Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski: Atacarea Kursk-ului arată că liniile roşii ale lui Putin sunt o cacealma. Ce a cerut Occidentului

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski susţine că ofensiva ucraineană în Kursk a arătat că liniile roşii ale lui Vladimir Putin reprezintă o cacealma şi le cere aliaţilor occidentali să autorizeze utilizarea armelor cu rază de acţiune lungă pentru a lovi Rusia. "Dacă Rusia nu a răspuns la ceva până acum, asta nu înseamnă că nu poate sau că nu o va face în viitor" a declarat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, într-un briefing de presă, pe 15 august. 

de Redactia Observator

la 20.08.2024 , 11:09

Zelenski: Atacarea Kursk-ului arată că liniile roşii ale lui Putin sunt o cacealma. Ce a cerut Occidentului
Zelenski: Atacarea Kursk-ului arată că liniile roşii ale lui Putin sunt o cacealma. Ce a cerut Occidentului - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că invadarea regiunii ruse Kursk a arătat că ameninţările Kremlinului cu represalii sunt o cacealma şi a îndemnat aliaţii Kievului să autorizeze utilizarea armelor cu rază de acţiune lungă pentru a lovi Rusia.

Ucraina susţine că a cucerit 92 de aşezări ruseşti

Zelenski a anunţat că forţele ucrainene controlează acum mai mult de 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriul rus şi 92 de aşezări în regiunea Kursk, în timp ce Rusia a recunoscut că Ucraina a lovit şi avariat un al treilea pod în regiune, complicând eforturile Moscovei de a respinge atacul ucrainean. Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează intens cu grupuri mobile de recunoaştere şi sabotaj, dar nu toate zonele din Kursk unde sunt prezente trupele ucrainene se află efectiv sub controlul acestora.

Articolul continuă după reclamă

Ucraina şi-a lansat atacul surpriză asupra regiunii ruse la 6 august, fiind pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial când forţe străine invadează teritoriul rus, într-o operaţiune despre care Kievul spune că are ca scop crearea unei zone tampon şi slăbirea maşinii de război a Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Zelenski: Liniile roşii ale lui Putin, o cacealma

Vorbind în faţa şefilor de misiuni diplomatice, pe care i-a reunit la Dnipro, Zelenski a menţionat aliaţii care au furnizat Kievului arme cu rază lungă de acţiune, dar care au spus că ucrainenii nu le pot utiliza în interiorul Rusiei, de teamă să nu fie depăşite "liniile roşii" stabilite de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

"Asistăm la o schimbare ideologică semnificativă - conceptul naiv şi iluzoriu al aşa-numitelor linii roşii referitoare la Rusia, care a dominat evaluarea războiului de către unii parteneri, s-a destrămat în aceste zile", a declarat Zelenski. "Dacă partenerii noştri ar ridica restricţiile actuale privind utilizarea armelor pe teritoriul Rusiei, nu ar mai fi nevoie să intrăm fizic în regiunea Kursk pentru a ne proteja comunităţile de frontieră şi a elimina potenţialul de agresiune al Rusiei", a argumentat Zelenski. "Dar, pentru moment, nu putem folosi toate armele de care dispunem ca să eliminăm teroriştii ruşi acolo unde se află ei", a adăugat el.

"Trebuie să simţiţi atât aici, cât şi în capitalele unde lucraţi că Ucraina este împiedicată să oprească avansul armatei ruse pe front de o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri. Şi aceasta este o decizie pe termen lung", le-a spus Zelenski ambasadorilor ucraineni, potrivit unei declaraţii postate pe site-ul preşedinţiei.

Zelenski a menţionat că acest lucru se referă în primul rând la activitatea diplomaţilor ucraineni, a ambasadorilor şi a altor reprezentanţi ai Ucrainei în Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Germania, precum şi în ţările care sunt capabile să rezolve singure sau prin influenţarea partenerilor lor problema capacităţilor cu rază lungă de acţiune.

"Situaţia din regiunea Doneţk este de aşa natură, încât întârzierea în continuare din partea partenerilor noştri (a deciziei) în ceea ce priveşte raza lungă devine de facto unul dintre cei mai semnificativi piloni ai potenţialului ofensiv rusesc", a aacuzat şeful statului ucrainean. La reuniunea şefilor de misiuni diplomatice, care are loc anual, au participat aproximativ 200 de persoane, inclusiv peste 100 de şefi ai misiunilor diplomatice străine.

Ucrainenii au distrus un al treilea pod în Kursk

Rusia a declarat luni că un al treilea pod a fost lovit şi avariat pe râul Seim, care străbate regiunea Kurski. Ucraina nu a comentat încă atacul, dar şeful forţelor aeriene de la Kiev a declarat anterior că forţele sale au distrus două poduri pentru a slăbi logistica inamicului. Analiştii militari spun că podurile făceau parte din liniile de aprovizionare principale pentru trupele ruse care apărau zona.

Duminică, Zelenski a declarat că trupele sale au declanşat ceea ce el a descris ca fiind "acţiuni contraofensive maxime" menite să creeze o zonă tampon şi să afecteze potenţialul militar al Moscovei. Peste 121.000 de persoane au fost evacuate din nouă districte de frontieră din regiunea Kursk, a declarat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Iuri Uşakov, consilier prezidenţial rus, a declarat că Moscova nu este dispusă deocamdată să poarte discuţii de pace cu Ucraina, având în vedere atacul Kievului de la Kursk. La rândul său, Ucraina a cerut retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său înainte de a se aşeza la masa negocierilor.

Ruşii înaintează spre Pokrovsk

În ciuda incursiunii lor în Rusia, forţele ucrainene sunt în defensivă în alte părţi. Acestea se confruntă cu lupte grele pentru a proteja oraşul strategic Pokrovsk din est, unde Rusia a avansat constant în ultimele săptămâni, la mai mult de doi ani de la invazia sa pe scară largă.

Pokrovsk este un nod de transport pentru forţele ucrainene. Trupele ruse se află acum la aproximativ 10 km de periferia oraşului, a declarat Serhii Dobriak, şeful administraţiei militare locale. Acesta a declarat că până la 600 de persoane pleacă zilnic şi că serviciile municipale ar putea fi întrerupte în decurs de o săptămână, pe măsură ce forţele ruse se apropie.

Guvernatorul regional Vadim Filaşkin a declarat că a fost înăsprită starea de asediu în localităţile din apropierea Pokrovskului şi că situaţia este "foarte dificilă". Principalul general ucrainean a declarat că Kievul "face tot ce este necesar" pentru a apăra oraşul Toreţk din est, în timp ce Moscova încearcă să ameninţe liniile de aprovizionare ucrainene. Rusia a declarat că forţele sale au capturat oraşul vecin Zalizne.

Războiul, care a ucis zeci de mii de oameni şi a devastat oraşe întregi din Ucraina, nu dă semne de încetare. Kievul se aşteaptă ca Moscova să îşi sporească forţele din Ucraina până la sfârşitul anului la 800.000, faţă de aproximativ 600.000 în prezent, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Ivan Havriliuk, pentru presa ucraineană. Ucraina a fost sprijinită cu arme de aliaţii săi, dar este îngrijorată că acest sprijin ar putea scădea pe măsură ce războiul avansează.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Ştiri externe » Zelenski: Atacarea Kursk-ului arată că liniile roşii ale lui Putin sunt o cacealma. Ce a cerut Occidentului