SUA analizează noi efecte adverse grave după vaccinarea cu Johnson & Johnson
Un oficial din domeniul sănătăţii publice a anunţat, luni, că Statele Unite analizează cazuri de efecte adverse grave la persoane vaccinate împotriva Covid-19 cu vaccinul Johnson & Johnson, în plus faţă de cele pentru care au fost suspendate temporar imunizările.
De Veronica Micu la 20.04.2021, 09:21"Suntem încurajaţi că nu a fost un număr copleşitor de cazuri, dar căutăm şi vedem ce se întâmplă", a declarat Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), potrivit Reuters.
Walensky nu a furnizat niciun detaliu cu privire la natura efectelor secundare suplimentare.
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, suspendată pentru a investiga cazuri de cheaguri de sânge
Autorităţile de reglementareîn domeniul sănătăţii din SUA au solicitat săptămâna trecută suspendarea temporară a administrării vaccinului Johnson & Johnson, din cauza informaţiilor privind formarea unor cheaguri de sânge la nivel cerebral, la şase femei cu vârste de sub 50 de ani, între cele aproximativ 7 milioane de persoane vaccinate cu acest ser în Statele Unite.
- Fauci: "Vaccinările cu Johnson & Johnson ar putea fi reluate, cu anumite restricţii sau avertizări". O decizie,...
- WSJ: Johnson & Johnson le-a propus rivalilor o alianță pentru a investiga cazurile de tromboze. Pfizer și Moderna...
- La Stampa: UE nu va mai reînnoi, anul viitor, contractele cu AstraZeneca și Johnson&Johnson
Într-o declarație comună oferită în urmă cu o săptămână, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au anunţat că investighează cheaguride sânge la șase femei în zilele de după vaccinare, în combinație cu un număr redus de trombocite.
„Siguranța vaccinului anti COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a transmis FDA.
Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.
O comisie consultativă a CDC se reuneşte vineri pentru a analiza datele despre efectele secundare severe şi va face o recomandare dacă Statele Unite ar trebui să reia utilizarea vaccinului J&J. Experţii în sănătate publică anticipează reluarea vaccinărilor cu acest vaccin, dar numai după ce furnizorii de servicii de asistenţă medicală primesc îndrumări clare privind modul de recunoaştere şi tratare a cheagurilor de sânge care pot apărea ca un efect secundar rar al vaccinului.
60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns în România
Primele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns, în urmă cu câteva zile, în România, în condiţiile în care compania a anunţat că îşi va limita distribuirea în Europa până la finalizarea anchetei în derulare în SUA, unde au fost înregistrate cazuri de tromboză şi un deces după administrarea vaccinului.
Până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) şi Janssen (Johnson&Johnson).
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România aşteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privite la acest ser şi la legătura dintre acesta şi evenimente trombotice post-imunizare.
"Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.