Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 176 LIVE TEXT. Zelenski a vorbit despre pacea cu Rusia: "Nu e posibil cât timp trupele lor sunt pe teritoriul Ucrainei"

Război Rusia - Ucraina, ziua 176 LIVE TEXT. Serviciul de Informații din Ucraina a sugerat că de Ziua Indepedenței, pe 24 august, ar putea începe contraatacul pentru a recuceri teritoriul pierdut în sudul ţării. Situaţia de la Zaporojie rămâne în continuare tensionată. "Ruşii trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare", a reluat Zelenski apelul către armata lui Putin, în vreme ce Moscova afirmă că nu are arme grele la Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a declarat că Moscova ia în calcul închiderea centralei nucleare de la Zaporojie, "dacă bombardamentele ucrainene continuă"

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 22:16

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:15. Două sate ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina, evacuate după un incendiu la un depozit de muniţii

Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, de lângă frontiera cu Ucraina, au fost evacuaţi joi după ce un depozit de muniţii din apropiere a luat foc, a anunţat un oficial, precizând că nicio persoană nu a fost rănită, transmite Reuters, citat de Agerpres. Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a afirmat într-un comunicat că serviciile de urgenţă investighează cauza incendiului produs în apropierea aşezărilor Tomonovo şi Soloti, la 15 km de Ucraina. El nu a dat alte detalii.

Un site de ştiri ucrainean popular a postat un video care ar arăta o imensă minge de foc degajând o coloană de fum de la baza respectivă. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea înregistrării. Rusia a acuzat marţi un sabotaj la un depozit de muniţii din Crimeea anexată, ce a provocat o serie de explozii. Săptămâna trecută, explozii au fost semnalate la o bază militară din Crimeea, pe care Moscova le-a atribuit atunci unui accident.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:00. Zelenski anunţă că nu se pune problema păcii cu Rusia cât timp trupele ruse se află în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi seară că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri. "Oamenii care ucid, violează, atacă oraşele noastre civile cu rachete de croazieră zilnic nu pot să vrea pacea", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, după întâlnirea pe care a avut-o joi după-amiază în oraşul Lviv cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. "Trupele ruse trebuie mai întâi să părăsească teritoriul nostru, apoi vom vedea", a adăugat Volodimir Zelenski, reiterând că nu are încredere în Rusia.

UPDATE 18:20. Zelenski: Vizita lui Erdogan în Ucraina este un "mesaj puternic de susţinere"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, joi după-amiază, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, considerând-o "un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante", notează Mediafax. Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu Recep Tayyip Erdogan în oraşul ucrainean Lviv, discutând despre acordul care permite exporturile ucrainene de cereale şi despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie.

Vizita preşedintelui Turciei este "un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde. Conform agenţiei Ukrinform, întâlnirea lui Volodimir Zelenski cu Recep Tayyip Erdogan şi cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a durat aproximativ 40 de minute. Zelenski a declarat anterior că a vorbit cu Antonio Guterres despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

UPDATE 18:00. Zelenski a discutat cu Guterres despre conflictul cu Rusia şi cere securizarea centralei Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea centralei nucleare Zaporojie, notează Mediafax. "Am avut o întâlnire cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, în Lviv. Am convenit să continuăm coordonarea aplicării iniţiativei privind cerealele. Am discutat şi despre posibile direcţii de a dezvolta acordul, despre problema deportărilor ilegale şi forţate ale cetăţenilor ucraineni, despre eliberarea personalului nostru militar şi a medicilor aflaţi în captivitate", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

"A fost acordată o atenţie specială subiectului şantajului nuclear practicat de Rusia la Centrala nucleară de la Zaporojie. Această teroare exercitată deliberat de agresor poate avea consecinţe catastrofale pentru întreaga lume. Prin urmare, Naţiunile Unite trebuie să garanteze securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea totală de sub controlul trupelor ruse", a subliniat Zelenski. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a ajuns miercuri după-amiază în Ucraina, pentru discuţii despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie şi pentru eforturi de obţinere a unei soluţii diplomatice de oprire a războiului cu Rusia, prin discuţii cu Volodimir Zelenski şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

UPDATE 17:08. Ce vor discuta Zelenski şi Erdogan

Începând cu 13:00 GMT, cei doi preşedinţi se reunesc cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre măsuri diplomatice destinate să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, precum şi situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară din Zaporojie, care în ultimul timp a fost vizată de atacuri, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. De asemenea, se va face o evaluare a programului privind exportul ucrainean de cereale, conform acordului semnat între Kiev şi Moscova luna trecută.

