Antena Meniu Search
x

Rușii susțin că au spart frontul în zona orașului Bahmut și au avansat doi kilometri în patru zile

Moscova a declarat luni că trupele sale au avansat câţiva kilometri de-a lungul liniilor de front din Ucraina, în timp ce Kievul susţine că forţele sale au respins atacuri ruseşti în mai multe zone, relatează Reuters, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 14:47

artilerie rusă
Rușii susțin că au spart frontul în zona orașului Bahmut și au avansat doi kilometri în patru zile - Telegram / War Gonzo

Se apropie un an de la invazia rusă în Ucraina şi o mare parte din lupte se desfăşoară în jurul oraşului Bahmut din estul ţării, aflat încă sub controlul ucrainenilor, după o bătălie care durează de luni de zile.

Luni, armata ucraineană a raportat bombardamente ruseşti intense de-a lungul întregii linii de front şi a declarat că 16 aşezări au fost bombardate în apropiere de Bahmut.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ruse au reuşit să avanseze 2 km spre vest în patru zile. Cu toate acestea, nu a precizat înspre ce parte a lungii linii de front, care cuprinde mai multe regiuni ucrainene din sud şi est, a avansat. "Militarii ruşi au spart rezistenţa inamicului şi au avansat mai mulţi kilometri în profunzimea apărării sale eşalonate", a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, armata ucraineană a precizat că, în ultimele 24 de ore, forţele sale au respins mai multe atacuri în apropiere de Bahmut, care se află în regiunea Doneţk, precum şi asalturi în regiunile Harkov, Luhansk şi Zaporojie.

Mercenarii din Grupul Wagner încearcă să încercuiască orașul strategic Bahmut

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a declarat duminică că forţa sa de mercenari a cucerit satul Krasna Hora, de la periferia nordică a Bahmutului. Wagner a condus timp de luni de zile asaltul asupra Bahmut, realizând câştiguri mici, dar constante.

Bahmut este un obiectiv major pentru Vladimir Putin, iar bombardamente ruseşti care se desfăşoară de luni de zile au lăsat o mare parte din oraş în ruine. Regiunea Doneţk, deja anexată ilegal de Moscova, este doar parţial controlată de Rusia, care vrea să o ocupe în totalitate.

Cu toate acestea, niciuna dintre părţi nu a obţinut un câştig decisiv de săptămâni întregi. Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a declarat sâmbătă că trupele ucrainene şi-au menţinut apărarea de-a lungul liniei frontului din Doneţk şi că în unele zone au reuşit chiar să recupereze poziţii pierdute anterior.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Ucraina are nevoie disperată de ajutor militar din Vest

În condiţiile în care Ucraina are nevoie disperată de mai multe arme şi muniţii pentru a schimba cursul războiului, miniştrii apărării din mai multe ţări NATO aliate Kievului urmează să se întâlnească marţi la Bruxelles pentru a discuta despre un posibil ajutor militar suplimentar.

Sunt tot mai multe semnale că Rusia plănuieşte o nouă ofensivă majoră. Ucraina spune că are nevoie de avioane de luptă şi de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a contracara atacul Moscovei şi pentru a recuceri teritoriul pierdut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rușii susțin că au spart frontul în zona orașului Bahmut și au avansat doi kilometri în patru zile