Antena Meniu Search
x

Focarul de variola maimuței din Europa ar fi izbucnit de la două petreceri rave. OMS: Rămâne “controlabil și limitat”

Focarul de variola maimuței ar putea fi "un eveniment întâmplător", care ar putea fi explicat prin activitatea sexuală de la două petreceri-eveniment care au avut loc recent în Europa, susține un consilier principal din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, scrie AP.

de Redactia Observator

la 24.05.2022, 15:30

Focarul de variola maimuței din Europa ar fi izbucnit de la două petreceri rave. OMS: Rămâne “controlabil și limitat”
Focarul de variola maimuței din Europa ar fi izbucnit de la două petreceri rave. OMS: Rămâne “controlabil și limitat” - Shutterstock

Dr. David Heymann, care a condus anterior departamentul de urgențe al OMS, a declarat pentru Associated Press că teoria principală care explică răspândirea bolii este legată de transmiterea sexuală la rave-urile organizate în Spania și Belgia. 

„Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că contactul sexual a amplificat acum această transmitere”, a spus Heymann.

Oficialii din domeniul Sănătății spun că majoritatea cazurilor cunoscute în Europa au fost înregistrate în rândul bărbaților gay, dar oricine poate fi infectat prin contact sexual cu o persoană bolnavă, prin atingerea îmbrăcăminții sau a lenjeriilor de pat. 

„Activitatea sexuală implică un contact intim, la care ne-am aștepta să crească probabilitatea de transmitere, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane și indiferent de modul de transmitere”, a spus Mike Skinner, virolog la Imperial College London.

Pe acelaşi subiect

Cum se manifestă variola maimuței

Mai multe ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii, iar, în afară de una, toate celelalte persoane infectate recent nu au călătorit într-o zonă endemică, arată OMS într-o informare. Organizaţia precizează că "acesta nu este un eveniment obişnuit".

În cele mai multe cazuri boala este uşoară şi majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament. Astfel, sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară.

"Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testaţi negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obişnuite", arată OMS.

Potrivit acestora, simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.

În acest context, orice persoană care prezintă o erupţie cutanată neobişnuită ar trebui să consulte medicul şi orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat şi izolat în timpul perioadelor infecţioase presupuse şi cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale şi cu erupţii cutanate ale bolii.

OMS: Focarul de variola maimuţei este ''controlabil''

Un număr de 131 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate de la primul caz raportat pe 7 mai în afara ţărilor în care această boală se răspândeşte de obicei.

Alte 106 cazuri sunt suspecte, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne "controlabil", a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Focarul de variola maimuței din Europa ar fi izbucnit de la două petreceri rave. OMS: Rămâne “controlabil și limitat”