Erdogan vrea să fie cel care aduce pacea în Europa. La scurt timp după întâlnirea cu Putin, preşedintele Turciei l-a vizitat pe Zelenski: ce au discutat cei doi
Vizită decisivă pentru soarta războiului din Ucraina şi viitorul regiunii noastre. Preşedintele Turciei, Erdogan, a mers azi la Liov, unde a fost primit de Volodimir Zelenski. Întâlnirea vine la scurt timp după ce s-a văzut cu Vladimir Putin, iar scopul liderului de la Ankara este de a media o întâlnire între preşedintele rus şi cel ucrainean.
De Redactia Observator la 18.08.2022, 21:22Prieten al lui Vladimir Putin şi aliat NATO în acelaşi timp, preşedintele turc, Recep Erdogan, a mers azi în Ucraina cu dorinţa de a fi cel care readuce pacea în Europa. Vrea să îl convingă pe Volodimir Zelenski să reia negocierile de pace cu Rusia şi chiar să se întâlnească cu Putin. Este însă un demers care are şanse mici de succes, cred analiştii. În ajunul vizitei în Ucraina, presa internaţională remarca rolul dublu al lui Erdogan în acest conflict. Aşa că pentru Kiev va fi foarte greu să-şi dea seama de partea cui este cu adevărat liderul de la Ankara.
Nici în ajunul vizitei lui Erdogan, armata lui Putin nu a oprit bombardamentele
"Pe de o parte, Turcia a continuat să îi ofere ajutor Ucrainei în timp de război, prin trimiterea de arme şi drone şi a criticat comportamentul Rusiei din punct de vedere politic. Dar în acelaşi timp, este singura ţară membră NATO care nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei. Coridorul aerian rămâne deschis. Erdogan este singurul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin de două ori într-o lună, şi sunt noi înţelegeri economice care se negociază", a declarat Sinan Ulgen, analist turc.
Pe de altă parte, Zelenski are motive să-i mulţumeasă lui Erdogan şi pentru că a mediat reluarea exportului de cereale din Ucraina. "Nu există niciun motiv să ne gândim că Kiev şi Moscova ar fi, de fapt, interesate să aibă relaţii diplomatice. Dar dacă şi când vom ajunge în acel punct, Turcia va fi una dintre ţările care ar putea să fie din nou mediator, pentru că cineva trebuie să o facă", a declarat Sinan Ulgen, analist turc.
- Turcia: Suedia să extrădeze suspecții dacă vrea în NATO. ”Teroriștii” ceruți de Erdogan sunt de fapt...
- Zelenski, Erdogan și Guterres se vor întâlni joi în Ucraina. Ce probleme sunt pe agenda discuțiilor
- Apropierea dintre Putin și Erdogan alarmează Occidentul. Turcia va plăti gazul rusesc în ruble și poate ajuta Rusia
Situația tot mai dramatică de la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, se află și ea pe agenda dialogului celor trei oficiali. Chiar în timp ce Erdogan dădea mâna cu Zelenski, Rusia a anunţat că refuză propunerea ONU de a demilitariza complexul nuclear. În lipsa unui acord, La Zaporojie ucrainenii fac antrenamente pentru un eventual dezastru nuclear.
Un jurnalist BBC a povestit cum a luat parte la un astfel de exerciţiu fără să aibă habar. A chemat, alături de alţi colegi de breaslă, într-un câmp deschis din Kiev, unde erau aşteptaţi de un elicopter. Ajunşi în Zaporojie, au fost întâmpinaţi de personal autorizat, îmbrăcat în costume galbene de protecție, care simula curățarea în cazul unei contaminări radioactive.
Pe front, nici în ajunul vizitei lui Erdogan, armata lui Putin nu a oprit bombardamentele. Atât a mai rămas dintr-un cartier de blocuri din Harkov, după ce ruşii au lansat mai multe atacuri aeriene. Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 18 au fost rănite, în timp ce alte câteva sute au rămas pe străzi, după ce casele le-au fost complet spulberate. Un alt obuz a căzut peste un loc de joacă pentru copii. Volodimir Zelenski spune că astfel de atacuri josnice nu vor fi uitate şi Ucraina se va răzbuna.