Antena LIVE

Curs valutar

Finlanda e în NATO. Eşec de proporţii pentru Vladimir Putin. Frontiera Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat

Finlanda s-a alăturat oficial marți alianței militare NATO, o lovitură majoră pentru Rusia care asistă la o realiniere istorică în Europa după ce Moscova a invadat Ucraina, relatează AP. Finlanda a devenit membru oficial după ce ministrul său de Externe i-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken documentele de finalizare a procesului de aderare. Departamentul de Stat al SUA este cel care păstrează documentele de aderare la NATO. Moscova amenință cu "contramăsuri".

De la 04.04.2023, 16:31
WhatsApp
Vezi și:

Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavistom, a semnat azi documentul privind aderarea țării la NATO şi l-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Helsinki a intrat oficial în cea mai mare alianță de securitate din lume. În prezent, lungimea frontierei Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Aderarea Finlandei reprezintă o schimbare majoră în peisajul de securitate al Europei.

Finlanda a adoptat un statut neutru după ce a fost învinsă în al Doilea Război Mondial. Însă liderii săi au anunţat la doar câteva luni după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina că doresc să se alăture alianței. Putin s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte de invazia rusă în Ucraina.

Aderarea Finlandei reprezintă un eșec pentru Vladimir Putin

Mișcarea este o lovitură strategică și politică pentru Putin, care s-a plâns de multă vreme de extinderea NATO către Rusia și a folosit parțial asta ca o justificare pentru invadarea Ucrainei. Alianța susţine că nu reprezintă nicio amenințare pentru Moscova.

Pe acelaşi subiect

Rusia a avertizat că va fi forțată să ia "măsuri de răzbunare" pentru a aborda ceea ce ea a numit amenințări de securitate create de aderarea Finlandei. De asemenea, a avertizat că-şi va consolida forțele în apropierea Finlandei dacă NATO va trimite trupe sau echipamente suplimentare în cea de-a 31-a țară membră. Suedia vecină, care a evitat alianțele militare mai bine de 200 de ani, a solicitat şi ea să devină membră după ce invadarea Ucrainei a triumis fiori reci vecinilor Rusiei. Dar procesul de aderare în cazul ei a fost îngreunat de opoziţia Turciei și Ungariei.

Stoltenberg: Eliminăm spaţiul pentru calcule greşite la Moscova

Şeful Alianţei, Jens Stoltenberg, a spus azi că mişcarea a fost declanşată chiar de invazia pe care liderul rus Vladimir Putin a decis-o în Ucraina. "Preşedintele Putin a avut ca obiectiv declarat al invaziei Ucrainei să obţină mai puţin NATO", a declarat Stoltenberg reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, cu câteva ore înainte ca Finlanda să devină oficial al 31-lea membru al Alianţei. "El obţine exact opusul. Finlanda astăzi şi, în curând, şi Suedia vor deveni membre cu drepturi depline ale Alianţei", a declarat Stoltenberg.

El a mai declarat că extinderea NATO spre nord nu a fost menită să provoace un conflict, ci să păstreze pacea. "Prin faptul că (Finlanda) devine un membru cu drepturi depline, eliminăm spaţiul pentru calcule greşite la Moscova cu privire la disponibilitatea NATO de a proteja Finlanda, iar acest lucru face Finlanda mai sigură şi NATO mai puternică", a precizat el.

Frontiera Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va "urmări îndeaproape" ceea ce se va întâmpla în Finlanda, descriind extinderea NATO ca fiind o "încălcare a securității și intereselor noastre naționale".

Finlanda împarte cu Rusia o frontieră estică de 1.340 km (832 mile) și a cerut oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în luna mai a anului trecut, din cauza războiului din Rusia. Ambele țări adoptaseră anterior o politică de nealiniere. Dar, după invazia din Ucraina, au ales protecția articolului 5 al NATO, care spune că un atac asupra unui membru reprezintă un atac asupra tuturor, ceea ce înseamnă că, dacă Finlanda ar fi invadată sau atacată, toți membrii NATO - inclusiv SUA - i-ar veni în ajutor.

Franţa încearcă să tempereze Rusia. Moscova ameninţă şi UE

Franţa a cerut, marţi, Rusiei, să nu profite de admiterea Finlandei în NATO pentru escaladarea crizei cu Occidentul, argumentând că decizia nu este o acţiune menită să genereze tensiuni, în timp ce Moscova a hotărât suplimentarea capabilităţilor militare şi a formulat acuzaţii la adresa UE.

Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forţelor Armate, a invitat Rusia "să nu genereze retorică", insistând că aderarea Finlandei la NATO nu înseamnă escaladarea conflictului. "Nu trebuie să denaturăm atitudinea, deşi diplomaţia rusă încearcă să ne aducă în această zonă. A face parte din NATO nu înseamnă escaladarea situaţiei, nu trebuie să generăm retorică", a declarat Sébastien Lecornu, conform cotidianului Le Monde, citat de Mediafax. 

"Agresiunea rusă în Ucraina a generat nevoia de mai multă securitate pentru partenerii Europei continentale. NATO este o alianţă de securitate. Este suficient ca Rusia să nu agreseze pe nimeni pentru a fi război", a subliniat Sébastien Lecornu.

Administraţia de la Moscova a anunţat că Rusia îşi va suplimenta capabilităţile militare în apropierea Finlandei şi va trece la alte tipuri de măsuri în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala armament ofensiv pe teritoriul acestei ţări. "Vom consolida capabilităţile militare în zona de vest şi nord-vest", în estul şi nord-estul Europei. "În cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala forţe ori capabilităţi pe teritoriul Finlandei, vom aplica măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil apărarea militară a Rusiei", a declarat luni Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

finlanda nato membra rusia
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024