Potrivit presei turce, Guterres va efectua vineri o vizită la Odesa, oraş-port în sudul Ucrainei, iar sâmbătă se va deplasa la Istanbul pentru o vizită la Centrul Comun de Coordonare (JCC), înfiinţat luna trecută în metropola de pe Bosfor pentru a inspecta navele implicate în programul menţionat. Volodimir Zelenski a vizitat joi un spital militar din Liov înaintea discuţiilor sale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a relatat DPA, citată de Agerpres.

UPDATE 16:10. Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski. Din delegaţie face parte şi directorul general al companiei Baykar

Preşeditele Turciei, Erdogan, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Preşedintele turc a fost însoţit la această întâlnire de la Liov de mai mulţi miniştri. Printre aceştia se numără ministrul de Externe, ministrul Comerţului, ministrul Energiei, ministrul Apărării, unii şefi ai serviciilor secrete. La întâlnire a participat şi directorul companiei care produce dronele Bayraktar.

UPDATE 15:10. Rusia a trimis trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, în Kaliningrad

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine, echipate cu rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul) au fost relocate în regiunea Kaliningrad, relatează Interfax, citat de Reuters. Agenţia de presă oficială de presă RIA Novosti citează ministerul afirmând că aceste avioane interceptoare supersonice vor fi de serviciu fără pauză, 24 de ore din 24. Cele trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, vor fi dislocate pe aerodromul Cikalovsk din regiunea Kaliningrad, notează publicaţia Moskovski komsomoleţ.

UPDATE 15:10. Ucraina primește tot mai puțin ajutor militar din partea europenilor, chiar când războiul intră într-o fază critică - Politico

În toată luna iulie, cele mai mari șase țări din Europa nu au oferit Ucrainei noi angajamente militare bilaterale, potrivit unor noi statistici – o premieră de când Rusia și-a început invazia în februarie. Revelația este un semn că, în ciuda schimbărilor istorice în politica europeană de apărare, care au făcut ca țări reticiente ca Franța și Germania să trimită arme către aliatul din est- ajutorul militar pentru Ucraina ar putea scădea chiar când Kievul lansează o contraofensivă crucială, notează Politico. Datele noi, care acoperă livările de arme din Regatul Unit, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia,  ilustrează un argument pe care oficialii militari și politicienii ucraineni l-au repetat în mod constant: că marile puteri europene nu țin pasul cu ajutorul militar care vine din SUA. Specialiștii militari și unii membri ai Parlamentului European au reluat din ce în ce mai des acest argument.

UPDATE 14:30. Contraofensiva ar putea începe în curând, sugerează Ucraina

Contraofensiva mult așteptată a Ucrainei pentru a recuceri teritoriul pierdut în sud ar putea începe pe 24 august. Serviciul de Informații din Ucraina a sugerat miercuri că contraatacul ar putea începe de Ziua Indepedenței Ucrainei: ”În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întreg frontul. Nu este legat de nicio dată, totuși, trebuie să luăm în considerare Ziua Independenței Ucrainei. Direcția principală de informații a spus de mult timp că august și septembrie vor fi perioade extrem de importante în dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întreg frontul”, a spus Andrii Yusov. Ziua Independenței Ucrainei este pe 24 august.

Posibilitatea unei contraofensive în sudul Ucrainei este vehiculată de săptămâni întregi, relatează Sky News. Până acum acțiunile considerate ca fiind parte de campania de contraofensivă s-au limitat la lovirea liniilor de aprovizionare rusești, a bazelor aeriene și a depozitelor de muniții, înclusiv cele recente din Crimeea. 

UPDATE 14:10. Scandal în Legiunea internațională a Ucrainei

La începutul lunii mai, un locotenent din Brazilia a sosit în Ucraina pentru a se alătura Legiunii internaționale în urma apelului președintelui Volodimir Zelenski către "cetățenii lumii" de a veni și de a ajuta la apărarea Ucrainei. Credea că vasta sa experiență în armată îl pregătise pentru aproape orice sarcină. Cu toate acestea, el nu era gata să efectueze misiuni sinucigașe din ordinul comandantului său, nici să tolereze ordinele de a fura, notează Kyiv Independent.

UPDATE 13:40. Rușii schimbă discursul: Exploziile din Crimeea sunt atacuri teroriste

Conducerea militară rusă susține în mod fals că atacurile recente asupra obiectivelor militare rusești din Crimeea sunt atacuri teroriste pentru a descuraja apelurile de a desemna Rusia drept stat-sponsor al terorismului, relatează ISW în analiza de joi cu privire la situaţia războiului din Ucraina. Oficial, rușii dădeau vina până acum pe neglijență sau acte de sabotaj.

