă” și anchetează posibilitatea ca această scăpare să fi declanșat pandemia de coronavirus, în urma căreia au murit aproximativ 3,5 milioane de oameni, scrie Daily Mail.
De Redactia Observator la 01.06.2021, 15:40Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut săptămâna trecută, serviciilor de informaţii americane să "redubleze eforturile" pentru a explica originea Covid-19 şi solicită un raport în 90 de zile. Teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterea americană.
"Statele Unite vor continua să lucreze cu partenerii lor din toată lumea pentru a face presiune asupra Chinei cu scopul de a participa la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi", a adăugat preşedintele american, criticând atitudinea Beijingului cu privire la acest dosar.
Conform AP, liderul de la Casa Albă a spus că nu există dovezi suficiente pentru a concluziona "dacă a apărut din contactul uman cu un animal infectat sau dintr-un accident de laborator". Biden a transmis că majoritatea comunităţii de informaţii "nu crede că există suficiente informaţii pentru a evalua că una este mai probabilă decât cealaltă".
Serviciile britanice de Informații vor lucra alături de colegii americani pentru a ancheta această teorie.
„Tăcerea celor de la Wuhan este deranjantă. Trebuie să examinăm ce s-a întâmplat pentru a ne putea proteja mai bine în viitor. Asta înseamnă începerea unei anchete alături de partenerii din lume şi de la OMS”, a declarat Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului britanic, potrivit DailyMail.
Ar putea exista dovezi care să ne conducă pe o cale şi altele care să ne trimită în direcţia opusă. În orice caz, partea chineză va minţi. Nu cred că vom afla vreodată care este cea adevărată”, a declarat o sursă de informații vestică, familiară cu ancheta britanică.
Nadhim Zahavi, membru al Parlamentului Regatului Unit, a declarat că OMS ar trebui să i se permită să investigheze originea coronavirusului.
„Consider că este foarte important ca Organizației Mondiale a Sănătății să i se permită să investigheze, fără să îi apară obstacole în cale, originile pandemiei. Nu ar trebui să lăsăm niciun indiciu necercetat”, a declarat Zahawi, pentru SkyNews.
Cum ar fi scăpat SARS-CoV-2 din laborator
În 2012, trei mineri chinezi din provincia Yunnan au primit sarcina de a curăța excrementele liliecilor dintr-o fostă mină de cupru. Bărbații au petrecut ore în șir într-un spațiu îngust, înconjurați de liliceci, șopârle, șobolani și fecale. După două săptămâni, cei trei au dezvoltat o afecțiune gravă a aparatului respirator, cu simptome similare cu cele ale pneumoniei.
Ulterior, alți trei bărbați au fost trimiși pentru a continua curățarea fostei mine. Și aceștia au dezvoltat aceleași simptome, printre care tuse, dificultăți de respirație și febră de 39 de grade.
Toți cei șase mineri au fost transferați la spital, unde au fost conectați la ventilatoare. În câteva luni, trei dintre ei au murit.
Probe de sânge au fost prelevate de la victime și trimise spre a fi analizate la Institutul de Virologie din Wuhan, un centru recunoscut la nivel mondial pentru cercetări asupra coronavirusului și singurul laborator din China autorizat să lucreze cu virusuri mortale precum ebola, gripa aviară și HIV.
Cel puțin patru echipe de virusologi chinezi au prelevat probe din mină după ce minerii s-au îmbolnăvit. Nouă virusuri au fost găsite și au fost trimise la Wuhan pentru a fi analizate.
Unul dintre virusuri, care provine din anusul unui liliac potcoavă, numit RaTG13, are o similaritate de 96,2% cu SARS-CoV-2, cel care a cauzat boala Covid-19.
Directorul Bioscience Resource Project din New York, virusologul Jonathan Latham, a dezvăluit într-un articol că a descoperit un studiu din 2013 al unui medic despre șase pacienți cu pneumonie severă cauzată de un virus necunoscut.
Latham spune că cercetătorii chinezi și americani colaborează de ani de zile la cercetări riscante care nu au fost niciodată făcute publice din motive de securitate.
Oamenii de știință chinezi, spune el, „au izolat, cultivat și studiat coronavirusurile găsite în peșteră. Poate fi vârful unui aisberg”.
O ipoteză invocată de Latham este că Covid-19 a evoluat în plămânii minerilor care s-au îmbolnăvit. Probele virale au fost ulterior analizate de cercetători într-un laborator din Wuhan și cumva virusul a scăpat și s-a răspândit în piața Huanan, care se afla la doar 3 kilometri de institutul din Wuhan.
O altă ipoteză a virusologului chinez Li-Meng Yan este că varianta RaTG13 a fost modificată genetic pentru a fi utilizată în experimente „de adăugare de funcții”. Acest lucru permite combinarea secvențelor de virusuri, permițând dezvoltarea de virusuri complet noi.
Reacția Chinei
China denunţă joi ”istoria sumbră” a spionajului american, după ce preşedintele american Joe Biden a cerut serviciilor americane să prezinte în 90 de zile un raport care să explice originea pandemiei covid-19, relatează AFP.
Beijingul a condamnat imediat iniţiativa lui Biden.
”Echipa de anchetă a OMS (trimisă la Wuhan în ianuarie) a considerat extrem de improbabilă teoria unei scăpări din laborator”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului cinez de Externe, Zhao Lijian. ”Este vorba despre o oncluzie oficială, formală şi ştiinţifică”, a apreciat Zhao Lijian.
”De această dată, Statele Unite încearcă să folosească serviciile de informaţii pentru a desfăşura o aşa-zisă anchetă (...), însă istoria sumbră a spionajului american este cunoscută de mult timp de întreaga lume”, a apreciat el.