Finlanda şi Letonia vor arme nucleare sau exerciţii nucleare NATO pe teritoriile lor
Finlanda şi Letonia, ca membre ale NATO, sunt deschise la ideea efectuării de exerciţii nucleare şi inclusiv staţionării de arme nucleare tactice pe teritoriile lor, ca măsură de descurajare împotriva Rusiei, au declarat vineri premierii celor două ţări la o conferinţă de presă în capitala letonă Riga, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
De Redactia Observator la 24.05.2024, 16:00"Este clar că armele nucleare fac parte din descurajarea NATO. Şi de aceea vom participa la aceste practici. Şi înţelegem foarte bine că probabil aceasta este partea cea mai importantă a descurajării NATO", a răspuns premierul finladez Petteri Orpo, după ce a fost întrebat dacă Finlanda va aborda chestiunea armelor nucleare tactice ale NATO la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington.
Finlanda şi Letonia, deschise exerciţiilor sau prezenţei nucleare a NATO pe teritoriile lor
El nu a precizat ce înţelege prin "practici", respectiv dacă ţara sa, care dintre statele NATO are cea mai lungă frontieră cu Rusia, va lua parte la aplicaţii militare ale Alianţei ce ar exersa folosirea de arme nucleare tactice, la fel cum Rusia a lansat săptămâna aceasta astfel de exerciţii în apropierea Ucrainei.
La rândul ei, şefa guvernului leton, Evika Silina, a menţionat că ţara sa va sprijini deciziile NATO asupra armamentului nuclear "dacă este în interesul nostru comun să influenţăm Rusia de asemenea în acest mod".
- Mişcările Rusiei dau fiori întregii planete: Moscova a început exerciţiile cu arme nucleare şi ar fi plasat o...
- Rusia ameninţă că va ataca Polonia dacă vor fi instalate arme nucleare pe teritorul său. NATO: Nu există un...
- Polonia anunţă că este gata să găzduiască arme nucleare dacă NATO îşi întăreşte flancul estic, ca...
"Armele nucleare sunt unul dintre lucrurile pe care Rusia le-a folosit pentru a intimida ţările NATO, şi aceasta nu doar o dată (...) Imediat ce vedem o creştere a sprijinului pentru Ucraina sau când sunt aşteptare decizii la nivelul NATO", Rusia vorbeşte despre armele sale nucleare, a continuat şefa guvernului leton.
La aceeaşi conferinţă de presă, ambii premieri au dat asigurări că vor continua susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia şi şi-au manifestat preocuparea asupra unor presupuse intenţii ale Rusiei de a-şi revizui unilateral frontiera maritimă în Marea Baltică, după ce pe portalul juridic al guvernului de la Moscova a apărut săptămâna aceasta un proiect de decret în acest sens, care între timp a fost retras