UPDATE 12:50. Atacuri fără succes ale ruşilor în Ucraina. Analiză ISW

Forțele ruse au încercat în ultimele 24 de ore mai multe atacuri fără succes în apropierea graniței Harkov-Donețk în zone forestiere dificile din punct de vedere tactic, susţine grupul de analiză al Institutului pentru Studiul Războiului. În plus, pe 17 august ruşii au atacat fără succes așezări de la sud-est de Siversk, au lansat mai multe atacuri la nord-est și la sud de Bakhmut și cel mai probabil încearcă să-şi îmbunătățească pozițiile tactice lângă localitatea Horlivka.

Potrivit ISW, ruşii au reuşit câștiguri limitate la nord-vest de orașul Donețk și lângă granița  Zaporojie-Donețk. Forțele ruse se pregătesc să-și apere liniile de comunicație terestre în triunghiul Melitopol-Tokmak-Berdyansk minând aşezări de pe linia frontului de la est de Zaporojie. 

Oficialii ruşi instalaţi în teritoriile ocupate se străduiesc să întărească măsurile de control din cauza creșterii activității partizane, adică ale ucrainenilor din spatele frontului. Ruşii continuă să formeze noi unități de voluntari pe care îi atrag cu bani, dar se confruntă cu probleme. 

UPDATE 12:40. Un soldat rus dezvăluie în premieră "putregaiul" din spatele războiului din Ucraina

"Nu văd dreptate în acest război". Soldatul rus Pavel Filatiev a publicat pe unul dintre conturile sale de social media un manifest de 141 de pagini, o descriere pas cu pas a modului în care unitatea sa de parașutiști a fost trimisă în Ucraina continentală din Crimeea, a intrat în Herson și a capturat portul și apoi cum a fost rănit și evacuat din zona de conflict cu o infecție oculară, notează The Guardian.

UPDATE 12:10. Planul contraofensivei ucrainene în următoarele 2-3 luni: Podul lui Putin din Crimeea trebuie distrus

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze ”haos în rândul forțelor ruse”, prin atacarea liniilor de aprovizionare în teritoriile ocupate, a dezvluit Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski, relatează The Guardian. Mykhailo Podolyak a declarat că ar putea avea loc mai multe atacuri în "următoarele două sau trei luni”, similare cu atacurile recente asupra unor depozite şi baze militare din Crimeea. Pe 9 august o serie de explozii la un aerodrom din baza militară Saki a distrus cel puţin 8 avioane de luptă ruseşti şi un depozit de muniţie. Pe 16 august, incendiu a declanșat explozii la un depozit de muniții din districtul  Dzhankoy din Crimeea, un incident despre care Podolyak a spus că arată că "Crimeea ocupată de ruși înseamnă explozii în depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți”.

UPDATE 11:40. Rusia ia în calcul să închidă centrala nucleară Zaporojie - presa rusă

Ministerul rus al Apărării a declarat că, dacă bombardamentele ucrainene continuă, poate fi luată în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojie, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de agenţia de presă rusă RIA. De asemenea, conformt Reuters care citează agenţia RIA Novosti, ministerul rus a acuzat Ucraina că ar plănui o "provocare" la centrala nucleară Zaporojie pe 19 august, în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei. Guterres se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski, apoi va merge la Odesa şi după aceea în Turcia. 

UPDATE 10:30. Rusia susţine că nu are arme grele la centrala nucleară Zaporojie

Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei şi vizată recent de lovituri cu obuze, informează AFP şi Reuters. "Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo", a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE 10:00. Ucraina: Bombardament rus asupra oraşului Harkov, soldat cu 4 morţi şi 18 răniţi

Patru persoane au decedat şi alte 18 au fost rănite joi dimineaţă din cauza bombardării unei zone rezidenţiale din oraşul Harkov, situat în estul Ucrainei, de către forţele ruse, a anunţat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, informează Reuters. ''Pentru moment, există 18 răniţi, printre care doi copii. O persoană a murit'', a scris iniţial Sinehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Ulterior, bilanţul morţilor a crescut la patru.

Miercuri, şase persoane au murit şi alte 16 au fost rănite după ce o rachetă lansată de forţele ruse a lovit Harkovul. În sud, forţele ucrainene au zădărnicit o încercare a trupelor ruse de a avansa în apropierea oraşului Bilohorka, situat la nord-est de Herson, potrivit analistului militar ucrainean Oleh Jdanov.

