Antena Meniu Search
x

Uniunea Europeană va impune controale mai stricte la exportul vaccinurilor. Avertismentul lui Merkel

Uniunea Europeană va impune controale mai stricte la exportul vaccinurilor anti COVID-19, în încercarea de a accelera efortul de imunizare în blocul comunitar, relatează AP.

de Redactia Observator

la 24.03.2021, 16:49

Uniunea Europeană va impune controale mai stricte la exportul vaccinurilor. Avertismentul lui Merkel
- Profimedia

Uniunea Europeană va impune controale mai stricte la exportul vaccinurilor împotriva coronavirusului, pentru a se asigura că există mai mult ser pentru campania de vaccinare din blocul comunitar. Oficiali UE au declarat în ajunul unui summit al celor 27 de lideri europeni că au un plan pentru a garanta că mai multe vaccinuri produse în blocul comunitar vor fi disponibile pentru proprii cetățeni, chiar dacă va fi sacrificat ajutorul promis națiunilor din afara blocului, relatează AP

Decizia este văzută ca o lovitură dată de UE Marii Britanii. Ultimele cifre arată că 45% dintre adulții britanici au primit cel puțin o doză de vaccin, comparativ cu mai puțin de 14% pentru UE.

Pe de o parte, furia europenilor și amenințările șefei Comisiei Europene cu blocarea exporturilor sunt considerate ca fiind justificate. Sunt și voci care acuză o strategie naivă a Bruxelles-ului. În timp ce UE a jucat corect, bazându-se pe o piață liberă și pe respectarea contractelor, americanii si britanicii au jucat după reguli diferite, și-au văzut propriul interes și s-au asigurat prin mijloace poate chiar neortodoxe că sunt primii care primesc dozele de vaccin.

Merkel a avertizat UE să fie atentă la interdicțiile de export de vaccin

Pe acelaşi subiect

Cancelarul german Angela Merkel i-a avertizat marți pe oficialii UE „să fie foarte atenți” cu interdicțiile la exportul de vaccinuri și a subliniat că liderii blocului comunitar vor „căuta dialogul” cu Marea Britanie în disputa privind serul, potrivit Politico.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ridicat pentru prima dată perspectiva unei astfel de interdicții săptămâna trecută ca parte a efortului său de a asigura mai multe doze de vaccin de la AstraZeneca, care nu și-a respectat livrările promise către UE.

Situația a stârnit furie în Marea Britanie și temeri cu privire la un potențial război comercial între UE și Regatul Unit. „Trebuie să fim foarte atenți la impunerea interdicțiilor de export și trebuie să ne uităm foarte atent la lanțurile de aprovizionare”, a transmis ieri Angela Merkel.

”Vom decide într-un mod responsabil. În acest sens, vom căuta și dialogul cu guvernul britanic, așa cum am făcut duminică cu (premierul britanic) Boris Johnson, așa cum a făcut el cu (președintele francez) Emmanuel Macron și așa cum este el în contact permanent cu Comisia (Europeană)"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Uniunea Europeană va impune controale mai stricte la exportul vaccinurilor. Avertismentul lui Merkel