Antena LIVE

Curs valutar

Erdogan l-a sunat pe Putin şi l-a anunţat că trebuie să "cureţe" nordul Siriei de forţele kurde

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a vorbit omologului său rus, Vladimir Putin, despre necesitatea de a "curăţa" nordul Siriei de forţele kurde, într-o conversaţie telefonică pe care cei doi au avut-o duminică, anunţă un comunicat al Preşedinţiei de la Ankara, notează news.ro.

De la 11.12.2022, 16:59
WhatsApp
Profimedia

"Subliniind că activităţile separatiste ale PKK/YPG/PYD (organizaţii ale luptătorilor kurzi - n.r.) în nordul Siriei şi atacurile teroriste care vizează Turcia continuă, preşedintele Erdoğan a declarat că este important şi prioritar să fie eliminaţi teroriştii pe o distanţă de cel puţin 30 de kilometri de la graniţă, de-a lungul frontierei, în conformitate cu Memorandumul de la Soci din 2019”, arată comunicatul Preşedinţiei turce.

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra poziţiilor luptătorilor kurzi

Şeful statului turc ameninţa încă din noiembrie că va lansa o operaţiune militară terestră în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG, pe care Ankara îi acuză că se află în spatele unui atentat soldat cu şase morţi comis la Istanbul la 13 noiembrie. Forţele kurde au negat însă orice implicare.

În 2019, acordul de la Soci la care se referă Erdogan, încheiat între Ankara şi Moscova, pusese capăt unei alte ofensive turceşti şi prevedea crearea unei "zone de securitate" de 30 de kilometri pentru a proteja Turcia de atacurile ce ar putea veni de pe teritoriul sirian. Un acord cu o formulare similară a fost încheiat separat între Ankara şi Washington în 2019. Turcia acuză Rusia, precum şi Statele Unite, că nu a respectat aceste acorduri şi că nu a reuşit să ţină YPG departe de frontiera turcă.

Pe acelaşi subiect

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra poziţiilor luptătorilor kurzi, pe care îi califică drept "terorişti". Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt însă desfăşuraţi în această regiune aflată sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, care conduc lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (EI), alungată în 2019 din bastioanele sale din Siria.

Atât Moscova, cât şi Washingtonul şi-au declarat opoziţia faţă de o posibilă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei, menţionează AFP. Dincolo de chestiunea kurzilor, potrivit comunicatului de la Ankara, Erdogan şi Putin au mai vorbit despre relaţiile bilaterale, în special în domeniul energiei, şi au fost evaluate "probleme regionale", inclusiv legate de coridorul ce permite Ucrainei să-şi exporte cerealele pe rute din Marea Neagră.

Preşedintele Erdoğan a declarat că peste 13 milioane de tone de cereale au ajuns până în prezent la cei care au nevoie de ele, prin eforturi comune, şi că se poate începe să se lucreze la reluarea exporturilor de diferite alte produse alimentare şi mărfuri, în mod treptat, folosind aceleaşi rute ale coridorului de cereale. "Preşedintele Erdoğan şi-a exprimat speranţa sinceră că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia cât mai curând posibil", menţionează comunicatul Ankarei. Erdogan anunţase încă de vineri că îl va suna pe Vladimir Putin şi a spus că o să vorbească separat şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ce spune Kremlinul

Pentru Moscova, cea mai importantă problemă discutată de Putin şi Erdogan este legată de "proiecte energetice comune, în primul rând în sectorul gazelor naturale". Această temă este menţionată prima de comunicatul Kremlinului transmis în urma convorbirii celor doi lideri. "Ţinând cont de rezultatele discuţiilor recente purtate la Istanbul de Aleksei Miller, preşedintele Comitetului de conducere al Gazprom, părţile au continuat să facă schimb de opinii cu privire la iniţiativa de a crea un hub regional de gaze în Turcia”, arată Kremlinul.

În ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi exportul de produse agricole şi îngrăşăminte ruseşti, „aceasta este o afacere complexă, care necesită eliminarea obstacolelor din calea livrărilor relevante din Rusia pentru a satisface nevoile ţărilor care au cea mai mare nevoie”, punctează comunicatul Kremlinului, într-o formulare ce ar putea indica noi pretenţii ridicate de Moscova pentru propriile exporturi, care sunt limitate de sancţiunile occidentale.

"Vladimir Putin şi-a prezentat evaluarea de principiu a situaţiei din jurul Ucrainei", mai spune, sec, comunicatul Kremlinului, fără a da alte detalii. În ceea ce priveşte "soluţia siriană" şi prevederile Memorandumului de înţelegere Rusia-Turcia de la Soci din 2019, "Ministerele Apărării şi de Externe ale celor două ţări vor menţine contacte strânse în acest sens”, se limitează să spună comunicatul Kremlinului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

erdogan vladimir putin turcia rusia siria
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025