Antena Meniu Search
x

Curs valutar

În ce condiţii se poate circula în Europa înainte de Crăciun. Ghidul complet al restricţiilor în cele mai importante ţări

Europa începe să se închidă din nou. Varianta Omicron a pus pe jar autorităţile de pe întreg continentul, noua tulpină a coronavirusului fiind legătura nedorită dintre valul 4 şi valul 5 al pandemiei.

de Redactia Observator

la 13.12.2021 , 12:24

În ce condiţii se poate circula în Europa înaite de Crăciun. Ghidul complet al restricţiilor în cele mai importante ţări - Shutterstock

Pentru o mai bună protecţie în faţa virusului, statele europene au luat măsuri restrictive, însă acestea nu sunt unitare. Fiecare guvern a avut libertatea a alege strategia pe care vrea s-o urmeze, astfel că cei care vor sau sunt nevoiţi să călătorească prin Europa trebuie să se adapteze regulilor din fiecare ţară.

În acest sens, cei de la Politico Europe au realizat un ghid destinat cetăţenilor europeni, şi nu numai, pentru a-i ajuta să se descurce mai uşor. Fiecare ţară a fost analizată din punct de vedere al restricţiilor impuse şi din punct de vedere al situaţiei epidemiologice.

Austria

Articolul continuă după reclamă

Care sunt regulile de intrare? Austria este catalogată drept o ţară cu risc epidemiologic scăzut, astfel că cei care vor intre în ţară trebuie să fie vaccinaţi sau trecuţi prin boală şi să aibă certificatul verde care să ateste acest lucru. Cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să prezinte un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore.

Pe acelaşi subiect

Persoanele care sunt nevaccinate şi vin dintr-o ţară care nu este trecută la "risc scăzut" intră într-o carantină de 10 zile care poate fi scurtată la 5 zile dacă rezultatul testului PCR este negativ. Cei care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene pot intra în Austria doar dacă prezintă certificatul verde sau un test PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore în urmă. În caz contrar, se va aplica măsura carantinei.

Ţările din afara UE incluse de Austria pe lista zonelor cu risc scăzut: Andorra, Australia, Liechtenstein, Hong Kong, Islanda, Iordania, Canada, Qatar, Kuweit, Macao, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Rwanda, San Marino, Arabia Saudită, Elveția, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Vatican și Vietnam. Există şi o interdicţie de aterizare pentru zboruri venite din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud.

Care e situaţia Covid în Austria? Austria este în lockdown în acest moment. Persoanele nevaccinate pot ieşi din case doar pentru a merge la locurile de muncă, la farmacii şi la magazinele alimentare. Lockdown-ul complet, adică şi pentru cei vaccinaţi, a expirat la finalul weekend-ului trecut. Până în acest moment, Austria a înregistrat un total de 12.979 de decese asociate Covid.

Rata de vaccinare în Austria este de 67,1%, iar autorităţile vor ca din februarie 2022 vaccinarea să devină obligatorie pe întreg teritoriul ţării. Persoanele vaccinate pot merge la restaurant, hotel, teatru sau cinema doar dacă prezintă certificatele verzi şi poartă măşti FFP2. Ora la care toate locaruile se închid este 23:00. Restaurantele şi hotelurile din Viena se vor redeschide complet începând cu 20 decembrie.

Bulgaria

Care sunt regulile de intrare? Bulgaria clasifică ţările pe culori, în funcţie de situaţia epidemiologică. Autorităţile de la Sofia se uită mai întâi la culoarea ţării din care provine cel care vrea să treacă graniţa. Astfel, cetăţenii care vin din ţări "verzi" sau "portocalii" pot intra în Bulgaria dacă prezintă certificatul verde sau un echilavent al acestuia prin care să poată fi demonstrată vaccinarea sau trecerea prin boală. Sunt acceptat şi testele antigen, cu condiţia să nu fie mai vechi de 48 de ore. De asemenea, Bulgaria acceptă persoanele vaccinate cu orice tip de ser aprobat pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv vaccinul Sinopharm sau Sputnik.

Cetăţenii care vin din ţări "roşii" pot intra pe teritoriul Bulgariei doar dacă sunt cetăţeni ai Uniunii Europene sau ai Spaţiului Schenghen. Excepţie de la această regulă fac anumite categorii profesionale cum ar fi medicii, spre exemplu.

