"Fiul meu era deţinut acolo. Nu mai ştiu dacă este în viaţă sau nu". Comandantul regimentului Azov promite că-şi va răzbuna camarazii ucişi la Olenivka
Preşedintele Volodimir Zelenski a dispus evacuarea tuturor civililor din localităţile regiunii Doneţk, aflate încă sub controlul Ucrainei. Analiştii occidentali cred că decizia este motivată de intensificarea luptelor în această regiune, pe care Rusia doreşte să o ocupe cu orice preţ. Guvernele de la Kiev şi Moscova continuă să se acuze reciproc pentru masacrul de la închisoarea situată tot lângă Doneţk, unde au murit zeci de prizonieri ucraineni. Multe din victime făceau parte din regimentul Azov, iar comandantul acestuia promite că se va răzbuna. Război Rusia - Ucraina, ziua 158 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 31.07.2022, 11:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Peste 200 de mii de persoane urmează să fie evacuate de pe teritoriul controlat, încă, de forţele ucrainene în regiunea Doneţk. Motivul oficial este că, din cauza atacurilor armatei ruse, nu se mai poate asigura alimentarea cu gaz şi energie electrică, iar la iarnă, locuinţele vor rămâne în frig.
Un fost ambasador american în Ucraina consideră, însă, că preşedintele a ordonat evacuarea deoarece se aşteaptă la lupte tot mai grele în zonă. După ce au cucerit regiunea vecină, Luhansk, ruşii susţin că provoacă pierderi grele ucrainenilor şi în Doneţk.
Armata ucraineană recunoaşte că inamicul a făcut progrese limitate în Donbas dar susţine, la rândul său, că a eliminat peste o sută de soldaţi ruşi pe alt front, lângă Herson. A fost întreruptă şi legătura pe calea ferată dintre acest oraş şi restul teritoriului ocupat. În acest timp, artileria şi rachetele Rusiei au lovit şi alte localităţi ucrainene din regiunile Harkov, Sumî şi Dnepropetrovsk. La Mikolaiv, atacurile au continuat şi noaptea trecută, iar localnicii au fost rugaţi să rămână în adăposturi. Ucrainenii rezistă, dar sunt indignaţi de masacrul de vineri, când peste 50 de prizonieri de război au fost ucişi.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri juridice împortriva acestui stat terorist (Rusia). Condamnările doar la nivelul retoricii politice nu sunt suficiente pentru o asemenea crimă în masă.
- Rând pe rând, țările din UE ajung la concluzia dureroasă: trebuie tăiat consumul de energie. Soluțiile,...
- Antony Blinken, după prima convorbire cu Serghei Lavrov de la începutul războiului din Ucraina: ''Am avut o...
- Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc pentru bombardarea închisorii Olenivka. Zelenski: A fost o crimă de...
Fiul meu este prizonier, era deţinut acolo. Acum nu mai ştiu cum este, unde este, dacă este în viaţă sau nu
La Moscova se afirmă în continuare că ucrainenii sunt cei care au atacat închisoarea şi că ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au fost invitaţi să ia parte la anchetă. Aceasta deşi reprezentanţii Crucii Roşii spun că nu au obţinut acces în zonă. La Kiev, declaraţiile Rusiei nu conving pe nimeni. Un miting de protest a reunit numeroase rude ale prizonierilor din regimentul Azov, dintre care mulţi erau deţinuţi în închisoarea distrusă.
Irina, mama unui prizonier ucrainean: Fiul meu este prizonier, era deţinut acolo. Acum nu mai ştiu cum este, unde este, dacă este în viaţă sau nu. Nu ştiu... Este groaznic, pur şi simplu groaznic.
Comandantul Azov promite că-şi va răzbuna camarazii ucişi
Mânia ucrainenilor a sporit după ce ambasada Rusiei la Londra a postat, pe contul oficial de Twitter, un mesaj care afirmă că membrii regimentului Azov ar trebui spânzuraţi. Actualul comandant al regimentului consideră că postarea este o recunoaştere a vinei pentru masacrul de la închisoare şi promite că-şi va răzbuna camarazii ucişi.
Mykita Nadtocii, comandant interimar, Azov: Îi reamintesc lui Putin, care poartă răspunderea pentru această crimă, că nu trebuie să vorbească de funie în casa spânzuratului. Fiecare ucrainean se va răzbuna pentru toţi fraţii noştri torturaţi şi ucişi.
Reacţiile au fost severe şi la Londra, unde un deputat a cerut ca toţi membrii ambasadei ruse să fie expulzaţi. Până la eventuala anchetă internaţională, experţii străini nu pot afirma cine a comis masacrul. Ei consideră totuşi, pe baza dovezilor existente, că versiunea unui atac al Rusiei este cea mai probabilă.