Antena LIVE

Curs valutar

"Dacă Europa ar lupta cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile". NATO cere membrilor să-și crească stocurile de muniție

NATO ar putea să le ceară membrilor săi să-și crească stocurile de muniție care au fost epuizate de războiul din Ucraina, în timp ce aliații încearcă să pună livrările de arme către Kiev și propriile lor armate pe o bază durabilă, după un an în regim de criză. Chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, multe țări ale alianței nord-atlantice nu și-au atins obiectivele de înarmare, deoarece oficialii au considerat războaiele de uzură cu bătălii de artilerie pe scară largă reprezintă sunt de domeniul trecutului, notează Reuters.

De la 13.02.2023, 17:05
WhatsApp
"Dacă Europa ar lupta cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile". NATO cere membrilor să-și crească stocurile de muniție Profimedia

Ritmul livrărilor către Ucraina, unde trupele Kievului trag zilnic mii de runde de artilerie, a secat stocurile occidentale și a scos la iveală găuri în eficiența, viteza și forța de muncă a lanțurilor de aprovizionare. Un oficial al NATO a transmis faptul că recent a fost realizată o analiză a stocurilor occidentale de arme și muniții a fost finalizată.

"Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Deciziile politice din ultimii ani, dublate de livrările de arme către Kiev au făcut ca stocurile de arme ale europenilor să scadă vertiginos, ceea de ar putea declanșa un răspuns din partea conducerii NATO. Cu toate acestea, jurnaliștii Reuters subliniază faptul că cantitatea de muniție de care dispune fiecare stat membru, dar și care sunt țintele de înarmare asumate rămân, în continuare, strict secrete.

În general, NATO însărcinează fiecare aliat cu furnizarea anumitor capabilități de luptă pe care alianța le poate folosi în caz de conflict. Acest lucru ar putea însemna, de exemplu, că un anumit stat ar putea avea o divizie blindată - aproximativ 10.000 până la 30.000 de soldați - complet echipată și pregătită cu muniție, capabilă să lupte la un anumit nivel de intensitate pentru o anumită perioadă de timp. Luând în considerare toate aceste condiții, țara va trebui să furnizeze o anumită cantitate de muniție, tancuri, obuziere și ce altceva ar putea fi necesar pentru a îndeplini cerințele NATO.

Pe acelaşi subiect

Probleme legate de lanțurile de producție

Războiul a atras atenția și asupra lipsei capacității industriale necesare pentru a crește rapid producția, după decenii de scădere a comenzilor guvernamentale care au dus la dispariția multor linii de producție. Miniștrii apărării din NATO vor discuta această problemă marți și miercuri la Bruxelles, înainte ca zeci de lideri occidentali să se întâlnească pentru Conferința de Securitate de la Munchen, înainte de prima aniversare a războiului din Ucraina. Statele Unite și Franța au început să exercite presiuni asupra companiilor de apărare pentru a-și spori producția.

"Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie şi goleşte stocurile aliaţilor (...). Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare", a spus Stoltenberg. El a spus că miniştrii apărării "se vor concentra asupra unor moduri de a creşte capacitatea industriei noastre de apărare şi de a ne reface stocurile".

Potrivit lui Stoltenberg, "rata actuală de consum al muniţiei este de multe ori mai mare decât actuala noastră rată de producţie", iar "asta pune sub presiune industria noastră de apărare". "De exemplu, timpul de aşteptare pentru muniţie de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile plasate astăzi vor fi livrate peste doi ani şi jumătate", a exemplificat el.

Stoltenberg a menţionat printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie SUA, Franţa şi Norvegia.

"NATO tocmai a finalizat o evidenţă a stocurilor noastre de muniţii. Şi plănuim să creştem ţintele pentru stocurile de muniţii prin procesul de planificare defensivă al NATO", a spus Stoltenberg. "Da, avem o problemă, da, este o provocare", a recunoscut secretarul general al Alianţei, subliniind totuşi că NATO a început să acţioneze, fie prin creşterea capacităţilor pe termen scurt, prin lucrul în weekend de exemplu, dar şi, pe termen mediu, prin investiţii în capacităţile de producţie.

Ucraina cere noi livrări de arme

Ucraina a pledat "imediat" ca aliații săi să facă noi livrări de muniție și elemente de artilerie, avertizând că nu dispune de stocuri pentru a se apăra împotriva unei noi ofensive ruse de care Kievul se teme că este iminentă. Cererea, făcută de vicepremierul Olha Stefanișina, a venit într-o zi în care Moscova a lansat rachete balistice împotriva infrastructurii Ucrainei. De asemenea, a urmat un tur al capitalelor occidentale din partea președintelui Volodimir Zelenski, care a subliniat importanța aprovizionării pe termen lung cu avioane de luptă și armament greu.

Armata ucraineană consumă muniție într-un ritm fără precedent, estimările indicând faptul că trupele Kievului trag cu diferitele elemente de artilerie de peste 5.000 de ori în fiecare zi. Specialiștii explică faptul că acest ritm de consum al ucrainenilor poate fi comparat cu comenzile de muniție anuale ale unei țări europene mici într-un singur an. 

Adrian Popovici
razboi ucraina nato
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024