Care este situația Covid în Bulgaria? Vecinii bulgari au înregistrat 29.279 de decese asociate Covid de la începutul pandemiei şi până în prezent. Bulgaria are 26,3% din populaţie complet vaccinată. Certificatul verde este folosit pentru a avea acces în muzee, cinematografe, teatre, baruri sau restaurante.  

Purtarea măştii este obligatorie în spaţiile publice închise, dar şi în cele publice deschise acolo unde nu poate fi menţinută distanţa de 1,5 metri. Singura excepţie în acest caz e permisă atunci când vine vorba despre clienţii restaurantelor.

Franţa

Care sunt regulile de intrare? În Franţa, regulile sunt mai stricte. Indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi, cei care vor să intre în Franţa trebuie să prezinte un test PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore, sau un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. Cetăţenii complet vaccinaţi care provin dintr-o ţară a Uniunii Europene sau din ţări precum Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican sau Elveția pot intra fără a prezenta un test.

Excepţiile de la regulă se aplică lucrătorilor transfrontalieri, călătoriilor urgente legate de muncă și călătoriilor transportatorilor care își desfășoară activitatea. Însă şi aceştia trebuie să prezinte un document care să ateste motivul pentru care doresc să intre în Franţa.

Cei care vin dintr-o ţară trecută de Franţa pe lista "portocalie" trebuie să aibă un "motiv esenţial" pentru a i se permite să treacă graniţa. Trebuie să prezinte un test PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore, sau un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. De asemenea, trebuie să se auto-carantineze timp de 7 zile. Aceeaşi regulă se aplică şi celor care vin dintr-o ţară "roşie", cu diferenţa că va sta în carantină pentru 10 zile. În acest moment, pe lista roşie a Franţei sunt ţări precum Afganistan, Belarus, Brazilia, Costa Rica, Cuba, Georgia, Mauritius, Moldova, Muntenegru, Pakistan, Rusia, Serbia, Surinam, Turcia și Ucraina. Lista "roşie" extinsă, ca urmare a apariţiei tulpinii Omicron, include ţări preecum Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Mauritius, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zambia, Zimbabwe.

Care este situația COVID în Franța? Franţa a înregistrat 121.017 de decese asociate Covid de la începutul pandemiei şi până în prezent. Rata de vaccinare în Franţa este de 70,5%. Franţa nu are instituită carantină generală, dar cei care vor să intre într-un restaurant, teatru sau cinematograf trebuie să prezinte un certificat verde sau un test negativ efectuat în ultimele 24 de ore. Testele costă între 22 şi 45 de euro, în Franţa. Cei care au peste 65 de ani şi s-au vaccinat cu Johnson & Johnson mai au timp până pe 15 decembrie să facă şi doza de rapel pentru ca certificatele verzi să rămână valabile.

Italia

Care sunt regulile de intrare? Cei care vor să intre în Italia şi sunt membri ai Uniunii Europene trebuie să prezinte un certificat verde sau un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Este permis şi un test rapid, dar nu mai vechi de 48 de ore. Regula se aplică şi cetăţenilor care vin din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra și Monaco. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor intra în carantină obligatorie pentru 5 zile, iar la finalul perioadei vor face un test. De asemenea, toţi cei care intră în Italia trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Persoanele care au trecut prin ţări precum Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambic, Namibia sau Eswatini în ultimele două săptămâni nu pot intra în Italia sub nicio formă. Cei care vin din Arabia Saudită, Australia, Bahrain, Canada, Chile, Emiratele Arabe Unite, Japonia, Iordania, Kuweit, Israel, Noua Zeelandă, Qatar, Marea Britanie, Coreea de Sud, Singapore, SUA, Ucraina, Uruguay, Taiwan, Hong Kong și Macao pot intra în ţară doar dacă sunt vaccinaţi complet şi prezintă, suplimentar, un test PCR negativ. Cei care vin Canada, Japonia și SUA pot intra în Italia dacă au trecut prin boală. Mai pot intra în Italia cei care vin pentru muncă, studiu sau servicii medicale.

Care este situația COVID în Italia? Italia a înregistrat până în prezent  134.472 de decese asociate Covid. Italia are 73,2% din populaţie complet vaccinată. Pentru a intrat în baruri, restaurante, hoteluri, săli de sport, cluburi de noapte, teleschiuri și stadioane oamenii trebuie să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală. Regula a fost instituită pe 8 decembrie şi va fi valabilă până pe 15 ianuarie, anul viitor. Prezentarea unui test negativ nu mai este acceptată în aceste cazuri. Testul negativ rămâne valabil doar pentru transportul în comun şi la locul de muncă.

