Antena LIVE

Curs valutar

"De asta sunt supăraţi ruşii că au pierdut un sat cu şase străzi". Un soldat ucrainean a dezvăluit în premieră cu ce se confruntă armata pe frontul de sud

Război în Ucraina. Chiar dacă forțele ucrainene au trecut, în unele locuri de pe frontul de sud, de prima linie de apărare a Rusiei, soldații care luptă în contraofensivă au dezvăluit cât de dificil este să înaintezi puternic în fața fortificațiilor ruseşti, relatează CNN

De la 29.08.2023, 13:48
WhatsApp
"De asta sunt supăraţi ruşii că au pierdut un sat cu şase străzi". Un soldat ucrainean a dezvăluit în premieră cu ce se confruntă armata pe frontul de sud Twitter

Armata ucraineană a anunţat luni că a recucerit satul Robotîne, din regiunea Zaporojie, și că înaintează spre următoarele sate din apropiere în încercarea de a pune oraşul Tokmak, ocupat de ruşi, în raza de acțiune a artileriei. Un soldat ucrainean, pe nume Oleksandr Solonko, a relatat pe platforma X, fosta Twitter, care sunt provocările cu care se confruntă ucrainenii pe frontul de sud, în încercarea de a avansa într-un ritm mai rapid. În primul rând, spune el, este important relieful din zonă: câmpuri, sate, teren relativ plat. 

Militarul ucrainean, care luptă la Robotîne, a povestit în detaliu despre liniile defensive ale ruşilor. Acolo există un sistem de tranșee, buncăre și tuneluri interconectate care le permit ruşilor să mişte trupe, arme şi muniție de-a lungul frontului. În faţa acestor linii de tranşee şi între ele sunt șanțuri antitanc și câmpuri minate pe distanţe mari. Ruşii au lăsat căi neminate înguste în straturile lor de apărare pentru a le permite forțelor lor să ajungă la pozițiile de tragere. Soldatul nu a precizat dacă ucrainenii au trecut de cele mai dense câmpuri de mine, dar a sugerat că mai au de deminat zone într-un ritm gradual înainte de a avansa în continuare.

"Unde nu sunt tranşee şi buncăre, sunt mine"

Pe acelaşi subiect

"Indiferent că eşti un grup de asalt... o echipă de evacuare a răniţilor sau una de recunoaștere aeriană sau terestră, mișcarea ta poate fi văzută de departe. Inamicul se pregătește să te întâlnească din timp", a scris Solonko. "Există un număr redus de drumuri și rute logistice. Totul a fost bombardat în mod repetat în fiecare zi. Aproape sigur ești observat. Practic, este imposibil să-ţi îndeplineşti misiunea fără să fii văzut de inamic", a mai punctat el. 

Solonko mai notează şi că fortificațiile rusești, adică acele linii de apărare pe mai multe straturi, sunt elaborate. "Există un întreg sistem de tranșee, buncăre, adevărate tuneluri în unele locuri...  de unde trag cu lansatoare automate de grenade, mitraliere, rachete antitanc. Pe mai multe câmpuri sunt şanțurile antitanc și rânduri de mine pe zone mari", a explicat el. "Unde nu sunt tranşee şi buncăre, sunt câmpuri de mine. Trebuie să trecem prin toate acestea pentru a merge mai departe", a relatat el. 

În ultimele săptămâni, mai multe surse au relatat că geniştii ucraineni au făcut progrese lente încercând să îndepărteze o mare varietate de mine, inclusiv unele declanșate de fire, care au fost puse de ruşi în număr mare ca primă linie de apărare. Nu este clar pentru moment dacă aceste câmpuri de mine sunt la fel de extinse și după prima linie de apărare a ruşilor, între restul liniilor, unde ar putea afecta capacitatea de manevră a forțelor ruse.

