Antena Meniu Search
x

Stoltenberg: România protejează spaţiul folosit de NATO pentru a ajuta Ucraina. Ce arată obiectele zburătoare doborâte în SUA

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat luni că alianţa își va majora stocurile de muniție, care s-au redus considerabil în urma livrărilor de armament către Ucraina. Stoltenberg a mai declarat că obiectele zburătoare doborâte în SUA semnalează că Rusia și China își intensifică activitățile de supraveghere. În plus prezenţa forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina. 

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 17:05

Stoltenberg: România protejează spaţiul folosit de NATO pentru a ajuta Ucraina. Ce arată obiectele zburătoare doborâte în SUA
Jens Stoltenberg - Profimedia

Stoltenberg: Forţele din România şi alte state protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina

Întrebat dacă vede incidentul de vineri în care rachete ruseşti au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de spaţiul aerian al României drept un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează sprijin militar Ucrainei, Stoltenberg a spus că "războaiele sunt periculoase" şi că de aceea este atât de important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare, relatează Agerpres.

"Războaiele sunt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întâmpla. De aceea suntem atât de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina", a spus Stoltenberg în conferinţa de presă din preziua reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate.

El a spus că acesta este unul dintre motivele pentru care NATO şi-a mărit prezenţa militară în partea estică a Alianţei şi în regiunea Mării Negre încă din toamna lui 2021, înainte de invazia rusă din Ucraina, cu capabilităţi aeriene, navale şi terestre.

Pe acelaşi subiect

"Am făcut acest lucru în parte pentru a monitoriza, a proteja, a ne sigura că nu va fi escaladare dincolo de Ucraina şi pentru a putea gestiona incidente sau accidente care ar putea apărea când avem un război la scară întreagă în vecinătatea noastră în Ucraina", a explicat secretarul general al NATO.

"Dar bineînţeles că această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina. Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei. NATO nu este parte a conflictului dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina", a mai spus Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Incidentele cu baloane de deasupra SUA reprezintă o parte dintr-un tipar

Recentele incidente cu baloane care au fost doborâte de Statele Unite, care sunt suspectate că ar fi folosite de China pentru spionaj, formează o parte dintr-un tipar care evidenţiază nevoia NATO de a fi vigilentă, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.

"Ceea ce am văzut deasupra SUA este parte dintr-un tipar în care China şi Rusia îşi sporesc activităţile de supraveghere asupra aliaţilor NATO, pe multiple platforme diferite. Vedem în domeniul cibernetic, cu tot mai mulţi sateliţi şi vedem şi cu baloane", a declarat Stoltenberg presei în preziua reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate.

"Asta evidenţiază importanţa vigilenţei noastre, a prezenţei noastre sporite şi a faptului de a intensifica schimbul de informaţii şi protecţia spaţiului nostru aerian", a adăugat el.

"De fapt, una dintre chestiunile pe care le vom aborda pe marginea reuniunii ministeriale de mâine (marţi - n.r.) este creşterea cooperării între aliaţi în spaţiu", a mai spus Jens Stoltenberg, precizând că este vorba despre "colectarea mai multor date de la sateliţi şi împărtăşirea lor cu structura de comandă a NATO".

El a explicat că acest lucru face parte din planul de acţiune "de a face mai mult pentru a monitoriza şi avea suficiente capabilităţi pentru a ne proteja întregul spaţiu aerian".

Avioane militare americane au doborât duminică un obiect octogonal deasupra Lacului Huron, a anunţat Pentagonul, ultimul incident produs după ce un balon suspectat că ar fi folosit de China pentru spionaj a adus forţele de securitate din America de Nord în stare de alertă.

A fost cel de-al patrulea obiect zburător doborât deasupra Americii de Nord de o rachetă americană în ceva mai mult de o săptămână. Ministerul de Externe al Chinei a anunţat că nu deţine informaţii privind ultimele trei obiecte zburătoare doborâte de SUA, potrivit Reuters.

Stoltenberg: NATO trebuie să-şi crească ţintele pentru stocuri de muniţie, consumate de războiul din Ucraina

NATO intenţionează să-şi crească ţintele pentru stocurile de muniţie, care sunt golite de războiul din Ucraina, a spus Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate. "Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie şi goleşte stocurile aliaţilor (...). Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare", a spus Stoltenberg.

El a spus că miniştrii apărării "se vor concentra asupra unor moduri de a creşte capacitatea industriei noastre de apărare şi de a ne reface stocurile". Potrivit lui Stoltenberg, "rata actuală de consum al muniţiei este de multe ori mai mare decât actuala noastră rată de producţie", iar "asta pune sub presiune industria noastră de apărare".

"De exemplu, timpul de aşteptare pentru muniţie de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile plasate astăzi vor fi livrate peste doi ani şi jumătate", a exemplificat el.

Stoltenberg a menţionat printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie SUA, Franţa şi Norvegia. "NATO tocmai a finalizat o evidenţă a stocurilor noastre de muniţii. Şi plănuim să creştem ţintele pentru stocurile de muniţii prin procesul de planificare defensivă al NATO", a spus Stoltenberg.

"Da, avem o problemă, da, este o provocare", a recunoscut secretarul general al Alianţei, subliniind totuşi că NATO a început să acţioneze, fie prin creşterea capacităţilor pe termen scurt, prin lucrul în weekend de exemplu, dar şi, pe termen mediu, prin investiţii în capacităţile de producţie.

Subiectul va fi discutat marţi în cadrul unei reuniuni a grupului de susţinere pentru Ucraina condus de SUA, apoi de miniştrii apărării din statele Alianţei, a precizat Stoltenberg. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov va participa la cele două reuniuni şi le va vorbi aliaţilor despre nevoile forţelor ucrainene, a mai spus Stoltenberg. El a menţionat că va fi discutată şi furnizarea de avioane de luptă. "Dar asta va lua timp şi priorităţile pe termen scurt sunt muniţia şi armele promise, carburantul şi piesele de schimb", a mai spus secretarul general al NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Stoltenberg: România protejează spaţiul folosit de NATO pentru a ajuta Ucraina. Ce arată obiectele zburătoare doborâte în SUA