Ungaria

Care sunt regulile de intrare în țară? Nu există restricții sau cerințe pentru intrarea rutieră sau feroviară din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. În ceea ce privește călătoria cu avionul, pasagerii trebuie să prezinte certificatul Covid cu dovada vaccinării, trecerea prin boală în ultimele șase luni sau un test PCR negativ.

Ce acte sunt necesare? Se acceptă un certificat digital COVID.

Care este situația COVID? Până pe 8 decembrie, Ungaria a înregistrat, în medie, 808 cazuri la un milion de persoane și 20 de decese, în fiecare zi. În prezent sunt raportate 36.048 de decese Covid, de la începutul pandemie. Aproximativ 61% din populație este complet vaccinată.

România

Care sunt regulile de intrare în țară? Călătorii care vin din Africa de Sud, Zimbabwe, Namibia Malawi, Mozambic, Lesotho, Eswatini și Botswana trebuie să rămână în carantină timp de 14 zile și să facă un test PCR la sosire, cu un al doilea test în a opta zi. Carantina este necesară și pentru cei care vin țările aflate în zona galbenă sau roșie.

Perioada de carantină va fi redusă pentru persoanele care vin din afara UE, care sunt vaccinate dar nu prezintă test PCR. Acestea vor sta în carantină 10 zile, în loc de 14 zile. De asemenea, vor fi scutiți de la carantină angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România și sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

Începând cu 10 decembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a stabilit noi măsuri pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă, în scopul protejării sănătății și combaterii răspân dirii COVID -19. Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situație în parte.

Măsurile de carantinare au în vedere următoarele situații:

I. Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN:

  • a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;
  • b. Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:

Persoanele nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative  RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

II. Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zona ROȘIE:

  • a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;
  • b. Carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  • c. Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, dacă NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

SITUAȚII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC ÎN CARE SE AFLĂ STATUL COMUNITĂȚII EUROPENE:

  • Copiii sub 12 ani;
  • Copiii cu vârsta între 12 și 16 ani, indiferent de încadrarea țării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
  • Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona ROȘIE și rămân în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). În această situație, persoanele trebuie să prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcției de sănătate publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;
  • Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării;
  • Lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria sau Bulgaria, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din cele două țări. La intrarea în țară ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;
  • Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, în cazul în care fac naveta zilnic. Aceștia trebuie să prezinte documente doveditoare. Aceleași măsuri se aplică în cazul în care elevii și studenții au de susținut examene sau urmează cursuri. Excepție fac și însoțitorii acestora, în cazul în care ne referim la elevi minori.
  • Membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați ori trecuți prin boală, care sosesc din zona ROȘIE pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. Ei vor participa doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;
  • Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinați ori care nu au trecut prin boală și care sosesc din zona ROȘIE. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR  efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;
  • Persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;
  • Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate,  nevaccinați ori care nu au trecut prin boală, care sosesc din zona ROȘIE. Condiția este ca aceștia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.
  • Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori, cu condiția prezentării rezultatului negative al unui test RT-PCR.
  • Angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

III. Sosirea în România a persoanelor care vin din state terțe (altele decât UE și spațiul european)

  • a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national.
  • b.Carantină pentru 10 zile la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care persoanele nevaccinate ori cele care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, cu condiția să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national, indiferent de zona de risc în care sunt încadrate statele din care vin. Același regim îl au persoanele vaccinate  sau trecute prin boală, dacă nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 48 de ore.
  • c.Carantină pentru 14 zile pentru persoanele care intră în România și NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

SITUAȚII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC ÎN CARE SE AFLĂ STATUL TERȚ:

  • Copiii sub 12 ani;
  • Copiii cu vârsta între 12 și 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
  • Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care rămân în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). În această situație, persoanele trebuie să prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcției de sănătate publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;
  • Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării;
  • Lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din cele trei țări. La intrarea în țară ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;
  • Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, în cazul în care fac naveta zilnic. Aceștia trebuie să prezinte documente doveditoare. Aceleași măsuri se aplică în cazul în care elevii și studenții au de susținut examene sau urmează cursuri. Excepție fac și însoțitorii acestora, în cazul în care ne referim la elevi minori.
  • Membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați ori care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. Ei vor participa doar    doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;
  • Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinați ori care nu au trecut prin boală. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR  efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;
  • Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate,  nevaccinați ori care nu au trecut prin boală, care sosesc din state terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc. Condiția este ca aceștia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.
  • •    Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori, cu condiția prezentării rezultatului negative al unui test RT-PCR.
  • Angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

Spania

Care sunt regulile de intrare în țară? Călătorii cu un certificat Covid pot călători în Spania dintr-o țară din UE/SEE cu risc la 14 zile după finalizarea cursului complet de vaccinare. Spania acceptă toate vaccinurile autorizate de EMA și OMS. Acestea includ vaccinurile BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, precum și vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China.

