Antena Meniu Search
x

Polonia anunţă că este gata să găzduiască arme nucleare dacă NATO îşi întăreşte flancul estic, ca răspuns la militarizarea Kaliningradului

Preşedintele polonez a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 12:22

Polonia anunţă că este gata să găzduiască arme nucleare dacă NATO îşi întăreşte flancul estic
Polonia anunţă că este gata să găzduiască arme nucleare dacă NATO îşi întăreşte flancul estic

"Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem", a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte polonez Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja "de o perioadă de timp" obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

Polonia, gata să găzduiască arme nucleare

"Am abordat deja acest subiect de mai multe ori", a declarat Duda. În martie, el a avut o întrevedere cu omologul său american Joe Biden. Potrivit lui Duda, "Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad" şi "este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus", două teritorii care se învecinează cu Polonia.

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare. În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliaţii au reafirmat că NATO va face "tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri externe » Polonia anunţă că este gata să găzduiască arme nucleare dacă NATO îşi întăreşte flancul estic, ca răspuns la militarizarea Kaliningradului