Cum se transmite variola maimuţei. Marii purtători ai virusului. OMS: "Nu e un focar tipic"
Tot mai multe cazuri de variola maimuţei sunt depistate în jurul lumii. Spania a anunţat încă 15, Marea Britanie 14, iar Slovenia a descoperit prima infectare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară însă că focarul de variolă a maimuţei este neobişnuit, dar controlabil! Specialiştii nu cred că boala va aduce după sine necesitatea unei vaccinări în masă. Oficialii de la OMS spun că o igienă corespunzătoare şi un comportament sexual sigur ajută la controlul răspândirii variolei maimuţei. Interesant este că marii purtători ai acestui virus nu sunt maimuţele, după cum ar fi fost intuitiv, ci şobolanii şi câinii de preerie.
De Redactia Observator la 25.05.2022, 08:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent există peste 250 de cazuri de infectare, confirmate sau doar suspectate, în peste 16 ţări. Cele mai recente raportări provin din Slovenia şi Cehia, fiecare stat anunţând câte o persoană bolnavă de variola maimuţei. "Acest focar nu este tipic, pentru că - de obicei - vedem variola maimuțelor în țările endemice. În ultimii cinci ani, am avut doar nouă. Dar toți călătoriseră în Africa de Vest. De aceea, aceste cazuri care apar acum în majoritatea regiunilor și în multe țări ale lumii reprezintă o situație complet nouă", spune Dr. Rosamund Lewis, șef al Secretariatului OMS pentru Variolă, în cadrul Programului OMS pentru Urgențe Sanitare.
Variola maimuţei - simptome şi căi de transmitere
Mai grav este că, în cazul variolei maimuţei, erupţiile nu apar doar pe piele, ci şi în gură. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă evitarea schimburilor de fluide. Cu toate acestea, ne spun că nu e cazul să ne panicăm. "Situaţia cu care ne confruntăm din cauza variolei maimuței nu reprezintă începutul unei noi pandemii. Deci, nu suntem în ajunul unei noi pandemii", a precizat Karl Lauterbach, ministrul german al Sănătății.
Ministrul german al Sănătăţii îi contrazice pe oficialii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care au anunţat că oricine se poate infecta de variola maimuţei, indiferent de orientarea sa sexuală. "Principalul grup de risc în acest moment îl reprezintă bărbații care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați. Aceasta nu este stigmatizare. Aceasta descrie pur și simplu grupul actual de risc", a declarat Karl Lauterbach.
Ţări din Europa care vor carantină pentru cei infectaţi cu virusul
Cu toate că au doar patru cazuri de infectare cu variola maimuţei, autorităţile din Germania vor să impună o carantină de 21 de zile pentru bolnavi, la fel ca în Belgia. După identificarea unui posibil caz de infectare în New York, americanii au venit cu noi sfaturi. "Purtaţi mască de protecţie! Sunați-vă imediat medicul, dacă aveți simptome", recomandă Dr. Ashwan Vasan, comisarul pentru Sănătate al orașului New York. În opinia specialiştilor din Statele Unite, modul de transmitere a variolei maimuţei seamănă cu cel al tuberculozei şi nu al coronavirusului.