Antena LIVE

Cum vor liderii UE să repare campania de vaccinare dureros de lentă. Macron. ”Am greșit că ne-a lipsit ambiția, nebunia”

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta despre un plan coordonat de ieșire din pandemia de COVID-19, în timp ce infecțiile cu SARS-CoV-2 cresc din nou în multe țări. Caută un acord pentru creșterea aprovizionării cu vaccinuri după un început fragil al campaniei de imunizare în blocul comunitar, relatează Reuters.

De la 25.03.2021, 18:01
Profimedia

Înaintea summitului, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat frustrarea cu privire la distribuția de vaccinuri în Franța, cu mult în spatele celei din Marea Britanie și Statele Unite, recunoscând că liderii europeni au fost prea timizi, potrivit Reuters.  „Nu am fost ambițioși. Aceasta ar trebui să fie o lecție pentru noi toți. Am greșit că ne-a lipsit ambiția, nebunia(...)”, a spus el pentru postul de televiziune grecesc ERT.

Până pe 23 martie, Marea Britanie a administrat aproape 46 de vaccinuri la fiecare 100 de locuitori, în timp ce blocul de 27 de țări pe care l-a părăsit anul trecut a administrat 13,8 vaccinuri la fiecare 100 de locuitori, potrivit datelor publice strânse de siteul Our World In Data.

Merkel a apărat distribuția comună a vaccinurilor 

Campania de vaccinare dureros de lentă a Europei a generat scandalul cu Marea Britanie, care a importat cel puțin 11 milioane de doze de ser făcute în UE. Londra se apară și spune că a făcut o treabă mai bună negocind cu producătorii și aranjând lanțuri de aprovizionare, iar UE acuză că britanicii ar fi trebuit să împartă mai mult ser cu blocul comunitar. Cancelarul german Angela Merkel, aflat sub presiune acasă, după ce s-a sucit și a dat înapoi de la o carantină mai severă de Paști, a apărat decizia UE de a procura vaccinuri la comun pentru toate statele membre.

Pe acelaşi subiect

„Acum când vedem că și cele mai mici diferențe în distribuția vaccinurilor provoacă discuții mari, nu aș vrea să-mi imaginez dacă unele state membre ar avea vaccinuri și altele nu”, le-a spus ea parlamentarilor germani înainte de summit. „Asta ar zgudui din temelii piața internă.” Mai multe țări s-au plâns de faptul că vaccinurile nu sunt distribuite în mod egal în întregul bloc.

Executivul UE a anunțat miercuri planuri pentru a înăspri controlul exporturilor de vaccinuri. Practic, vor mai multă putere să poată bloca transporturi de vaccin către țări cu rate mai mari de imunizare. În ciuda acestui fapt, Londra și Bruxelles-ul au încercat să răcească tensiunile miercuri, spunând într-o declarație comună că ”încercăm să găsim soluţii specifice pe care să le aplicăm pe termen scurt, mediu şi lung, pentru a crea o situaţie de câştig reciproc şi a extinde aprovizionarea cu vaccinuri a cetăţenilor noştri.”

UE nu este unită cu privire la propunerile Comisiei Europene privind exporturile de vaccinuri, iar mai multe țări - inclusiv Belgia, Olanda, Irlanda, Suedia și Danemarca - au rezerve.

„Dacă trebuie să recurgem la asta pentru că un furnizor nu-și respectă angajamentul, atunci sper că nu vom face asta, deoarece s-ar putea dovedi a fi o situație în care toți pierdem”, a spus un diplomat UE. „Dacă afectăm lanțurile de aprovizionare, există riscul să rămânem toți fără vaccinurile de care avem nevoie disperată”. Liderii UE vor sublinia „importanța ... autorizațiilor de export” și vor reafirma că producătorii de vaccinuri trebuie să respecte termenele contractuale de livrare - se arată într-un proiect cu concluziile summitului, consultat de Reuters.

Restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri

Uniunea Europeană a anunţat, miercuri, impunerea de restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Guvernul Marii Britanii. "Uniunea Europeană se confruntă cu o gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte un volum important spre ţări care produc propriile vaccinuri sau sunt mai avansate în campaniile de vaccinare. În acest context, am adoptat două modificări în mecanismul actual privind controlul exporturilor, pentru a garanta aprovizionarea statelor membre UE", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Funcţionarea economiei în beneficiul oamenilor.

Sistemul actual, aprobat de Uniunea Europeană în ianuarie, prevede ca exporturile de vaccinuri anticoronavirus în afara spaţiului comunitar să aibă aprobarea statului UE de unde pleacă dozele şi a Comisiei Europene. Acum, Comisia Europeană va înăspri condiţiile de export spre ţările care au propriile capacităţi de producţie de vaccinuri şi care nu exportă vaccinuri spre Uniunea Europeană. Anumite ţări blochează exporturile de doze de vaccin anti-Covid-19 spre Uniunea Europeană "fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producători de vaccinuri", argumentează Comisia Europeană, care va introduce principiul "reciprocităţii" în relaţia cu astfel de ţări.

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus în Marea Britanie în perioada 1 februarie - 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de compania AstraZeneca pe teritoriul britanic.

Ți-a plăcut acest articol?

ue vaccinare summit uniunea europeana emmanuel macron angela merkel
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024