Antena LIVE

Curs valutar

Donald Trump a strâns 141 milioane $ în luna mai. Cine sunt miliardarii americani care se adună în jurul fostului preşedinte

Alegeri SUA 2024. Echipa de campanie a lui Donald Trump și Comitetul Național al Partidului Republican au strâns în total în luna mai donaţii de 141 de milioane de dolari pentru realegerea fostului președinte. Un sfert dintre donatorii din luna mai au contribuit pentru prima dată, impulsionaţi de procesul şi condamnarea lui Donald Trump, relatează CNN. 

De la 04.06.2024, 17:30
Donald Trump a strâns 141 milioane $ în luna mai. Cine sunt miliardarii americani care se adună în jurul fostului preşedinte Profimedia

Doar în 24 de ore de la anunţarea verdictului "vinovat", echipa lui Donald Trump a obţinut donaţii de aproape 53 de milioane de dolari, o sumă uluitoare, comentează AFP. Condamnarea a impulsionat  campania electorală a fostului preşedinte, a notat şi BBC. 

Cine sunt miliardarii care se raliază în jurul lui Donald Trump

Potrivit BBC, donatorii republicani ultrabogați se adună în spatele fostului președinte american în urma procesului istoric și a condamnării penale. Miriam Adelson, a cincea cea mai bogată femeie din America, cu o avere de peste 34 miliarde de dolari, este unul dintre cele mai mari donatori ai Partidului Republican. 

Adelson, care are cetăţenie israeliano-americană, urmează să anunțe săptămâna aceasta că donează mai multe milioane de dolari campaniei lui Trump. Banii vor ajunge la o organizaţie numită "Preserve America", potrivit presei americane.

Pe acelaşi subiect

În SUA, comitetele de acțiune politică pot cheltui sume nelimitate pentru sprijinirea candidaților, explică BBC. Donaţia către "Preserve America" va depăşi suma de 90 de milioane de dolari donată de ea și fostul ei soț, Sheldon, înainte de alegerile din 2020, potrivit POLITICO.

Este de aşteptat ca şi alţii să îi urmeze exemplul. După verdictul anunţat săptămâna trecută, mai mulţi miliardari au postat mesaje de susţinere pentru Trump. Printre aceștia s-a numărat și investitorul din Silicon Valley, David Sacks. "Acum există o singură problemă la aceste alegeri: dacă poporul american va accepta ca SUA să devină o Republică Bananieră", a scris el pe platforma X, fostă Twitter. 

Pe 6 iunie, David Sacks și un alt investitor Chamath Palihapitiya vor organiza o strângere de fonduri pentru Trump la San Francisco iar participanților li se cere să contribuie cu până la 300.000 de dolari. 

Şi miliardarul Bill Ackman, investitor în fonduri speculative, este de așteptat să facă un anunț în zilele următoare despre susţinerea lui Trump, deşi în urmă cu trei ani spunea că Trump "ar trebui să-și ceară scuze tuturor americanilor" în urma revoltei de la Capitoliu. 

Şi CEO-ul Blackstone Group, Steve Schwarzman, unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari de pe Wall Street, a anunțat că îl va sprijini pe Trump la alegerile din noiembrie. Asta deşi, la fel ca Ackman, Schwarzman se distanțase şi el în trecut de fostul președinte.

La sfârșitul lunii mai, Schwarzman a spus că este îngrijorat ca majoritatea americanilor "că politicile noastre economice, de migrație și externe duc țara în direcția greșită". "Creșterea dramatică a antisemitismului m-a determinat să mă concentrez mai urgent asupra consecințelor viitoarelor alegeri", a mai adăugat el. 

Alți miliardari celebri care au anunţat că îl susţin pe Trump sunt investitorii în fonduri speculative John Paulson și Robert Mercer, precum și magnatul Harold Hamm, cu afaceri în petrol şi gaz de şist și mogulul Steve Wynn, cu afaceri în industria hotelurilor şi a cazinourilor de lux. 

Un alt miliardar investitor Nelson Peltz, care declara după revolta de la Capitoliu că regretă că a votat pentru Trump în 2020, s-a răzgândit. Ba chiar l-a invitat în martie pe fostul președinte Trump la vila sa de pe malul oceanului în Florida.

Pe de altă parte, Elon Musk a declarat că nu va dona niciunui candidat din acest ciclu electoral, dar intenționează să transmită în direct pe X o dezbatere cu Trump. Şi Peter Thiel, celebrul investitor american care a devenit miliardar prin invesţiile la PayPal şi Facebook, a anunţat că nu va dona pentru Trump la aceste alegeri, deşi este un cunoscut donator al republicanilor. 

Shaun Maguire, investitor din Silicon Valley, în tehnologie, a anunțat o donație de 300.000 de dolari către Trump la câteva minute după verdictul de săptămâna trecută, spunând că procesul a fost unul nedrept.

Trump vs Biden, la capitolul donaţii

Potrivit BBC, până la sfârșitul lunii aprilie echipa de campanie a lui Joe Biden a strâns donaţii record de 192 de milioane de dolari cash, faţă de 93,1 milioane de dolari cât a obţinut echipa lui Trump. 

Totuși, în luna aprilie Trump a strâns 76 de milioane de dolari, depășindu-și rivalul democrat pentru prima dată în acest ciclu electoral. Biden a strâns 51 de milioane de dolari în aprilie, o scădere bruscă față de cele peste 90 de milioane de dolari strânse cu o lună mai devreme. Iar, potrivit CNN, Trump a strâns 141 de milioane de dolari în mai.

Banii ajută, dar nu vor fi decisivi, a explicat profesorul Justin Buchler, de la Universitatea din Ohio. "Banii nu vor fi determinanți. Rolul principal al banilor într-o campanie este de a crește notorietatea numelui. Toată lumea știe deja cine sunt Donald Trump și Joe Biden."

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri sua 2024 donald trump joe biden donatii
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum va fi VREMEA în weekend și ce prognoză este pentru București. Meteorologii...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Satan II are nevoie de doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024