"Fiul Hamasului", devenit spion israelian, dezamăgit de activiștii pro-palestinieni din Occident: "Idioți utili. I-ar tortura și masacra fără milă"
Fostul militant palestinian Mosab Hassan Yousef, devenit spion israelian în 1997, s-a declarat dezamăgit de activiștii pro-Hamas din Statele Unite, pe care i-a denumit "idioți utili". Declarațiile celui supranumit "Fiul Hamasului", după autobiografia publicată în 2010, au fost făcute în emisiunea "Dr. Phil Primetime", la o dezbatere cu doi studenți de la Universitatea de Michigan. Mosab Hassan Yousef este fiul lui Hassan Yousef, cofondator Hamas, o organizație islamistă teroristă palestiniană.
De Redactia Observator la 08.04.2024, 12:06Mosab Hassan Yousef, din Ramallah - un oraș din Cisiordania, a fost militant palestinian până în 1997, atunci când a defectat și a devenit spion pentru Șin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului. "Este foarte dezamăgitor să vezi americani care susțin Hamas și se gândesc că Hamas este ceva cool... în timp ce nu realizează că Hamas i-ar tortura și i-ar masacra fără milă. Ei îi numesc idioți utili. Nu știu că Hamas este un hău", a declarat Yousef, la "Dr. Phil Primetime", potrivit Daily Mail.
Mai mult, Mosab Hassan Yousef a fost de părere că cei care sunt pro-Palestina "nu înțeleg ce susțin", precizând că "Hamas este un monstru care a luat ostatică întreaga societate și pune în pericol Orientul Mijlociul, împingând lumea către un război mondial".
Dezertorul, cunoscut drept "Prințul Verde", după un documentar cu același nume din 2024, susține că își bazează afirmațiile pe experiența pe care a avut-o în închisoare alături de lideri Hamas.
- Interviu cu ambasadorul Israelului în România: Care sunt victoriile IDF în cele 6 luni de război și cât vor mai...
- Israelul, tot mai izolat după şase luni de război în Gaza. Occidentul, înfuriat după uciderea lucrătorilor...
- Cât de aproape este Israelul de a elimina Hamas, după şase luni de război în Gaza. Preţul plătit de palestinieni
- Şi Donald Trump a început să critice Israelul: Pierd războiul de PR. Îl pierd la greu. Trebuie să pună capăt...
"Eu m-am născut acolo, parte din acea cultură și religie"
Spre deosebire de studenții invitați la "Dr. Phil Primetime", Mosab Hassan Yousef a punctat că el "s-a născut acolo, parte din acea cultură și religie". "Unii aud despre Hamas sau văd un avatar cu un luptător Hamas care poartă o armă, un luptător pentru libertate, și cred că este la modă să susții un astfel de monstru".
Declarațiile lui au fost catalogate drept "retorică colonialistă" de către unul dintre studenți. Însă Yousef s-a apărat spunând că tinerii vorbesc "în numele propagandei Hamas". "Nu știți ce este Palestina, în realitate. Keffiyeh-ul pe care îl porți este doar o afirmație care arată câtă lipsă de autenticitate ai atunci când vorbești de cauza palestiniană. Există un trib al Hamas și un trib al Jihadului Islamic. Și dacă nu ar avea Israelul ca inamic comun s-ar omorî unii pe alții. Aceasta este realitatea", a replicat Mosab Hassan Yousef.
Cât despre activiștii pro-Hamas din Statele Unite, fostul militant palestinian, devenit apoi spion israelian, a spus "că au nevoie să meargă la un spital de psihiatrie".
"Progrese semnificative" la negocierile dintre Israel și Hamas, de la Cairo
Negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas fac "progrese semnificative", a informat luni media egipteană pro-guvernamentală Al-Qahera News, relatează AFP.
O sursă egipteană de rang înalt citată de media, apropiată serviciilor de securitate egiptene, a raportat "progrese semnificative" în ceea ce priveşte apropierea punctelor de vedere asupra mai multor puncte de dispută în acordul aflat în discuţie.
Delegaţiile Qatarului şi mişcării islamiste palestiniene Hamas au părăsit Cairo şi vor reveni "în termen de două zile pentru a finaliza termenii acordului", a făcut cunoscut Al-Qahera News. La rândul lor, delegaţiile americană şi israeliană urmează să părăsească capitala egipteană "în următoarele ore", iar consultările vor continua în următoarele 48 de ore, potrivit aceleiaşi surse.
Hamas şi Israelul se acuză reciproc de obstrucţionarea acestor discuţii indirecte prin mediatorii internaţionali, Statele Unite, Qatarul şi Egiptul.
Israelul, tot mai izolat după şase luni de război în Gaza
După şase luni de război în Gaza, uciderea unui grup de lucrători umanitari într-un atac aerian israelian a rezumat atât criza umanitară gravă, cât şi lipsa unei ieşiri clare dintr-un conflict care lasă Israelul din ce în ce mai izolat, relatează Reuters.
La şase luni după ce atacatorii Hamas au evadat din Gaza pentru a comite, la 7 octombrie 2023, cel mai sângeros atac din istoria Israelului, zeci de mii de palestinieni au fost ucişi, Gaza zace în ruine, iar Orientul Mijlociu riscă să alunece spre un conflict regional mai amplu.
Însă atacul de săptămâna trecută, care a ucis şapte angajaţi ai grupului umanitar World Central Kitchen (WCK), inclusiv şase străini, a înfuriat chiar şi pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, sporind presiunea tot mai mare pentru încetarea luptelor.
Armata israeliană a recunoscut că atacul a fost efectuat din greşeală de forţele sale şi şi-a cerut scuze pentru moartea "neintenţionată" a celor şapte, printre care se numără cetăţeni britanici, australieni şi polonezi, un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană şi un coleg palestinian. Dar acest lucru nu a făcut prea mult pentru a atenua alarma crescândă în străinătate, unde opinia publică, chiar şi în ţări în mod tradiţional prietene, precum Marea Britanie, Germania sau Australia, a şovăit în privinţa campaniei israeliene din Gaza, lansată după atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.