Antena Meniu Search
x

Atac cibernetic de amploare în Ucraina. Autorităţile susţin că Rusia e în spatele incidentului care vizează ministerului Apărării şi armata

Un atac cibernetic asupra unor instituții cheie din Ucraina și asupra a două bănci ucrainene s-a produs vineri. Hackeri neidentificați au atacat rețeaua informatică a Ministerului Apărării din Ucraina, dar și sistemele informatice ale unor bănci din Ucraina, scrie BBC, care citează agenția rusă Tass.

de Redactia Observator

la 16.02.2022, 14:30

Atac cibernetic de amploare, în desfăşurare în Ucraina. Autorităţile susţin că Rusia e în spatele incidentului care vizează site-ul Ministerului Apărării
- Shutterstock

Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică a anunţat marţi că site-uri ale Ministerului Apărării şi băncilor Privatbank şi Oşadbank sunt vizate de un atac cibernetic, informează agenţia rusă de ştiri TASS. Centrul ucrainean de securitate cibernetică susţine că Rusia ar putea fi responsabilă pentru atac, mai scrie sursa citată.

Un mesaj de pe pagina de web a Ministerului Apărării din Ucraina informează că site-ul trece prin lucrări de întreţinere.

"Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici şi mici trucuri murdare din cauza faptului că planurile sale agresive nu funcţionează la scară mare", a precizat centrul în comunicat.

Reuters relata luni, citând surse occidentale din domeniul securităţii, că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informaţional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum reţelele de electricitate şi gaz.

Pe acelaşi subiect

Ucraina, ţinta atacurilor din Rusia

Kievul a acuzat Moscova de atacuri similare şi în trecut, după ce Rusia a început să comaseze peste 100.000 de militari în apropierea frontierei sale.

Pe 14 ianuarie, hackerii au spart mai multe site-uri guvernamentale, inclusiv Ministerul Educației, Ministerul de Externe și și-au publicat mesajul în trei limbi - ucraineană, rusă și poloneză. Experții guvernamentali au susținut atunci că atacul hackerilor a fost efectuat din Rusia.

Rusia anunță că o parte din soldați se retrag de la granița cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că o parte din soldații ruși se retrag de la granița cu Ucraina. Anunțul a venit după ce, înalți oficiali americani au declarat pentru publicațiile inetrnaționale că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie. Și Kremlinul a confirmat retragerea unei părţi din forţele staţionate lângă frontieră, evocând un "proces obişnuit" şi denunţând "isteria" Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia.

Oficial ucrainean: Militarii ruși de la graniță nu sunt pregătiți pentru o invazie imediată, ci sunt folosiți pentru șantaj

Un înalt oficial ucrainean a declarat miercuri că trupele ruse mobilizate la graniţe nu sunt pregătite pentru o invazie iminentă a ţării sale, aşa cum se tem occidentalii, ci au servit mai mult ca un ''şantaj'' din partea Kremlinului, relatează AFP.

"Vedem o concentrare a forţelor armate, dar nu există formare de unităţi de asalt. Nu vedem că infrastructura necesară este pusă în aplicare pentru o escaladare imediată", a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Malyar.

NATO nu crede în retragerea Rusiei de la graniţa cu Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că anunţul făcut de ruşi oferă motive de speranţa, dar o detensionare reală a situaţiei nu este încă vizibilă. 

"Acest lucru dă motive de optimism, dar până acum nu am observat niciun semn de detensionare pe teren. Nu am văzut niciun semn de prezență militară rusă redusă la granițele Ucrainei, dar vom continua să monitorizăm", a declarat Jens Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Atac cibernetic de amploare în Ucraina. Autorităţile susţin că Rusia e în spatele incidentului care vizează ministerului Apărării şi armata