Degajări de clor în aer după ce ruşii au bombardat o instalaţie industrială din vestul Ucrainei
Război în Ucraina. Armata rusă a lovit noaptea trecută o instalaţie industrială din regiunea vestică Ternopil. În urma incendiului au rezulltat degajări de clor în aer de până la 10 ori peste valoarea normală.
De Redactia Observator la 20.08.2024, 18:19Rusia a lovit infrastructuri energetice în nordul Ucrainei într-un atac cu drone şi rachete în noaptea de luni spre marţi şi a provocat în vestul ţării un incendiu masiv din care a rezultat o creştere a concentraţiei de clor în aer, au declarat oficiali ucraineni citaţi de agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Incendiu şi degajări de clor în aer după un bombardament rusesc în vestul Ucrainei
Armata ucraineană afirmă că a doborât trei rachete balistice şi 25 din cele 26 de drone lansate de Rusia asupra a nouă regiuni ucrainene, dar oficiali din regiunea Sumî din nordul Ucrainei au anunţat că o instalaţiei energetică a fost lovită şi sunt pene de curent.
O instalaţie industrială împreună cu un rezervor de combustibil au fost de asemenea lovite în regiunea vestică Ternopil, de unde televiziunea ucraineană a difuzat imagini ce arată coloane mari de fum negru ridicându-se în urma incendiului.
- Ucrainenii au suferit pierderi semnificative în invazia din Kursk: rată de două ori mai mare faţă pe frontul din...
- Ruşii revendică cucerirea oraşului New York din Ucraina şi plănuiesc să-i schimbe numele în Novgorod:...
- Zelenski: Atacarea Kursk-ului arată că liniile roşii ale lui Putin sunt o cacealma. Ce a cerut Occidentului
- Soldaţii ucraineni le-au râs în faţă comandanţilor când au aflat că vor invada Kursk-ul: "Hai că nu e 1...
Arderea combustibilului şi a materialelor lubrifiante a crescut nivelurile de clor în aer, astfel că autorităţile din Ternopil au îndemnat populaţia să rămână în case şi să închidă ferestrele, avertizând că creşterea concentraţiei de clor în atmosferă poate fi nocivă.
"Concentraţia normală este de 0,1 miligrame pe metru cub, iar acum avem un exces cuprins între 0,4 şi 1,01 miligrame pe metru cub. Adică între 4 şi 10 ori mai mult decât cea normală", a explicat o responsabilă a centrului local pentru controlul şi prevenirea bolilor.
Rusia nu a comentat deocamdată asupra ţintelor vizate în acest atac. Atât Ucraina, cât şi Rusia afirmă de obicei că încearcă să lovească ţinte cheie pentru armata taberei adverse în războiul declanşat de Moscova în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. Astfel, Ucraina atacă cu drone rafinăriile şi depozitele de combustibil ruseşti, ca tactică de război asimetric menită să perturbe logistica armatei ruse.