Antena Meniu Search
x

Variola maimuței se răspândește în principal prin contact sexual, spune un oficial OMS

Dr. Rosamund Lewis, cercetătoarea care conduce conduce echipa Organizației Mondiale a Sănătății de studiere a variolei a răspuns întrebărilor puse de jurnaliști și persoanele interesate de variola maimuței într-o transmisiune live pe canalele instituției. Ea a explicat că în cazul focarelor din America de Nord și Europa, infectarea a avut loc în timpul contactele sexuale între bărbați, notează NBC.

de Adrian Popovici

la 24.05.2022, 13:04

Până acum au fost descoperite peste 200 de cazuri de variola a maimutei in peste 20 de tari
Oficialii OMS au oferit noi detalii despre focarele de variola maimuței din Europa și America de Nord - Profimedia

În timp ce virusul în sine nu este o infecție cu transmitere sexuală, care, în general, se răspândește prin spermă și fluide vaginale, cea mai recentă creștere a numărului cazurilor pare a avea loc în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați, a explicat cercetătoare care a mai adăugat că oricine poate contracta variola maimuței.

"Multe boli pot fi răspândite prin contact sexual. Ai putea să tușești sau să răcești prin contact sexual, dar asta nu înseamnă că este vorba de o boală cu transmitere sexuală", a declarat Andy Seale, consilier OMS pe tema HIV, hepatitei și infecțiilor cu transmitere sexuală.

Cum evoluează situația variolei maimuței la nivel global?

Focarele au avansat rapid în Europa și America de Nord în ultima săptămână și este de așteptat să fie descoperite mai multe pe măsură ce mai mulți medici vor fi atenți la simptomele acestei afecțiuni. Primele două cazuri confirmate și unul suspectat de variolă a maimuței au fost raportate în Marea Britanie în urmă cu doar 10 zile, primele cazuri din acest an în afara Africii, unde virusul a circulat în general la niveluri scăzute în ultimii 40 de ani, transmite OMS.

Pe acelaşi subiect

"Am văzut câteva cazuri în Europa în ultimii cinci ani, doar în celor care au călătorit, dar aceasta este prima dată când vedem focare în mai multe țări, în același timp, în cazul unor oameni care nu au călătorit în regiunile endemice din Africa", a adăugat dr. Rosamund Lewis.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA atrage atenția asupra faptului că virusul variolei maimuței se transmite prin contact apropiat cu oamenii, animalele sau obiectele infectate cu virusul. Intră în corp prin rănile de pe piele, ochi, nas și gură. Deși se crede că transmiterea de la om la om are loc și prin picături respiratorii, această metodă necesită un contact prelungit față în față, deoarece picăturile nu pot călători mai mult de câțiva metri.

"Acesta este un virus care este extrem de stabil în afara gazdei umane, astfel că poată trăi pe obiecte precum pături și alte lucruri de genul ăsta", a declarat dr. Scott Gottlieb pentru CNBC într-un interviu separat.

El a spus că se așteaptă la mai multe cazuri confirmate în SUA în următoarele săptămâni, în timp ce medicii și oficialii din domeniul sănătății publice reevaluează pacienții care au prezentat simptome specifice acestei afecțiuni. În plus, el a mai subliniat că nu crede că variola maimuței va avea o răspândire necontrolată, așa cum a avut Covid-19.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Variola maimuței se răspândește în principal prin contact sexual, spune un oficial OMS