Antena Meniu Search
x

”Vom avea Covid-26 și Covid-32!” Avertismentul unor importanți experți americani despre originea SARS-CoV-2

Aflați care este originea Covid-19 sau ne vom confrunta cu o altă pandemie este avertismentul unor experți americani. 

de Redactia Observator

la 31.05.2021, 15:38

”Vom avea Covid-26 și Covid-32!” Avertismentul unor importanți experți americani despre originea SARS-CoV-2
Modele de coronavirus la Institutul de Virologie din Wuhan - Getty Images

Lumea are nevoie de cooperarea guvernului chinez pentru a urmări și afla originile Covid-19 și pentru a preveni viitoarele pandemii, au declarat duminică doi mari experți americani în boli, potrivit Bloomberg. Informațiile care susțin teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China, s-au înmulțit, a declarat Scott Gottlieb, un comisar al Agenției pentru Alimente și Medicamente din mandatul lui Trump care se află acum în consiliul de administrație al Pfizer.

China nu a furnizat dovezi care să infirme complet această teorie, iar indiciile că virusul a trecut de la animale sălbatice nu au condus spre o concluzie definitivă, a spus Gottlieb în emisiunea „Face the Nation” de la CBS News. Faptul că tot nu cunoaștem cum a început pandemia de Covid-19 pune lumea în pericol în legătură cu viitoare pandemii, a declarat într-o apariție TV separată, Peter Hotez, om de știință american, pediatru și expert în probleme de sănătatate globală și vaccinologie.  „Vor exista Covid-26 și Covid-32, dacă nu înțelegem pe deplin originile bolii Covid-19”, a spus Hotez la emisiunea „Meet the press” de la NBC.

La aproape un an și jumătate după ce noul agent patogen a fost detectat pentru prima dată într-o piață de pește și fructe de mare din Wuhan, China, originile precise ale virusului rămân obscure. Oamenii de știință au emis ipoteza că cel mai probabil s-a răspândit de la animale sălbatice la oameni. Ideea că virusul ar fi putut scăpa accidental dintr-un laborator de cercetare, promovată mult timp de unii politicieni republicani, este reluată în considerare și de administrația lui Joe Biden.

Într-o declarație surprinzătoare, președintele Joe Biden a cerut o anchetă nouă asupra originilor virusului. Agențiile de informații americane au furnizat evaluări contradictorii cu privire la probabilitatea ca virusul să treaca la om de la un animal sau ca el să fi scăpat din Institutul de Virologie din Wuhan, a spus Biden. El a ordonat agențiilor să „își dubleze eforturile” și să-i trimită un nou raport în 90 de zile.

Pe acelaşi subiect

Dezbaterea despre originea virusului a fost alimentată din nou de un articol apărut în Wall Street Journal pe 23 mai, potrivit căruia trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan din China s-au îmbolnăvit atât de tare în noiembrie 2019 încât au solicitat îngrijiri spitalicești pentru „simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boala sezonieră obișnuită.”

Oamenii de știință ar trebui să aibă permisiunea de a efectua o investigație pe termen lung în China și de a preleva probe de sânge de la oameni și animale, a spus Hotez. SUA ar trebui să pună presiuni pe China, inclusiv cu amenințarea sancțiunilor, pentru a permite o anchetă. „Avem nevoie de o echipă de oameni de știință, epidemiologi, virologi, experți în lilieci în provincia Hubei pentru o perioadă de șase luni, de un an”, a spus Hotez. Oficialii chinezi au contestat teoria laboratorului din Wuhan. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a respins, joi, ancheta nouă cerută de Biden, pe care a numit-o o încercare de a se angaja în „stigmatizare, manipulare politică și aruncarea vinei”.

O investigație a Organizației Mondiale a Sănătății ale cărei concluzii au fost publicate în martie nu a descoperit pe deplin originea virusului, dar a numit improbabilă ipoteza laboratorului. Organizația a cerut mai multe investigații în acel moment. "În ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă", a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus la publicarea raportului în martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » ”Vom avea Covid-26 și Covid-32!” Avertismentul unor importanți experți americani despre originea SARS-CoV-2