Europa, în faţa zilei Z. Tabloidele britanice spun că Rusia va invada Ucraina în doar câteva ore
Ar putea fi ultimele ore de pace în Europa. Două publicaţii britanice, care citează surse din serviciile americane de informaţii, susţin că Rusia va începe războiul în această noapte, la ora 3. Moscova neagă că se pregăteşte de invazie, ba chiar a anunţat că îşi retrage o parte din militarii pe care îi are la graniţa cu Ucraina. Nato cere dovezi în acest sens, nu doar vorbe. Întrebat direct, Vladimir Putin spune că nu vrea război, dar nici nu exclude această opţiune.
De Redactia Observator la 15.02.2022, 19:36Retragerea anunţată de ruşi înseamnă, în fapt, doar 10.000 de soldaţi din cei 200.000 pe care i-ar avea în apropierea Ucrainei. Ar fi vorba doar despre trupele care au încheiat manevrele. Ministerul rus al Apărării a publicat şi imagini în care vedem cum soldaţii ruşi urcă în tancuri şi blindate şi pornesc spre estul ţării. Zeci de mii de militari continuă însă să repete strategii de război în zona de graniţă.
O altă mutare care vine de la Moscova dă de gândit. Duma de Stat i-a cerut azi lui Vladimir Putin să recunoască independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk. Este o încercare de forţare a unui referndum în Donbass, după o strategie folosită de ruşi şi în Crimeea.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Ceea ce se întâmplă acum în Donbas este genocid. Este evident că majoritatea cetăţenilor noştri simpatizează cu locuitorii din Donbas.
Chiar şi cu această retragere, ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei rămâne la fel de ridicată. Pentru că batalioanele tactice de la graniţă ar fi deja ampalsate în poziţie de atac. Oficialii occidentali sunt, la rândul lor, sceptici.
- Atac cibernetic de amploare, în desfăşurare în Ucraina. Autorităţile susţin că Rusia e în spatele...
- Reacție misterioasă a lui Putin. Confirmă retragerea parțială a soldaților de la graniță, dar vorbește de...
- ”O să vină războiul, vin ruşii!” Mărturia gălățeanului de 48 de ani care s-a dus la spital cu vesta...
Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Mutarea capabilităţilor ruse nu reprezintă un semn real de detensionare. Totul este pregătit acum pentru un nou atac, dar Rusia încă are timp să se retragă de pe marginea prăpastiei, să înceteze pregătirile de război şi să pregăteacă o soluţie paşnică.
Boris Johnson: Vedem că Rusia este deschisă discuţiilor. Pe de altă parte, informaţile pe care le primim nu sunt încurajatoare.
Tabloidele din Regat anunţă invazia Rusiei
Două publicaţii britanice, The Sun şi The Mirror, care citează surse din Serviciile secrete americane susţin chiar că noaptea aceasta va fi prima noapte de război. Vladimir Putin ar urma să dea ordinul de invazie a Ucrainei la ora 3. Planul de război ar începe cu un atac aerian. Sute de rachete ar urma să lovească puncte strategice ale armatei ucrainene din sudul, estul şi nordul ţării. Ar urma apoi invazia terestră.
Ucraina este înconjurată de armata rusă. Aproximativ 100.000 de soldaţi sunt masaţi acum de-a lungul frontierei dintre cele două ţări. Zeci de mii de militari sunt şi în Crimeea, iar alţi 40.000 aşteaptă un semn de la Putin în Belarus. Au cu ei tancuri şi rachete cu rază medie de acţiune pe care pot fi amplasate chiar focoase nucleare. Pe lângă asta, ruşii mai au şi 30 de nave de război mobilizate în Marea Neagră.
Ca măsură de precauţie Statele Unite au închis ambasada din Kiev şi au mutat personalul diplomatic în oraşul Liov. În plus, mai multe filmări din ultimele 48 de ore, arată că Rusia continuă să transfere militari şi armament lângă Ucraina.
John Kirby, purtător de cuvânt: El (Vladimir Putin, n.r.) continuă să îşi consolideze prezenţa. Vrea să aibă mai multe opţiuni în cazul în care alege opţiunea militară.
În ceea ce ar putea fi un ultim efort diplomatic, azi, La Kremlin a fost noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz. De el se leagă cele mai mari speranţe de pace ale europenilor şi asta pentru că are cea mai puternica arma la îndemana pentru a pune presiune pe Vladimir Putin - conducta Nord Stream2.Gazoductul este gata, Germania amână încă să îşi dea ok-ul pentru a fi pus în funcţiune.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Oricât de dificilă pare situaţia actuală, refuz să o văd ca fără de speranţă. Dorinţa mea arzătoare este să continuam dialogul. Acest lucru se aplică şi diferitelor opinii în chestiunea extinderii NATO către est.
Cu sute de tancuri la graniţa ţării, oficialii de la Kiev încearcă să calmeze populaţia, asta în timp ce militarii tării continuă şi ei pregătirile de război.
Volodimir Zelenski: Ni s-a spus că 16 februarie va fi ziua invaziei. Noi o vom transforma în Ziua Unităţii Naţionale.
Maior Tudor Cosmin, comandantul detasamentului 2 de pompieri: De exemplu, in aceasta lada avem saci de dormit, paturi pliante, corpuri de iluminat speciale, pentru fiecare cort in parte.