Flori și lumânări pentru Milena, copila care şi-a pierdut viaţa în accidentul de elicopter de lângă Kiev. Zelenski a decretat 3 zile de doliu național după tragedie
Ucrainenii sunt în doliu trei zile după accidentul de elicopter de lângă Kiev. 14 oameni au murit, printre care toată conducerea ministerului de Interne dar şi o tânără mamă cu fetiţa ei, care se îndreptau spre grădiniţă. Preşedintele Zelenski plânge pierderile de vieţi şi cere Occidentului tancuri performante pentru a înfrânge ruşii şi a pune capăt războiului. Şeful NATO, a îndemnat aliaţii să trimită în continuare arme.
De Laurenţiu Rădulescu la 19.01.2023, 20:26Brovarî, locul tragediei, a devenit altar. Flori şi lumânări sunt aşezate printre resturile elicopterului, pentru a cinsti memoria celor care şi-au pierdut viaţa. Jucăriile sunt pentru Milena, singurul copil care şi-a pierdut viaţa. Era pe stradă cu mama ei Olena, educatoare. Se grăbeau spre grădiniţă, când au fost strivite amândouă de bucăţile desprinse din elicopter. Imaginea cu tatăl fetiţei, în lacrimi, la locul accidentului, a făcut înconjurul lumii. Martorii sunt în continuare în stare de şoc.
"Ne-am început rutina zilnică, dis-de-dimineaţă şi nu era curent electric. S-a auzit un zgomot puternic, am deschis geamul şi am văzut ceaţă şi fum şi nu se vedea nimic. Am crezut că ne-a lovit o dronă, pentru că a fost o explozie foarte mare."
Pe patul de spital sunt în continuare 15 oameni. 10 dintre ei sunt în stare gravă cu arsuri de gradul trei şi patru pe mare parte din corp. Femeia din imagini este mătuşa unuia dintre copiii răniţi în urma prăbuşirii aparatului de zbor lângă grădiniţă.
"Maksim e rănit la mână, era foarte speriat. Nu l-am văzut niciodată aşa. Era foarte tăcut, diferit faţă de cum e el de obicei, foarte activ. Era înspăimântat. Îţi puteai da seama că a trecut prin ceva îngrozitor."
- Filmul prăbușirii elicopterului din Ucraina, lângă o grădiniță. Olena Zelenska a izbucnit în lacrimi la...
- Elicopter ucrainean prăbușit lângă o grădiniță în Kiev. Ministrul de Interne, adjunctul său și trei copii,...
- SBU ia în calcul "mai multe versiuni ale tragediei" după ce un elicopter s-a prăbuşit lângă o grădiniţă....
Ancheta tragediei e în desfășurare
Motivul tragediei rămâne deocamdată învăluit în mister. Elicopterul zbura la altitudine joasă, într-un moment în care condițiile meteo erau nefavorabile, cu ceață foarte densă.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: "Este greu de explicat de ce zbura la o înălţime foarte mică. Orice acţiune în mediul urban este mult mai dificilă. Este foarte dificil să ai şi comunicaţiile foarte bune, să ai o vizibilitate foarte bună...Chiar instrumentele de zbor nu funcţionează când zbori la o înălţime atât de mică, printre clădiri. Trebuia să survoleze pe deasupra blocurilor. Probabilitatea de a fi lovit cu asemenea rachete este destul de scăzută. Rachetele fiind trase de la distanţă foarte mari, lovesc ţinte fixe şi de suprafaţă."
Nicio variantă nu a fost pentru moment abandonată. De la probleme tehnice, la eroare umană şi chiar un act de sabotaj. Preşedintele Volodimir Zelenski spune că nu se poate vorbi de accidente pe timp de război. În elicopterul morţii erau 9 oameni - toată conducerea ministerului de Interne - şi cei trei membri ai echipajului.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Am pierdut oameni care erau buni profesionişti, patrioţi şi lideri de vază. Ministrul Denis Monastirski, Evgheni Ienin şi colegii lor care au murit în urma prăbuşirii nu sunt oameni care pot fi înlocuiţi cu uşurinţă."
În urmă cu un an, aparatul de zbor a fost adus pentru lucrări de modernizare în România, la Ghimbav. Super PUMA H225 este un elicopter mediu de transport persoane cu două motoare, de aproape 2.300 de cai putere fiecare. Are o autonomie de circa 840 de kilometri. Cântăreşte aproape 5.200 de kilograme şi poate zbura cu o viteză de peste 320 de kilometri pe oră. Pot încăpea până la 19 persoane, pe lângă echipajul format din 2 piloţi. Specialistii spun că este o maşinărie puternică şi rezistentă.
Occidentul continuă să sprijine Ucraina
Primul oficial european prezent la Kiev, ca să-şi arate sprijinul după tragicul eveniment, este preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European: "Ei (n.r. ucrainenii) au nevoie şi merită susţinerea noastră şi de aceea vom discuta din nou cu preşedintele Zelenski şi echipa lui care sunt măsurile concrete pe care le putem dezvolta ca să ne asigurăm că sunt mai puternici."
Ţările occidentale anunţă, una după alta, noi ajutoare militare pentru Ucraina. Armele sunt singura cale care ar putea duce la încheierea războiului, spune şeful NATO.
Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: "Dacă vrem o soluţie negociată de pace la războiul din Ucraina, trebuie să furnizăm sprijin militar Ucrainei. Asta este singura cale. Armele sunt calea spre pace, poate că sună ca un paradox..."
Washingtonul este din ce în ce mai deschis la ideea de a ajuta Ucraina să atace Crimeea ocupată de ruși din 2014. Asta susţin mai mulți oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului pentru New York Times.
Apropiații lui Putin, noi amenințări la adresa lumii întregi
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Simpla discuţie despre furnizarea de arme Ucrainei care i-ar permite să ţintească teritoriul rus, deşi Ucraina are deja arme cu care loveşte constant, în fiecare zi, teritoriul rusesc, adică noile noastre regiuni, este foarte periculoasă. Va însemna escaladarea acestui conflict la un alt nivel şi nu va prevesti nimic bun pentru securitatea europeană şi globală."
O altă ameninţare vine de la Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, care spune că dacă ţara sa va fi pe cale să piardă războiul, nu va ezita să folosească bombele nucleare. Însă, pentru un atac asupra instalaţiilor din Crimeea, Kievul ar avea nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune. Astfel de arme încă sunt considerate de administraţia Biden drept o linie roşie care nu trebuie depăşită. De altfel, liderul de la Casa Albă s-a opus inclusiv trimiterii de tancuri Abrams în Ucraina, lucru cerut cu insistenţă de oficialii ucraineni. Iar acest lucru a fost folosit ca pretext şi de Germania, care condiţionează furnizarea tancurilor Leopard de decizia SUA.
Premierul spaniol Pedro Sanchez are o altă abordare şi spune că Vladimir Putin ar trebui adus la masa negocierilor, iar discuţiile să fie mediate de Franța și Germania.