Antena LIVE

De ce lupta Europei cu pandemia este pe cale să devină și mai periculoasă

"În ciuda lunilor în care am dus lupte de convingere, în ciuda campaniilor media și a discuțiilor privind vaccinarea, nu am reușit să convingem suficienți oameni să se vaccineze", este concluzia amară a fostului cancelar austriac Alexander Schallenberg, în timpul unei conferințe de presă în care a anunțat că vaccinarea va deveni obligatorie, din februarie, pentru toți cetățenii Austriei. Acum, și Germania se îndreaptă spre aceeași strategie. Alte țări au anunțat că vaccinarea este obligatorie pentru anumite categorii de persoane și au impus restricții mai ales nevaccinaților, în timp ce Europa se confruntă cu două provocări: creșterea bruscă a cazurilor Covid și plafonarea campaniei de vaccinare, scrie CNN.

De la 14.12.2021, 17:16
De ce lupta Europei cu pandemia este pe cale să devină și mai periculoasă Profimedia Images

La aproape un an de la startul campaniei de vaccinare a UE și cu aproximativ unul din trei europeni încă nevaccinați, guvernele europene se confruntă cu o nouă problemă: pe măsură ce se impun restricții tot mai dure, crește și furia populației față de autorități.

Doar 19% dintre europeni consideră că guvernele lor sunt surse de informații de încredere privind vaccinarea anti-Covid, potrivit unui sondaj realizat în mai 2021 de European Barometer. Chiar și înainte de pandemie, reticența privind vaccinarea era în strânsă legătură cu neîncredere față de partide și guverne.

Europa de Est, "codașă" la campania de vaccinare

Un studiu publicat în Jurnalul European de Sănătate Publică, în 2019, a constatat „o asociere pozitivă semnificativă între procentul de oameni dintr-o țară care au votat partide populiste și procentul care consideră că vaccinurile nu sunt importante sau eficiente”, scrie CNN.

Pe acelaşi subiect

Pandemia a facilitat un test în timp real la nivel european cu privire la rezultatele acelui studiu. În aproape doi ani în care majoritatea țărilor au epuizat mijloacele pe care le aveau la îndemână pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, harta celor care rămân nevaccinați arată că acolo unde există neîncredere în guvern și în partidele politice tradiționale, mulți au refuzat imunizarea. În esență, oamenii care au încredere în instituțiile statului nu au nevoie să fie convinși de pericolul unei pandemii.

În Europa de Est, ratele de vaccinare sunt cele mai scăzute. Bulgaria are cea mai mică rată dintre toate statele din regiune, cu doar 26,6% din populația totală vaccinată, potrivit datelor guvernamentale. De asemenea, țara a trecut printr-o criză politică majoră, cu trei alegeri parlamentare organizate în acest an. În țările din Vest, unde reprezentații partidelor populiste sau extremiste sunt mai vocali, și ratele de vaccinare sunt mai scăzute. CNN dă ca exemple țări precum Germania, Austria sau nordul Italiei. 

Un nou dușman comun

Sophie Tissier, lideră a manifestanților împotriva restricțiilor anti-Covid și a vaccinurilor, în Franța, susține că aceste proteste au creat o nouă forță politică care este radicală, dar care depășește liniile politice de partid. Tissier spune că alături de susținătorii săi încearcă „creeze o opoziție care să atragă atenția atunci când liderii politici nu mai protejează drepturile cetățenilor, conform legii".

În luna august, peste 230.000 de persoane au ieșit în stradă, într-o singură zi, după ce Franța a devenit printre primele țări europene care a anunțat introducerea certificatelor Covid

"Oamenii și-au dat seama că viața așa cum era până în acel moment, se apropie de sfârșit”, a declarat Sophie Tissier. „Oamenii nu ar mai fi liberi sau nu ar mai avea aceeași libertate de mișcare ca înainte".

În alte părți din Europa, astfel de grupuri instigă împotriva vaccinării. În Austria, demonstrațiile stradale față de restricții și obligativitatea vaccinării au fost organizate de extrema dreaptă, reprezentată de Partidul Libertății. Fostul cancelar Alexander Schallenberg a acuzat formațiunea că poartă vina ratei scăzute de vaccinare din țară. 

"Avem prea multe forțe politice în această țară care luptă împotriva vaccinării. Acest lucru este iresponsabil", a declarat Schallenberg. "Incitați de acești oponenți radicali ai vaccinării, de știri false, din păcate, prea mulți dintre noi nu am fost vaccinați. Consecința este supraaglomerarea unităților de terapie intensivă și suferința umană enormă".

Noul inamic al partidelor care s-au ridicat, în trecut, datorită discursurilor naționaliste a luat forma măsurilor și campaniilor de vaccinare Covid-19 despre care spun că le amenință libertatea.

Vaccinare obligatorie anti-Covid

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la vaccinarea obligatorie din cauza impactului pe care l-ar avea asupra cetățenilor. Este ''o soluţie de ultimă instanţă'', a declarat marţi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de agenţiile internaţionale de presă.

''Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare'', a declarat Hans Kluge într-o conferinţă de presă online. ''Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context. Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta".

Vaccinarea obligatorie ar putea umple centrele de vaccinare, dar i-ar putea împinge pe mulți în stradă, confirmând și alimentând în continuare suspiciunea lor profundă cu privire la „sistem”. Lupta împotriva pandemiei se poate sfârși, într-o zi, dar lupta împotriva populismului în Europa ar putea fi abia la început.

Ți-a plăcut acest articol?

coronavirus pandemie europa vaccinare covid omicron restrictii
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024