Districtul sud al comandamentului operaţional al armatei ucrainene a declarat că forţele ucrainene au ucis 29 de ''ocupanţi'' şi au distrus piese de artilerie, vehicule blindate şi un depozit de muniţii.

UPDATE 9:30. Estonia înăspreşte regulile de intrare pentru cetăţenii ruşi

Restricţiile înăsprite impuse de Estonia pentru cetăţenii ruşi care intră în ţara baltică au intrat în vigoare joi, relatează dpa. La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia. Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spaţiul Schengen pot intra în Estonia. Spaţiul Schengen include majoritatea ţărilor Uniunii Europene şi facilitează libera circulaţie în bloc.

Estonia va continua, de asemenea, să elibereze vize în anumite cazuri, inclusiv pentru diplomaţi ruşi şi familiile acestora şi cetăţenii ruşii care vizitează o rudă apropiată care este cetăţean estonian sau rezident pe termen lung. Aproximativ 2.500 de cetăţeni ruşi trec graniţa în Estonia în fiecare zi, aproape jumătate dintre ei cu vize turistice, conform autorităţilor de la frontieră şi poliţiei.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

UPDATE 9:00. Ucraina a rezervat un siloz din portul Galați. Pot fi stocate 6.000 de tone de cereale

Primele trenuri cu cereale din Ucraina încep să tragă în portul Galați. Timp de o lună şi jumătate, calea ferată de tip sovietic, cu ecartament larg, a fost reabilitată. Acum autorităţile se pregătesc pentru traficul care va urma. A fost amenajat deja un siloz cu o capacitate de 6.000 de tone care să preia marfa. De aici va fi încărcată în nave.

UPDATE 7:15. Şase morţi şi 16 răniţi într-un bombardament asupra oraşului ucrainean Harkov

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte 16 rănite într-un bombardament rusesc asupra oraşului Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au anunţat autorităţile locale, citate de Le Figaro.

Primarul din Harkov, Igor Terejov, menţionase iniţial pe Telegram un bilanţ de trei morţi şi zece răniţi, înainte ca guvernatorul regional Oleg Sinegoubov să-l revizuiască în creştere. "Din nefericire, numărul morţilor şi răniţilor în urma bombardamentelor (...) a crescut: şase persoane au murit, şaisprezece au fost rănite", a declarat Oleg Sinegoubov pe Telegram. "Există un incendiu puternic la locul loviturii, într-o clădire de apartamente", a adăugat Igor Terekhov. 

 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul a "distrus în totalitate" o clădire de apartamente. "Un atac josnic şi cinic asupra civililor, care nu are nicio justificare şi care demonstrează neputinţa agresorului", a scris el pe Telegram. "Nu vom ierta, ne vom răzbuna", a adăugat preşedintele, potrivit news.ro.  

Situat la aproximativ 40 de kilometri de graniţa cu Rusia, în nord-estul Ucrainei, oraşul Harkov a fost bombardat în mod regulat de armata rusă de la începutul invaziei, la sfârşitul lunii februarie, însă trupele Moscovei nu au reuşit niciodată să cucerească oraşul. Sute de civili au fost ucişi în regiunea Harkov de la începutul războiului, potrivit numărătorii autorităţilor. În prezent, forţele ruseşti îşi concentrează ofensiva în estul şi sudul Ucrainei. 

Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că este nevoie de transparenţă totală pentru a gestiona situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, lucrându-se cu diplomaţi şi şi specialişti pentru a trimite la faţa locului misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. ”Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate”, transmite preşedintele.

”Diplomaţii ucraineni, oamenii noştri de ştiinţă din domeniul nuclear şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt în contact permanent, iar acum se lucrează la trimiterea misiunii AIEA la centrala nucleară din Zaporojie”, a transmis Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.  

Potrivit preşedintelui, ”numai o transparenţă absolută şi o situaţie controlată la şi în jurul centralei pot garanta o revenire treptată la o siguranţă nucleară normală pentru statul ucrainean, pentru comunitatea internaţională şi pentru AIEA”. ”Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate şi să îşi retragă echipamentele militare de la centrală. Acest lucru trebuie să se întâmple fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil”, a mai transmis preşedintele.  

Acesta precizează că ”Ucraina este pregătită să asigure un control adecvat al AIEA, iar misiunea relevantă poate fi trimisă la centrala Zaporojie în mod legal, foarte rapid şi cât mai eficient posibil”.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 176 LIVE TEXT. Zelenski a vorbit despre pacea cu Rusia: "Nu e posibil cât timp trupele lor sunt pe teritoriul Ucrainei"