Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donald Trump a fost găsit vinovat de juriu la procesul din New York, în celebrul dosar "Stormy Daniels"

Donald Trump a fost găsit vinovat joi, la procesul său istoric din New York, pentru plăţi ascunse către vedeta de filme porno Stormy Daniels, un cutremur pentru fostul preşedinte american care vizează al doilea mandat la Casa Albă, scrie AFP.

de Redactia Observator

la 31.05.2024 , 00:54

Donald Trump a fost găsit vinovat în cazul "Stormy Daniels"
Donald Trump a fost găsit vinovat în cazul "Stormy Daniels" - Profimedia Images

Acest verdict nu îl împiedică pe omul de afaceri republican în vârstă de 77 de ani să fie candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Joe Biden, chiar şi în cazul unei pedepse cu închisoarea.

Judecătorul Juan Merchan, care prezidează procesul lui Donald Trump la New York, a anunţat că juriul a căzut de acord asupra unui verdict, scrie AFP.

"Am primit o notă" de la juriu indicând că a căzut de acord asupra unui verdict, a spus judecătorul primului proces penal al unui fost preşedinte american. Juriul a cerut încă 30 de minute înainte de a-şi putea anunţa decizia.

Articolul continuă după reclamă

"Nu am făcut nimic greşit. Sunt un om absolut nevinovat", a declarat Trump după ce a părăsit sala de judecată.

Trump a declarat că "verdictul real va fi dat pe 5 noiembrie de către popor", referindu-se la alegerile prezidenţiale unde candidează din partea republicanilor pentru a ajunge din nou la Casa Albă şi a-şi lua revanşa în faţa lui Joe Biden, preşedintele democrat, care l-a învins în cursa din 2020.

"Ei ştiu ce s-a întâmplat aici şi toată lumea ştie ce s-a întâmplat aici", a spus Trump.

Fostul preşedinte a răbufnit împotriva procurorului districtului Manhattan şi a administraţiei Biden, despre care susţine că au influenţat cazul. "A fost o decizie trucată din prima zi", a afirmat el.

"Întreaga noastră ţară este manipulată în acest moment", le-a spus Trump reporterilor după ce a părăsit sala de judecată. "Acest lucru a fost făcut de administraţia Biden pentru a răni sau a afecta un adversar, un adversar politic", a continuat fostul preşedinte. 

Istoricul procesului "Stormy Daniels"

Juraţii l-au găsit vinovat pe Donald Trump pentru toate cele 34 de capete de acuzare formulate în acest proces istoric.

Donald Trump este primul preşedinte american judecat penal şi găsit vinovat.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a pledat nevinovat şi neagă că ar fi avut o presupusă întâlnire sexuală cu Daniels în 2006.

Cei 12 juraţi au ajuns la un verdict unanim destul de repede. Ei se retrăseseră miercuri pentru deliberări, după ce timp de câteva săptămâni au audiat martorii şi argumentele acuzării şi apărării la tribunalul din Manhattan din metropola americană unde fostul preşedinte îşi are sediul companiei sale, dar care este un fief eminamente democrat.

Un verdict de vinovăţie este de natură să bulverseze cursa prezidenţială din 2024, în care Trump, candidatul republican, încearcă să recupereze Casa Albă de la preşedintele democrat Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie.

O condamnare nu îl va împiedica pe Trump să încerce să recucerească Casa Albă şi nici nu îl va împiedica să preia funcţia, dacă va câştiga alegerile.

Sondajele de opinie arată că Trump şi Biden sunt într-o cursă strânsă. Dar sondajele Reuters/Ipsos au constatat că un verdict de vinovăţie l-ar putea costa pe Trump sprijinul în rândul alegătorilor independenţi şi al unor alegători republicani.

Dacă va fi condamnat, este de aşteptat ca el să facă apel.

Trump se confruntă cu alte trei urmăriri penale, dar nu se aşteaptă ca acestea să ajungă la proces înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Stiri externe » Donald Trump a fost găsit vinovat de juriu la procesul din New York, în celebrul dosar "Stormy Daniels"