Antena Meniu Search
x

Contraofensiva ucraineană de pe frontul din sud ar putea fi accelerată. Cea mai dificilă linie de apărare a ruşilor, străpunsă deja. "Ţelul nostru este marea Azov"

Război în Ucraina. Un comandant ucrainean care se prezintă sub numele de luptă Kombat prevede accelerarea contraofensivei ucrainene pe frontul de sud, unde forţele din care face parte au străpuns cea mai dificilă linie de apărare a ruşilor, transmite Reuters.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 26.08.2023, 11:01

Contraofensiva ucraineană de pe frontul din sud ar putea fi accelerată. Cea mai dificilă linie de apărare a ruşilor, străpunsă deja. "Ţelul nostru este marea Azov"
Contraofensiva ucraineană de pe frontul din sud ar putea fi accelerată. Cea mai dificilă linie de apărare a ruşilor, străpunsă deja. "Ţelul nostru este marea Azov" - Profimedia Images

Ucraina a trecut la contraatac împotriva Rusiei încă din iunie, însă poziţiile defensive întărite cu câmpuri de mine ale forţelor ruse au încetinit înaintarea către Marea Azov, reaminteşte agenţia.

Kombat, care a condus o parte din efectivele ucrainene implicate în recucerirea satului Robotine a declarat că nu acesta este obiectivul şi că le-a spus asta şi luptătorilor săi: "acum urmează (oraşul) Berdiansk, apoi mai mult (...) ţelul nostru este (marea) Azov".

De la Robotine la Berdiansk, port la Marea Azov, sunt circa 100 de km, iar până la oraşul strategic Melitopol, de asemenea ocupat de ruşi, 85 de km.

Moscova nu a confirmat pierderea satului, iar un oficial american a apreciat săptămâna trecută că ucrainenii nu par capabili să ajungă la Melitopol şi să îl recucerească. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins însă cu câteva zile în urmă sugestiile conform cărora forţele ţării sale sunt desfăşurate pe un front prea larg şi şi-a reafirmat convingerea că ţara sa va recupera toate teritoriile ocupate de Rusia.

Pe acelaşi subiect

ISW: Armata Ucraineană a depășit prima linie defensivă rusă la Robotîne și se apropie de a doua

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), forțele ucrainene au avansat mai aproape de a doua linie de apărare a Rusiei în zona Robotîne, Zaporojie, pe 24 august, lărgind și mai mult ruptura liniilor defensive rusești în zonă. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 august arată că forțele ucrainene au avansat mai departe spre liniile defensive rusești la vest de Verbove (18 km sud-est de Orihiv) și în sudul Robotîne (10 km sud de Orikhiv).

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a anunţat joi că forțele ruse efectuează redistribuiri de trupe laterale, adică mută trupe din regiunea Herson către linia frontului în regiunea Zaporojie, sugerând că forțele ucrainene au epuizat și mai mult liniile defensive rusești în zonă.

Rybar, un popular cont rusesc de Telegram, bine conectat la informaţiile de pe front, a scris în analiza de ieri că în zona Robotîne continuă să fie o situație dificilă. Luptele s-au mutat deja la marginea de sud a așezării, din care au mai rămas doar ruine. La est de sat ucrainenii încearcă să pătrundă până la Verbove (n.r. un alt sat).

"Pe sectorul Vremivka, după lupte prelungite pentru (satele) Staromaiorske și Urojaine, ofensiva ucraineană a încetinit oarecum. Inamicul se regrupează iar aviația și artileria rusă lansează activ lovituri asupra pozițiilor lor. În sectorul Orihiv, forţele ucrainene  continuă să atace Robotîne. Luptele de acolo s-au mutat în partea de sud a satului. În același timp, unitățile ucrainene atacă pozițiile rusești la est de sat", a relatat Rybar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri externe » Contraofensiva ucraineană de pe frontul din sud ar putea fi accelerată. Cea mai dificilă linie de apărare a ruşilor, străpunsă deja. "Ţelul nostru este marea Azov"