Antena Meniu Search
x

Trilaterală SUA - Suedia - Finlanda, la Washington. Mesajul transmis Turciei, care blochează aderarea scandinavilor la NATO

Finlanda şi Suedia s-au alăturat joi Statelor Unite şi îndeamnă Turcia să le dea undă verde aderării la NATO, estimând că au răspuns exigenţelor în domeniul securităţii ale Ankarei, relatează AFP.

De Redactia Observator la 08.12.2022, 22:42
Recep Tayyip Erdogan
Trilaterală SUA - Suedia - Finlanda, la Washington. Mesajul transmis Turciei, care blochează aderarea scandinavilor la NATO - Profimedia Images (arhivă)

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologii săi suedez şi finlandez s-au abţinut, într-o conferinţă de presă comună, la Washington, în urma unor reuniuni trilaterale, să critice Turcia, care blochează în continuare aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, transmite news.ro.

”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”, subliniază şeful diplomaţiei americane. ”Cele două ţări au luat măsuri concrete semnificative în îndeplinirea anagajamentelor lor, inclusiv a celor legate de interese de securitate ale aliatului nostru, Turcia”, adaugă el.

De ce blochează Turcia aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Ankara blochează extinderea NATO - din mai - şi cere extrădarea mai multor kurzi din Turcia, care s-au exilat sau refugiat în Suedia şi în mai mică măsură în Finlanda.

Suedia l-a expulzat săptămâna trecută pe unul dintre aceştia - Mahmut Tat, condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni închisoare din cauză că face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizţaie condideră teroristă de către Ankatra şi Uniunea Europeană (UE).

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a anunţat că angajamentele pe care şi le-au asumat cele două ţări nordice faţă de Turcia au fost ”întru totul îndeplinite”.

El şi-a exprimat speranţa ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO - în februarie -, data avasată de Ungaria, cealaltă ţară care blochează aderarea, pentru ca Parlamentul ungar să ratifice aderarea. ”Bineînţeles, ceea ce ne lipseşte în continuare este o dată clară şi un program clar al Parlamentului turc în vederea rezolvării acestei situaţii”, a declarat Haavisto. ”Ştim că Turcia va avea alegeri. Sperăm, bineînţeles, ca această decizie a Turciei să aibă loc cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

Alegeri prezidenţiale şi legislative sunt prevăzute în iunie în Turcia

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere din 2003, speră să rămână la putere, iar experţi se aşteaptă ca el să fie inflexibil până atunci, pentru a-şi satisface electoratul islamo-conservator.

Finlanda şi Siuedia şi-au prezentat în mai candidatura comună la aderarea la NATO, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, abandonându-şi astfel decenii de nealiniere militară.

Candidatura este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Trilaterală SUA - Suedia - Finlanda, la Washington. Mesajul transmis Turciei, care blochează aderarea scandinavilor la NATO