Cum arată știrile despre război la ruși: Armata lui Putin ”primită cu bucurie” în Ucraina. VIDEO
Profesorul și istoricul american Timothy David Snyder comentează modul în care aparatul de propagandă rus transformă eșecurile Kremlinului în operațiuni încununate de succes. Și în prezent, presa aservită Moscovei a creat o realitate paralelă, la televizor și pe rețelele sociale, iar invazia din Ucraina a devenit "o operațiune de denazificare a poporului ucrainean".
De Redactia Observator la 01.03.2022, 14:19"Rusia are un istoric al atacurilor blitzkireg împotriva Ucrainei, eșuând, apoi dezvăluind scopurile operațiunii în presa pregătită să anunțe succesul operațiunilor", scrie pe Twitter istoricul american Timothy David Snyder.
O strategie similară a fost folosită și în 2014, în timpul alegerilor prezidențiale din Ucraina. Rusia a încercat să saboteze comisia electorală centrală, astfel încât să prezinte câștigător un candidat de extremă dreapta, care de fapt a obținut mai puțin de 1% din voturi. Operațiunea a eșuat, dar mass-media rusă fusese pregătită pentru succes: televiziunea rusă a difuzat reportaje cu rezultatele falsificate.
"Un eveniment similar pare să se întâmple acum, odată cu invazia din Ucraina", spune Snyder. "La fel ca-n 2014, invazia nu a avut rezultatul așteptat de Vladimir Putin". Armata rusă plănuia să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei, Kiev, Harkov şi Herson, într-o "operaţiune specială" de două zile, dar blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe
"Însă, presa de stat, portavoce a Kremlinului, era pregătită pentru a anunța victoria Rusiei. Fără îndoială, majoritatea acestor materiale nu au fost publicate sau sau fost eliminate rapid. A fost și cazul unui articol publicat de Ria Novosti, în care se anunță cu “Ucraina s-a întors la Rusia”. Ulterior, materialul a fost șters, dar a rămas în arhivă", comentează istoricul american.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 6 LIVE TEXT. 5.700 de soldați ruși ar fi fost uciși în război / Belarus nu se va...
- Moment emoţionant în Vama Sighet: O bătrânică din Solotvino a trecut graniţa în România ca să ceară...
- Momentul în care o femeie aruncă cocktailuri Molotov într-un tanc rusesc, de la geamul mașinii sale
Obiectivele invaziei descrise în articolul depe Ria Novosti sunt: înlocuirea guvernului pro-occidental și preluarea controlului asupra întregului teritoriu ucrainean. “Țara va fi reorganizată și readusă la starea sa inițială, ca parte a lumii ruse”, se mai menționa în articolul semnat de politologul rus Petr Akopov, "scopul final fiind crearea unei entități unificate ruso-ucraineano-belarusă și reechilibrarea ordinii mondiale într-o „nouă epocă” de dominație rusă asupra unui Occident umilit și divizat", scrie istoricul Timothy Snyder, pe Twitter.
Timothy David Snyder este un autor și istoric american specializat în istoria Europei Centrale și de Est și a Holocaustului. Este profesor de istorie la Universitatea Yale și membru permanent la Institutul de Științe Umane din Viena.
Rusia interzice presei să folosească termeni precum "atac" sau "invazie"
Roskomnadzor, autoritatea de reglementarea a comunicaţiilor din Rusia, a dat ordin presei ruse să nu utilezeze cuvintele "invazie" sau "atac" atunci când face referire la situaţia din Ucraina, informează Reuters. "Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile", se arată în comunicatul Roskomnadzor. Presa rusă se poate referi la acţiunea din Ucraina folosind sintagma "operaţiune militară specială" care are drept scop "menţinerea păcii".
Ce văd ruşii la televizor despre războiul din Ucraina
Întreaga forță a mașinii de propagandă de stat a fost mobilizată pentru a prezenta invazia rusă ca pe o campanie defensivă pentru „eliberarea” Ucrainei. Presa de stat s-a concentrat în mare parte pe așa-zisa protecție a Donbasului, atacat de Kiev. „Situația noastră este foarte îngrijorătoare. Inamicul ne atacă pozițiile, intră în casele oamenilor”, declara vineri Leonid Pasechnik, liderul republicii autoproclamate din Lugansk, la Rossiya-24.
O burtieră de ultimă oră de la Pervîi Kanal spunea că „Ucraina a lansat trei rachete asupra Republicii Populare Donețk în ultimele șapte minute”. Știrile respectă discursul lui Vladimir Putin despre război, prezentat joia trecută, când a anunțat o „operațiune militară specială” limitată la „demilitarizarea” Ucrainei și protejarea cetățenilor din Donbas de ceea ce el a susținut că este un „genocid” ucrainean.
Vineri nu s-a făcut nicio referire la atacul asupra capitalei ucrainene. „Kievul, oraș în care locuiesc civili, nu a fost bombardat de nimeni. Nu a existat nicio teroare acolo sau instrucțiuni pentru a provoca o astfel de teroare”, a declarat vineri la Pervîi Kanal analistul Artyom Sheinin, contrazicând total realitatea.
Apoi, pe măsură ce a devenit din ce în ce mai greu să ignore invazia la scară largă a teritoriului ucrainean, unele canale au început să-i prezinte pe soldații ruși drept eliberatori așteptați cu nerăbdare. „Oamenii din orașul Harkov au o singură problemă cu armata rusă: ”De ce i-a luat atât de mult să ajungă?””, a spus o celebră prezentatoare propagandistă Olga Skabeyeva, poreclită și „păpușă de fier de la Putin TV”, adică Rossiya 1.
În timp ce televiziunile occidentale dădeau imagini în direct cu atacurile rusești asupra Kievului, canalul de stat din Rusia difuza imagini dramatice, înregistrate în avans, cu tancuri și soldați ruși primiți cu bucurie în Donbas, a relatat CNN.