Călătorii care s-au vindecat de COVID pot prezenta un certificat Covid doar cu un certificat de recuperare, care este considerat valabil la 11 zile de la primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni după acea dată.

Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu până la 72 de ore înainte de zbor sau un test antigen efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea lor în Spania. Persoanele care sosesc din UE/SEE și țări terțe care nu figurează pe lista țărilor cu risc epidemiologic pot intra în Spania fără a prezenta vreo dovadă de vaccinare sau testare.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii care sosesc cu avionul sau pe mare trebuie să completeze formularele de localizare a pasagerilor și li se va lua temperatura la sosire.

Călătorii din afara UE trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, care este considerat valabil la 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Certificatele trebuie să fie în spaniolă, engleză, franceză sau germană. Călătorii care provin dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test COVID negativ, indiferent de statutul lor de vaccinare.

Care este situația COVID? Până la 8 decembrie, Spania a înregistrat 220 de cazuri la un milion de persoane și 0 decese, în medie, în fiecare zi. De la începutul pandemiei s-au înregistrat 88.237 de decese Covid. Aproximativ 80,6% din populație este complet vaccinată.

Restricțiile COVID sunt decise la nivel regional în Spania, ceea ce înseamnă că regulile diferă de la o regiune la alta. Începând cu 9 decembrie, pentru a merge în Aragón, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Catalonia, Galicia, Murcia, Navarra și Valencia este necesar certificatul Covid, pentru a putea merge în baruri, restaurante, instituții culturale și hoteluri. La nivel național, masca trebuie purtată în spații închise, în toate mijloacele de transport în comun și la evenimentele în aer liber unde distanțarea fizică nu poate fi respectată.

Regatul Unit

Care sunt regulile de intrare în țară? Oricine intră în Regatul Unit trebuie să facă un test PCR în a doua zi după sosire și trebuie să se autoizoleze până când are un rezultat negativ. Testul trebuie rezervat și plătit înainte de sosirea în țară. De la ora 4 dimineața, pe 7 decembrie, toți călătorii, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, trebuie să aibă și un test negativ înainte de plecare (PCR sau antigen) efectuat în cele două zile înainte de începerea călătoriei.

Ce acte sunt necesare? Toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare, în 48 de ore de la sosirea în Marea Britanie.

Există interdicții de călătorie? Există o interdicție temporară a zborurilor din țările aflate pe lista roșie, printre care se numără statele din sudul Africii, iar cei care au călătorit în această zonă trebuie să intre în carantină și să se testeze. Situația Covid în UK. Până pe 8 decembrie 2021 s-a înregistrat un bilanț zilnic de 708 cazuri noi și 2 decese, în medie, la un milion de oameni. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat 146.444 de decese COVID la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 68,3% din populație este complet vaccinată.

Desigur, regulile diferă de la o națiune la alta. Din 15 decembrie, în Anglia, este necesar un permis NHS COVID sau un test negativ pentru a merge în cluburile de noapte și pentru a participa la evenimente mari. Din 13 decembrie, oamenii sunt îndemnați să lucreze de acasă. Purtarea măștii de protecție este din nou obligatorie în locuri aglomerate, în magazine și în transportul în comun.

În Irlanda de Nord, oamenii trebuie să prezinte certificatul covid dacă vor să intre în cluburi de noapte, baruri sau să meargă la cinematografe.

În Scoția, cetățenii trebuie să-și lase datele de contact pentru a intra în hoteluri, iar toți cei peste 18 ani trebuie să dovedească că sunt complet vaccinați pentru a intra în cluburi de noapte și în alte locații. În Țara Galilor, oamenii trebuie să-și arate permisul NHS COVID pentru a intra în cluburi de noapte, cinematografe, teatre, săli de concerte și alte evenimente.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri externe » În ce condiţii se poate circula în Europa înainte de Crăciun. Ghidul complet al restricţiilor în cele mai importante ţări