Antena Meniu Search
x

Momentul în care soldaţii ucraineni sar, fără să ştie, în tranşee minate de ruşi şi declanşează explozii în lanţ. Scene cumplite pe frontul de sud

Război în Ucraina. Ucraina susţine că a recucerit alţi 14 kilometri pătraţi în ultima săptămână, iar Zelenski dă asigurări că armata sa a preluat iniţiativa pe câmpul de luptă. În acest timp, bloggerii militari ruşii publică imagini dure de pe frontul din Zaporojie unde susţin că un pluton ucrainean a fost atras într-o ambuscadă.

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 15:37

Vezi și

O filmare distribuită masiv de ruşi pe conturile de Telegram arată mai mulţi soldaţi ucraineni pe frontul de sud, în timpul unui atac dinspre satul Peatîhatkî, aflat la 41 km sud est de orașul Zaporojie.

Potrivit imaginilor cel puţin 9 soldaţi fug spre tranşee. La un moment dat un soldat sare în şanţ şi detonează o mină anti-personal care declanşează explozii în lanţ. Potrivit bloggerilor militari ruşi, imaginile filmate de o dronă a batalionului Sudoplatov pe 7 iulie arată "un asalt sinucigaş" al ucrainenilor care au fost atraşi într-o "ambuscadă".

Forţele ruse şi-ar fi minat propriile tranşee iar apoi s-au retras, momindu-i pe ucraineni să înainteze. Potrivit imaignilor, soldaţii Kievului aleargă spre şanţ şi se adăpostesc în el de focul inamic până când un soldat sare pe o mină. Imediat urmează mai multe explozii iar o coloană de fum se ridică din tranşee. Bloggerul militar rus Romanov susţine că forţele ucrainene au suferit mai mulţi morţi şi răniţi în asaltul respectiv.

ISW:  Ucrainenii presează pe frontul de sud

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, potrivit experţilor militari de la Institutul pentru Studiul Războiului, ucrainenii presează pe frontul de sud, unde au continuat să avanseze pe 9 iulie în zona de graniţă dintre regiunile Donețk şi Zaporojie. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă și focul de contra-baterie în direcția Berdiansk.

De partea cealaltă rușii au redobândit controlul asupra pozițiilor din stânga Niprului, care au fost inundate după distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au reuşit parțial să restabilească poziții aici, dar continuă să se lovească de mine care s-au dispersat în timpul inundației.

Armata ucraineană a recucerit în total 193 km pătraţi de la debutul contraofensivei în sectoarele Melitopol şi Berdiansk

Armata ucraineană a recucerit de la forţele ruse 14 kilometri pătraţi în estul şi sudul ţării săptămâna trecută în cadrul contraofensivei sale, a afirmat unul dintre purtătorii săi de cuvânt Andrii Kovaliov, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a transmis în comentariile sale televizate că forţele armate ucrainene au "preluat iniţiativa", după o încetinire anterioară, potrivit AFP şi Reuters. 

"Peste 10km2 de teritoriu ucrainean a fost eliberat în sudul Ucrainei săptămâna trecută", a declarat el la televiziunea ucraineană, precizând că alţi 4 km2 au fost de asemenea eliberaţi "în sectorul Bahmut" în est. Aceste cifre ridică la 193 km2 suprafaţa totală recucerită de Ucraina de la lansarea contraofensivei sale la începutul lunii iunie.

Potrivit lui Andrii Kovaliov, armata ucraineană a preluat în fapt controlul asupra a "169 km2 în sectoarele Melitopol şi Berdiansk", cele două principale oraşe din sudul Ucrainei aflate în prezent sub controlul Rusiei, şi 24 km2 în sectorul Bahmut, oraş recent capturat de Moscova după un lung asediu extrem de sângeros. Liderul cecen pro-Moscova Ramzan Kadîrov a spus că una dintre unităţile sale a fost desfăşurată în zonă.

"Militarii ucraineni se regrupează pe liniile atinse, provocând pagube cu artileria asupra ţintelor inamice identificate. Inamicul rezistă, transferă unităţi, îşi utilizează intens rezervele. Lupte intense au loc aici", a precizat Kovaliov, referindu-se la situaţia de la Bahmut. Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că lupte grele au avut loc în două zone din sud-estul ţării: "Ne consolidăm câştigurile în aceste zone", a scris ea.

Kiev: Forţele ucrainene au înregistrat "un anumit avans" pe flancul sudic la Bahmut

În timp ce trupele ruse se apără în interiorul oraşului Bahmut, forţele ucrainene au înregistrat "un anumit avans" pe flancul sudic al oraşului, indică aceasta. Într-un interviu acordat ABC înaintea summitului NATO de la Vilnius, Zelenski a recunoscut că progresele au fost mai lente decât îşi dorea el şi generalii săi, dar că armata ucraineană a preluat iniţiativa.

"Cu toţii vrem să o facem mai repede pentru că fiecare zi înseamnă noi pierderi în rândul ucrainenilor. Noi avansăm. Nu suntem blocaţi", a spus el, menţionând că situaţia caracterizată printr-un "fel de stagnare" în lunile precedente a fost depăşită de către armată. "În prezent, iniţiativa este de partea noastră", a subliniat Zelenski, indicând că forţelor ruse rămân poziţionate în spatele unor puternice linii defensive.

În acest context, SUA au anunţat vineri că vor livra controversatele muniţii cu dispersie, interzise de numeroase ţări, dar care ar putea ajuta Kievul să spargă defensiva rusă. Ucraina cere de asemenea mai multe echipamente de artilerie şi avioane de luptă F-16.

Acest nou bilanţ al contraofensivei intervine în timp ce Volodimir Zelenski este aşteptat marţi la Vilnius, în Lituania, pentru a participa la summitul NATO care va aborda problema cererii Kievului de aderare la Alianţă.

Ucraina şi ţări din estul Europei cer o foaie de parcurs clară şi anunţuri concrete, dar alte ţări, în special SUA şi Germania, sunt reticente în a avansa termene concrete, preferând ideea unei promisiuni vagi că Ucraina va adera într-o zi, fără un calendar precis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Momentul în care soldaţii ucraineni sar, fără să ştie, în tranşee minate de ruşi şi declanşează explozii în lanţ. Scene cumplite pe frontul de sud