Antena Meniu Search
x

China contraatacă după ce Joe Biden le-a cerut spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2

China are o replică dură după ce Joe Biden le-a cerut spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2. SUA nu exclud complet un accident de laborator iar chinezii îi acuză de manipulare și de vânătoare de vinovați.

de Redactia Observator

la 27.05.2021, 16:59

China contraatacă după ce Joe Biden a cerut spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2
Institutul de Virologie din Wuhan - Getty Images

Ministerul de externe al Chinei acuză SUA de „manipulare politică și de transfer de vină”. A respins orice legătură între apariția Covid-19 și laboratorul de cercetare a virusurilor din orașul chinez Wuhan.

Covid-19 a fost detectat pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul anului 2019. De atunci, peste 168 de milioane de cazuri au fost confirmate în întreaga lume și au fost raportate aproximativ 3,5 milioane de decese. Autoritățile au legat cazurile Covid timpurii de o piață de fructe de mare din Wuhan, conducând oamenii de știință la teoria că virusul a trecut la oameni de la animale.

Teoria unui accident în laboratorul chinez de Virusologie din Wuhan - mult timp respinsă de majoritatea experţilor - a revenit în forţă în ultimele săptămâni într-o dezbatere americană. Miercuri, președintele Joe Biden a spus că a ordonat serviciilor de informații americane să-și „dubleze” efortul pentru a determina care este originea coronavirusului. Decizia vine după teorii conflictuale care susțin fie că SARS-CoV-2 are o cauză naturală, fie că este un accident de laborator, potrivit Bloomberg.

Joe Biden subliniază că rapoarte ale serviciilor americane de informaţii, care se concentrează asupra a două ipoteze - origine animală sau ”scăpare” dintr-un laborator - nu au permis, până în prezent, să se ajungă la o ”concluzie definitivă”. ”Statele Unite vor continua să coopereze cu partenerii lor în întreaga lume pentru a exercita presiuni asupra Chinei să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi care să aibă la bază probe”, a subliniat şeful statului american, care deplânge atitudinea Beijingului în acest dosar.

Beijingul a condamnat imediat această iniţiativă a lui Biden. ”Echipa de anchetă a OMS (trimisă la Wuhan în ianuarie) a considerat extrem de improbabilă teoria unei scăpări din laborator”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului cinez de Externe, Zhao Lijian. ”Este vorba despre o concluzie oficială, formală şi ştiinţifică”, a apreciat Zhao Lijian. ”De această dată, Statele Unite încearcă să folosească serviciile de informaţii pentru a desfăşura o aşa-zisă anchetă (...), însă istoria sumbră a spionajului american este cunoscută de mult timp de întreaga lume”, a contracarat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China contraatacă după ce Joe Biden le-a cerut spionilor americani un nou raport despre originea SARS-CoV-2