Antena Meniu Search
x

Video Filmul prăbușirii elicopterului din Ucraina, lângă o grădiniță. Olena Zelenska a izbucnit în lacrimi la aflarea veștii

Tragedia a lovit azi în inima guvernului de la Kiev. Ministrul de Interne, adjunctul său şi secretarul de stat au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit azi lângă o grădiniţă dintr-o suburbie a capitalei. Ultimul bilanţ oficial vorbeşte despre 14 morţi, printre care şi un copil şi cel puţin 25 de răniţi. În urmă cu un an, aparatul de zbor a fost în România, pentru lucrări de modernizare.  

de Redactia Observator

la 18.01.2023, 19:28

Vezi și

Aparatul de zbor s-a făcut bucăţi şi a luat foc după impact. Flăcările au cuprins imediat clădirile din jur. 

"E o grădiniţă... Cred că sunt victime acolo."

Temându-se de un nou bombardament al Rusiei, oamenii încep să alerge disperaţi spre adăposturile antiaeriene.  Imaginile de la faţa locului sunt cutremurătoare. Un trup zace fără viaţă printre rămăşiţele elicopterului, altul se poate observa câţiva metri mai încolo. Sunt părinţi şi copii care mergeau spre grădiniţă. Clădireaare pereţii distruşi şi ferestrele spulberate de suflul exploziei. 

"Toți copii s-au întins pe podea, apoi au fost duşi rapid într-un adăpost. Au fost aduşi patru copii, părinții lor i-au luat imediat".

Pe acelaşi subiect

Kirilo Timoşenko, şef adjunct cancelaria preşedintelui: "Numărăm copiii, toată lumea înţelege situaţia, sunt multe emoţii, dar noi am evacuat imediat copiii. Au fost evacuaţi în altă clădire. Am verificat, i-am numărat şi acum sunt cu rudele lor." 

Toţi cei aflaţi în elicopterul care se îndrepta dinspre capitală spre linia frontului, în Harkov, au murit. Denis Monastirski, ministrul de Interne, era unul dintre apropiaţii preşedintelui Zelenski. 

Vitali Kliciko, primarul Kievului: "Era un tip tânăr, mare patriot. A făcut multe lucruri pentru Ucraina şi a reformat poliţia din Ucraina. Este chiar o mare tragedie pentru Ucraina, pentru familia sa şi pentru copiii săi." 

Adjunctul său, Evgheni Enin, este fost procuror general al Ucrainei, dar şi fost diplomat, care a colaborat strâns cu oficiali de la noi şi a vizitat România. Şi-au mai pierdut viaţa secretarul de stat Iuri Lubkovici şi alţi ofiţeri care se ocupau cu protecţia oficialilor. 

Elicopterul prăbușit ar fi fost modernizat în România

Elicopterul morţii este de tip "Super Puma", produs de Airbus. Poartă numărul 54 şi a fost adus în Ucraina în noiembrie 2020,  în urma unui acord cu Franţa. Potrivit Ministerului apărării din ţara vecină, acum un an, a ajuns la Ghimbav, pentru lucrări de modernizare, alături de alte 4 aparate de zbor. Două erau ale Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență și trei ale Gărzii Naționale. Lucrările au inclus o inspecție amănunţită și instalarea de echipamente speciale, cum ar fi o stație optico-electronică, un proiector de căutare şi un troliu. 

Gulliver Cragg, reporter France 24: "Ipoteza că prăbuşirea elicopterului a fost un accident, fără legătură cu un atac rusesc, rămâne deschisă pentru moment. Dar, bineînţeles, vine într-un context în care există multe forme ale agresiunii ruse, inclusiv atacuri cu rachete cu rază lungă sau chiar anumite forme de sabotaj." 

Prima doamnă a Ucrainei a izbucnit în lacrimi la aflarea veștii

Serviciile de securitate ucrainene confirmă că iau în calcul mai multe versiuni ale tragediei inclusiv "încălcarea regulilor de zbor, defecțiuni tehnice ale elicopterului și acțiuni deliberate de distrugere". Într-un mesaj, Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina  trăieşte o tragedie îngrozitoare. Aflată la Davos, la Forumul Economic Mondial, prima doamnă, Olena Zelenska a izbucnit în lacrimi la aflarea veştii. 

Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei: "Astăzi este o nouă zi grea pentru noi. Astăzi am avut iar pierderi şi de aceea sunt chiar şi mai recunoscătoare că sunteţi alături de noi. Mulţumesc că susţineţi Ucraina şi poporul nostru şi că susţineţi valorile noastre comune. Cred că asta este cel mai important, în acest război crud pe care Rusia îl duce împotriva ţării noastre." 

Mesaje de condoleanţe au venit din toată lumea. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul  Spaniei, Pedro Sanchez, liderii Uniunii Europene şi premierul Nicolae Ciucă sunt printre primii care au reacţionat. 

Tragedia de lângă Kiev are loc după ce sâmbătă Ucraina trăia cel mai sângeros atac al militarilor lui Putin de la începutul războiului. 45 de oameni au murit după ce o rachetă a spulberat o clădire de apartamente din Dnipro. De la Bruxelles, unde sunt reuniţi toţi miniştrii Apărării din NATO, secretarul adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, spune că trebuie să ne pregătim pentru un război de lungă durată.

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO: "Subestimarea Rusiei este periculoasă. Putin se pregăteşte pentru un război lung. A mobilizat deja încă 200.000 de militari, mulţi dintre ei fiind în pregătire. Creşte producţia de armament rusesc şi ia arme şi de la alte regimuri autoritare, inclusiv Iran. Dar, poate cel mai important din toate, este faptul că nu avem indicii că obiectivele lui Putin s-au schimbat." 

Seful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a dat vina pe americani pentru prelungirea războiului din Ucraina. Aflat la Sankt Petersbourg, în faţa veteranilor ruşi, Vladimir Putin îşi apără şi el decizia de a invada statul vecin. 

 Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "De fapt, ostilitățile pe scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014, cu utilizarea de echipamente grele, artilerie, tancuri și avioane... Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv într-o operațiune militară specială, este o încercare de a opri acest lucru. Acesta este sensul operațiunii noastre."

Occidentul este hotărât să ajute în continuare Ucraina. Cel mai recent, Olanda a anunţat că va trimite şi ea un sistem de apărare Patriot, alături de Statele Unite şi Germania. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Filmul prăbușirii elicopterului din Ucraina, lângă o grădiniță. Olena Zelenska a izbucnit în lacrimi la aflarea veștii