Frontul de est al NATO, teren minat. A cincea ţară care se retrage din Tratatul privind minele antipersonal
Finlanda, stat membru NATO, intenționează să se retragă din Convenția de la Ottawa, care interzice utilizarea minelor antipersonal, a anunțat marți premierul Petteri Orpo, potrivit Reuters.

Prin ieşirea sa din tratatul din 1997, Finlanda, care are cea mai lungă graniţă a NATO cu Rusia, poate începe din nou stocarea de mine terestre pentru a le avea la dispoziţie în cazul în care va fi necesar. Premierul finlandez a menţionat marţi că nu există nicio ameninţare militară imediată pentru ţara sa, dar că Rusia reprezintă o ameninţare pe termen lung pentru întreaga Europă, relatează Agerpres.
"Retragerea de la Convenţia de la Ottawa ne va oferi posibilitatea de a ne pregăti pentru schimbările din mediul de securitate într-un mod mai versatil", a spus el.
Anunţul vine în momentul în care preşedintele american Donald Trump îşi intensifică demersurile în vederea încetării războiului din Ucraina, ceea ce a dus la creşterea îngrijorării în Polonia şi ţările baltice că Rusia ar putea să se înarmeze din nou şi să le ia în vizor.
Petteri Orpo a mai afirmat într-o conferinţă de presă că Finlanda îşi va spori cheltuielile pentru apărare la cel puţin 3% din produsul intern brut până în 2029, bugetul apărării urmând să crească până atunci cu circa 3 miliarde de euro (3,24 miliarde de dolari).
- Răspunsul Elenei Lasconi, întrebată când a aderat România la NATO: Nu cred că preşedintele trebuie să ştie...
- Nicușor Dan spune că ar cere intervenţia NATO în situaţia în care Rusia atacă R. Moldova, dacă ar fi...
- A început Sea Shield 2025. Peste 2.300 de militari din 11 ţări NATO participă la cel mai complex exerciţiu de...
- NATO clarifică declaraţiile lui Rutte, care acuză Spania că nu alocă nici măcar 2% din PIB pentru apărare
- Mister și informații contradictorii în cazul celor 4 soldați americani dispăruți în Lituania: "Toate...
Statele NATO care se retrag din Tratatul privind minele antipersonal
Polonia şi ţările baltice ex-sovietice Estonia, Letonia şi Lituania, de asemenea membre ale NATO şi UE, au afirmat la rândul lor luna trecută că se vor retrage din convenţie din cauza ameninţării militare din partea vecinei lor Rusia. Miniştrii apărării ai celor patru au argumentat pe 18 martie într-un comunicat comun că, "după ratificarea Convenţiei privind interzicerea minelor antipersonal (Convenţia de la Ottawa), situaţia în materie de securitate în regiune s-a deteriorat în mod fundamental". "Cu această decizie, trimitem un mesaj clar: ţările noastre sunt gata şi pot utiliza toate măsurile necesare pentru a ne apăra teritoriul şi libertatea", au subliniat miniştrii apărării ai celor patru ţări într-un comunicat comun.
Părăsind această convenţie încheiată în 1997, care a fost ratificată sau la care au aderat peste 160 de ţări, Polonia şi ţările baltice vor putea începe din nou să stocheze mine terestre.
Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia, ţări membre ale UE şi NATO şi care se învecinează cu Rusia, consideră că, "după ratificarea Convenţiei privind interzicerea minelor antipersonal (Convenţia de la Ottawa), situaţia în materie de securitate în regiune s-a deteriorat în mod fundamental", potrivit comunicatului.
În pofida deciziei lor, cele patru ţări s-au declarat "ataşate dreptului umanitar internaţional, inclusiv protecţiei civililor în timpul unui conflict armat", au subliniat miniştrii apărării polonez şi baltici. "Naţiunile noastre vor continua să apere aceste principii, răspunzând totodată nevoilor noastre în materie de securitate", au adăugat ei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