Antena Meniu Search
x

Update 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, descoperite lângă Roma. Oficial italian: Urmau să ajungă în Belgia, nu în UK

Poliția italiană a ”descoperit”  29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca la o fabrică de lângă Roma. Dozele erau depozitate pentru a fi trimise la export în Marea Britanie, potrivit La Stampa.

de Georgiana Dulgheru

la 25.03.2021, 00:45

29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost descoperite la o fabrică de lângă Roma. Italienii acuză că erau pentru Marea Britanie
- Profimedia

Poliția italiană a efectuat sâmbătă inspecții la o fabrică farmaceutică de lângă Roma, unde erau depozitate milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Un oficial al Uniunii Europene a confirmat că 29 de milioane de doze au fost găsite la fabrica Anagni, administrată de compania americană Catalent. Originea și destinația stocului sunt încă în proces de investigație, a spus oficialul, potrivit Bloomberg.

Unde urmau să ajungă este încă incert. Cotidianul La Stampa scrie că cele 29 de milioane de doze erau pregătite pentru export în Marea Britanie, ceea ce ar însemna aproape de două ori mai mult vaccin decât a primit până acum Uniunea Europeană. Cel puțin o parte dintre doze au fost produse de subcontractorul Halix din Olanda, potrivit ziarului care titrează: ”AstraZeneca ascunde 30 de milioane de doze în Italia”.

”Descoperirea” ar demonstra că AstraZeneca, atunci când este presată, are o capacitate mai mare pentru livrări, a spus oficialul, cerând să nu fie numit pentru că ancheta încă în desfășurare, relatează Bloomberg. Însă un oficial italian a declarat că dozele erau menite să ajungă în Belgia, unde AstraZeneca are un centru de distribuție. Sâmbătă, Comisia Europeană a cerut premierului italian să inspecteze vaccinurile de la fabrica din Anagni, iar verificările au fost făcute sâmbătă și duminică de carabinieri, a adăugat acesta.

”Totul în ordine”

Pe acelaşi subiect

Mario Gargiulo, președintele biologilor europeni pentru Catalent, a declarat într-un interviu telefonic că inspecția carabinierilor la fabrica din Anagni a găsit „totul în ordine”. Catalent își expediază dozele de vaccin finalizate către centrul de distribuție din Belgia al AstraZeneca și nu este implicat în alte destinații ale acestora, a spus Gargiulo. Managerul a spus că habar nu are dacă dozele de la fabrică erau destinate exportului către Marea Britanie.

Până acum, AstraZeneca nu a reușit să livreze mai mult de jumătate din dozele pe care le-a promis UE în primul trimestru. Recent, în plin război pentru vaccin, UE a început negocierile cu Marea Britanie pentru împărțirea vaccinurilor AstraZeneca produse la o nouă fabrică din Olanda. Bruxelles-ul insistă pentru o cantitate mai mare de aici, potrivit doi oficiali ai UE, scrie Bloomberg.

Gargiulo a mai explicat că zecile de milioane de doze prezente la fabrica de lângă Roma includ substanțe medicamentoase în vrac, doze în procesul de îmbuteliere și unele aflate deja în flacoane pentru controlul calității și care așteaptau livrarea. Numărul dozelor la fabrică variază zilnic, a spus el. Inspecția a implicat înregistrări ale transporturilor către și din fabrică, nu și fabricația sau controlul calitații. 

”Europa nu vrea să fie un idiot util în această afacere”

Fabrica Anagni de lângă Frosinone este administrată de compania americană Catalent, care preia substanța medicamentoasă pentru vaccin de la alți furnizori ai AstraZeneca și o folosește pentru a produce doze de vaccin anti Covid-19, scrie Financial Times.  Franța și alte state membre ale UE - ale căror programe de vaccinare au fost depășite de cele din Marea Britanie și SUA - sunt furioase că fabricile din Europa exportă milioane de doze pe piețele externe, în timp ce UE nu a primit ser din afara blocului comunitar. "Europa nu vrea să fie un idiot util în această afacere", a spus un oficial francez, insistând că UE nu are o problemă cu Regatul Unit, ci mai degrabă încearcă să se asigure că AstraZeneca - care a redus obiectivele planificate de livrare - își îndeplinește angajamentele față de UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, descoperite lângă Roma. Oficial italian: Urmau să ajungă în Belgia, nu în UK