Antena Meniu Search
x

Germania adoptă prin lege vaccinarea obligatorie anti-covid a personalului medical. Amenzile pentru nevaccinaţi sunt "inevitabile"

Deputaţii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva Covid-19, primul pas înaintea unei lărgiri a vaccinării obligatorii la întreaga populaţie, la începutul anului viitor, relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 10.12.2021, 16:01

Germania adoptă prin lege vaccinarea obligatorie anti-covid a personalului medical. Amenzile pentru nevaccinaţi sunt "inevitabile"
- Shutterstock

Proiectul de lege, care vizează să protejeze grupuri deosebit de vulnerabile, a fost adoptat cu o largă majoritate -  571 la 80 de voturi - în Bundestag, unde social-democraţii, ecologiştii şi liberalii sunt majoritari. Toţi angajaţii spitalelor, azilurilor de bătrâni şi caselor de îngrijiri este necesar să fie vaccinaţi sau se fi vindecat de Covid-19. Personalul instituţiilor pentru persoane cu dizabilităţi, clinici de zi, cabinete medicale, servicii de salvare sau centre socio-educative este, de asemenea, vizat.

Textul prevede că profesiunile din sănătate au o ”responsabilitate deosebită”, deoarece se află ”în contact strâns şi intens cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare şi de evoluţie gravă sau mortală a bolii”. Salariaţii vizaţi au termen până la 15 martie să dovedească faptul că s-au vaccinat complet, riscând astfel să nu mai poată munci.

Amenzi pentru antivaccinişti

Mai multe instituţii medicale, mai ales aziluri de bătrâni din Saxonia-Anhalt şi din Brandeburg, s-au dovedit, în ultimele săptămâni, a fi focare de contaminare cu Covid-19 şi au înregistrat un număr mare de morţi în rândul internaţilor. Lanţul de contaminare a fost declanşat uneori de către un angajat nevaccinat, relansând dezbaterea cu privire la vaccinarea obligatorie a tuturor.

Pe acelaşi subiect

Datele cu privire la profesiuni rămân incomplete, însă personalul medical este, în medie, mai vaccinat (aproape 90%) decât populaţia generală (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch. Prin această decizie, Germania se alătură altor ţări europene - ca Franţa, Italia, Grecia sau Marea Britanie - care au introdus prin lege vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Germania, afectată de un nou val Covid-19, vrea să meargă mai departe

Noul cancelar social-democrat, Olaf Scholz, vrea să ceară Parlamentului să se pronunţe, până la sfârşitul anului, asupra vaccinării obligatorii care, în cazul în care este adoptată, urmează să intre în vigoare în februarie sau martie.

Porivit unui sondaj publicat joi, 68% dintre germani se pronunţă în favoarea vaccinării obligatorii a tuturor adulţilor, un nivel în creştere. Cu toate acestea, autorităţile se tem că această măsură va aţâţa furia opozanţilor faţă de restricţiile sanitare, mobilizaţi cu miile de la începutul pandemiei. Noul ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, avertizează vineri, în Der Spiegel că amenzile în cazul celor care refuză să se vaccineze sunt "inevitabile".

Cehia urmează acelaşi model

Germania nu este singura ţară care adoptă o astfel de lege. Cehia a decis tot vineri ca vaccinarea anti-Covid să devină obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani începând de la 1 martie 2022. Obligativitatea de vaccinare se aplică şi angajaţilor din sănătate, poliţişti, pompieri, precum şi militarilor şi angajaţilor din Ministerul Apărării.

"Am constatat că oamenii de o anumită vârstă sunt majoritari în rândul persoanelor spitalizate şi al celor internate la terapie intensivă", a declarat ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech. Cehia are în acest moment una dintre cele mai mari rate de infectare din lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » Germania adoptă prin lege vaccinarea obligatorie anti-covid a personalului medical. Amenzile pentru nevaccinaţi sunt "inevitabile"