Antena Meniu Search
x

Joe Biden le cere spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2. SUA nu exclud complet un accident de laborator

Președintele american Joe Biden a ordonat serviciilor de informații un nou raport privind originea SARS-CoV-2, relatează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 26.05.2021, 22:11

Joe Biden cere spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2. SUA nu exclud complet un accident de laborator
Laborator de testare Covid-19 din Hebei, China - Profimedia

Președintele Joe Biden a spus că a ordonat serviciilor de informații americane să-și „dubleze” efortul pentru a determina care este originea coronavirusului. Decizia vine după teorii conflictuale care susțin fie că SARS-CoV-2 are o cauză naturală, fie că este un accident de laborator, potrivit Bloomberg.

Într-o declarație făcută miercuri, Joe Biden a declarat că servicile de informații i-au transmis un raport la începutul lunii mai, care arăta că sunt două scenarii disputate cu privire la originile pandemiei. Două „elemente” ale comunității de informații cred că sursa este una animală, în timp ce unul înclină spre un accident de laborator, „fiecare cu încredere scăzută sau moderată”, a spus Biden. "Majoritatea elementelor nu cred că există suficiente informații pentru a stabili dacă un scenariu este mai probabil decât altul", a adăugat el. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să spună care element al comunității de informații crede că accidentul de laborator este cea mai probabilă sursă.

La mai bine de un an de la declanșarea pandemiei de Covid-19, oamenii de știință nu au stabilit încă originile sale. Politicienii au dezbătut potențialele origini, fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din mandatul președintelui Donald Trump a alimentat speculațiile că virusul a scăpat dintr-un laborator chinez. Biden l-a rugat pe consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, în martie, să pregătească un raport privind originea virusului și a declarat miercuri că a solicitat un nou raport în 90 de zile. „Am cerut comunității de informații să își dubleze eforturile pentru a colecta și analiza informații care ne-ar putea apropia de o concluzie definitivă”, a spus Biden. Aceasta include „întrebări specifice pentru China”, a spus el.

SUA nu au exclus complet posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator 

„Statele Unite vor continua, de asemenea, să lucreze cu parteneri din întreaga lume pentru a presa China să participe la o investigație internațională completă, transparentă, bazată pe dovezi și să ofere acces la toate datele și dovezile relevante”, a spus Biden. Declarația lui Biden semnalează că SUA nu au exclus total posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Desprea această variantă oficialii americani din domeniul sănătății au spus în mod regulat că este puțin probabilă, dar posibilă.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, realizat la începutul acestui an, concluziona că varianta cea mai probabilă este că virusul s-a răspândit la oameni de la lilieci printr-un animal intermediar nespecificat. Casa Albă a criticat raportul ca fiind incomplet și lipsit de date cruciale. Robert Redfield, care a condus CDC sub Trump, a declarat în martie că el crede că un accident de laborator produs în Wuhan este cea mai probabilă origine. Cu toate acestea, Anthony Fauci, care conduce Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase și servește drept consilier al lui Biden, a spus că majoritatea comunității din sănătatea publică nu este de acord cu această variantă.  "Cred că scenariul cel mai probabil este că a fost o întâmplare naturală, dar nimeni nu știe asta 100% sigur", a spus Fauci miercuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Joe Biden le cere spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2. SUA nu exclud complet un accident de laborator