"Cei care se cred deştepţi și spun că Forțelor Armate Ucrainene le-a luat mult timp pentru a-i împinge pe ruși din satul Robotîne nu au văzut sistemul de apărare care trebuia depășit pentru a-i îndepărta pe ruși de autostrada spre Mariupol, a ne apropia de sat, a-l înconjura și apoi a intra. A fost depusă o muncă enormă", a scris Solonko. "Pozițiile noastre de pe teritoriul cucerit sunt înconjurate de mine și capcane. Se fac poteci pentru a înainta, geniştii curăță treptat teritoriul", a adăugat el. "O sarcină monumentală a fost îndeplinită".

Vineri, un ofițer ucrainean din prima linie a declarat pentru CNN că terenul deschis este o provocare. "Dronele zboară pe cer non-stop, atât ale noastre, cât și ale lor. Este imposibil să ascunzi orice mișcare de echipamente, orice manevră este văzută imediat de inamic, apoi începe bombardarea fie cu artilerie, fie cu drone", a spus el. Ofițerul a mai explicat că, spre deosebire de Bahmut, oraşul capturat de ruși în mai, după luni de lupte istovitoare, aici nu există subsoluri în care să se adăpostească. "Sunt doar câmpuri deschise și linii forestiere bombardate, din care practic nu a mai rămas nimic."

Ce-i aşteaptă pe ucraineni în continuare pe frontul de sud spre Tokmak

Analiştii militari consideră că şi mai departe există linii de apărare puternice. Imaginile din satelit arată că în satul Solodka Balka, aflat la 7 km sud de Robotîne, sunt tranșee întărite cu beton armat, adăposturi pentru vehicule și "dinți de dragon" pentru a opri blindatele ucrainene. 

Analistul OSINT Emil Kastehelmi notează că "rușii au construit tranșee de comunicații lungi de 100-350 metri care îi ajută şi să se întărească, şi să se retragă din pozițiile de luptă". "Au construit fortificații grele pentru a bloca orice potenţială înaintare pe drumul principal spre Tokmak", a explicat Kastehelmi duminică într-un mesaj postat pe X.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din Washington, a evaluat în analiza publicată luni că "forțele ucrainene se află acum la o distanță mai scurtă de următoarea linie de poziții defensive rusești, care pare să fie compusă dintr-un grup conectat de șanțuri antitanc și dinți de dragon iar în spatele acestor obstacole sunt poziţii de luptă similare cu linia anterioară de apărare rusă."

"Sistemele extrem de bineconectate de tranșee și buncăre pe care le-a descris soldatul ucrainean sunt rezultatul a luni de pregătire. Nu este clar dacă forțele ruse au extins acest sistem în serii ulterioare de poziții defensive şi mai la sud."

Solonko a recunoscut că ucrainenii au pierdut tancuri şi vehicule blindate de luptă în regiune "din cauza superiorității aeriene a inamicului". "Bombe aeriene ghidate (n.r. cu planare sau glide bomb, în engleză) reprezintă una dintre cele mai mari temeri. Rușii le folosesc la scară masivă. Nu pot judeca acuratețea lor, dar arma este formidabilă ca putere", a mai scris el.

Rușii folosesc pe scară largă şi drone de supraveghere cu ajutorul cărora țintesc poziții ucrainene, potrivit lui Solonko. "Ruşii identifică țintele cu dronele de supraveghere Orlan-Zala-Supercam​ și lansează roiuri de drone kamikaze Lancet precum și bombe ghidate", a explicat militarul ucrainean. Cu toate astea, el susţine că vehiculele donate de SUA salvează vieți: "Am vorbit cu un soldat care a supraviețuit la două atacuri asupra unui Bradley. Chiar și cel mai deteriorat blindat este scos și dus la reparații."

Soldatul crede că victoria de la Robotîne este un semn bun pentru ofensivă, în ciuda numeroaselor obstacole. "Înțeleg de ce rușii sunt atât de supărați că au pierdut un sat cu saşe străzi. Au depus un efort mare pentru nu lăsa forţele ucrainene să treacă. După toate standardele este mai ușor să te aperi. Facem o treabă grozavă pentru a înainta. Și când reușim, înseamnă că munca noastră merge mai bine", a concluzionat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

aparare blindate front razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025