Video Mişcările Rusiei dau fiori întregii planete: Moscova a început exerciţiile cu arme nucleare şi ar fi plasat o armă spaţială pe orbita unui satelit SUA
Statele Unite acuză Rusia că duce războiul până la cer. Pentagonul monitorizează o armă spaţială lansată de Moscova pe orbita unui satelit guvernamental american şi este gata de atac. Moscova neagă informaţia, dar anunţă că a început exerciţii cu arme nucleare în apropiere de Ucraina.
Lansat în Spaţiu la bordul unei rachete Soiuz, COSMOS 2576 este considerat de specialişti parte dintr-o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi. Întrebat dacă reprezintă o ameninţare pentru satelitul american, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a evitat răspunsul. "Cu siguranţă, avem responsabilitatea de a fi pregătiţi să protejăm şi să apărăm domeniul spaţial şi să asigurăm un sprijin continuu şi neîntrerupt pentru forţa comună combinată", a declarat Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului.
Rusia încearcă să schimbe regulile jocului şi pe pământ
În ultimele săptămâni, Moscova și Washington s-au luptat neîncetat la ONU pe tema armelor spațiale. S-au acuzat reciproc că încearcă să militarizeze şi Cosmosul. O rezoluţie în care Rusia cerea tuturor ţărilor să împiedice amplasarea armelor în Spaţiu a picat luni la vot. Experții militari avertizează: Cosmosul va fi următoarea ţintă a marilor puteri într-o lume tot mai dependentă de tehnologie. "Înţelegem cu toţii că aceste atacuri sunt foarte posibile. Trebuie să fim pregătiţi şi pentru ele. Nu contează dacă este un atac cibernetic sau vreun alt tip de atac, suntem pregătiți să răspundem", a declarat Hanno Pevkur, ministrul eston al Apărării.
Rusia încearcă să schimbe regulile jocului şi pe pământ. Vrea să modifice frontierele din Marea Baltică, stabilite pe vremea URSS, acum 40 de ani. În decretul publicat ieri, ministerul rus al Apărării a propus extinderea apelor teritoriale în jurul insulelor ruse din partea estică a Golfului Finlandei, precum şi apele adiacente porturilor Baltisk şi Zelenogradsk din exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania. Analiştii cred că prin această mutare, Vladimir Putin ar fi pus, de fapt, ochii pe cea mai mare insulă suedeză Gotland, cu scopul de a controla Marea Baltică.
Lituania cere măsuri la nivel de UE şi NATO, după anunţul Kremlinului, iar Suedia spune că Rusia nu poate decide unilateral noi graniţe. "Vedeţi că provocările cresc, la fel şi riscul de confruntare, mai ales în regiunea baltică. Bineînţeles că asta cere ca instituţiile noastre să ia măsuri pentru a ne asigura securitatea", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Vladimir Putin. La o zi după ce a anunţat că vrea să mute graniţele din Marea Baltică, armata rusă a început prima etapă a exercițiilor cu arme nucleare lângă Ucraina. Moscova susţine, însă, că rachetele nu au încărcătură reală, dar specialiştii consideră manevrele un avertisment prin care Putin vrea să descurajeze Occidentul să se mai implice în războiul din Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