Antena LIVE

Curs valutar

Folosesc ucrainenii deja rachete GLSDB? Kievul a bombardat Melitopol, adânc în spatele frontului. Contraofensiva ucraineană prinde contur

Forţele ucrainene au bombardat miercuri oraşul Melitopol, aflat în sudul regiunii Zaporojie şi sub controlul armatei ruse începând din martie 2022. Alimentarea cu energie electrică a oraşului a fost întreruptă.

De la 29.03.2023, 16:53
WhatsApp
Folosesc ucrainenii deja rachete GLSDB? Kievul a bombardat Melitopol, adânc în spatele frontului. Contraofensiva ucraineană prinde contur Profimedia / kyivpost.com

Ucraina a lovit miercuri un depozit feroviar din Melitopol și a întrerupt electricitatea în zonă, relatează Reuters. Forţele ucrainene au bombardat adânc în spatele liniei de front într-un moment în care sunt tot mai multe discuţii despre o contraofensivă a Kievului.  Imagini neverificate, publicate pe reţelele de socializare şi canale de Telegram, arată explozii care luminează cerul nopții în Melitopol, unde se află administrația de ocupaţie rusă din Zaporojie, una dintre regiunile ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat.

Melitopol se află la aproximativ 120 kilometri sud-est de centrala nucleară Zaporojie. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, urmează să viziteze această centrală nucleară în cursul zilei de miercuri. 

Primarul ucrainean al orașului, aflat în exil, a confirmat pe Telegram că au avut loc explozii folosind cuvântul ucrainean bavovna (bumbac). Ucrainenii folosesc această glumă pentru a se referi la exploziile cauzate de atacuri asupra infrastructurii militare ruse, cum ar fi depozitele de muniții. Agenția rusă de stat TASS a relatat că a fost distrus un depozit feroviar și că energia a fost întreruptă în oraș și în satele din apropiere.

Melitopol, care avea o populație de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război, este un centru de logistică feroviară pentru forțele ruse din sudul Ucrainei și face parte din puntea terestră care leagă Rusia de peninsula Crimeea. Nu sunt informații confirmate despre armele folosite Ucraina pentru acest atac. Orașul se află la limita razei de acţiune a sistemelor HIMARS trimse Ucrainei, dar se află în raza unor arme noi promise de Occident precum bombele JDAM lansate din aer și rachetele GLSDB lansate la sol, precizează Reuters. Nu este clar dacă rachetele GLSDB au ajuns deja în Ucraina, dar conturi pro-ucrainene de Telegram au postat recent imagini cu explozii cauzate de muniţie JDAM.

Pe acelaşi subiect

Rusia a anunţat marţi că a doborât în premieră o rachetă GLSDB. Dacă se confirmată înseamnă că rachetele GLSDB au ajuns pe câmpul de luptă mai repede decât se anticipase și ar putea juca un rol crucial într-o contraofensivă ucraineană, relatează publicaţia Kyev Post

În decembrie, John Hardie și Bradley Bowman de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor de la Washington, au estimat că ar putea dura până la nouă luni pentru primele livrări, dar Boeing a refuzat să ofere detalii în acest sens. "Dacă 200-300 de astfel de rachete ar ajunge în inventarul armatei ucrainene pe termen scurt, probabil că ar fi suficient pentru a devasta zona din spate a formațiunilor defensive rusești înaintea unei ofensive ucrainene la scară largă", scrie sursa citată.

Atacul din Melitopol a avut loc după ce Kievul a sugerat că ar putea organiza în curând o contraofensivă, în contextul în care forțele ruse nu au reușit să obțină nicio victorie majoră în campania de iarnă, scrie Reuters.

ISW: Forțele Wagner au cucerit complexul industrial AZOM din Bahmut

Analiştii de la grupul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră în analiza de miercuri că forțele Grupului Wagner au cucerit complexul industrial AZOM din nordul Bahmut și continuă să avanseze în oraș. ISW evaluează că forțele rusești au avansat cu 5% în ultimele șapte zile și că în prezent ocupă aproximativ 65% din oraș. Săptămâna trecută Evgheni Prigojin susţinea că Gruparea Wagner controlează circa 70% din Bahmut.

Serviciile de informații militare britanice au anunțat miercuri că ucrainenii i-au împins cu succes pe ruși de pe ruta principală de aprovizionare. "Una dintre realizările cheie ale operațiunilor ucrainene recente a fost împingerea luptătorilor Wagner înapoi de pe autostrada 0506", spune Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare a informațiilor cu privire la situația din Ucraina. Britanicii au publicat şi o hartă cu situaţia de pe front. 

Ruşii nu obţinut nicio victorie majoră în campania lor

Forțele ucrainene s-au menținut în principal în defensivă de la ultimul avans important pe linia de front din urmă cu aproape cinci luni. Între timp Moscova a lansat o ofensivă de iarnă folosind sute de mii de rezerviști și zeci de mii de mercenari recrutați în principal din închisori. Dar, pe măsură ce iarna s-a încheiat şi a venit primăvara, întrebarea care se ridică este cât de mult vor mai putea rușii să-și susțină ofensiva și când vor riposta ucrainenii.

Există semne clare că ofensiva rusă a început să se clatine. Media atacurilor zilnice raportate de statul major al Ucrainei e în scădere de patru săptămâni consecutive: de la 124 atacuri în săptămâna 1-7 martie, la 69 în ultimele șapte zile. 

Jurnaliştii Reuters, aflaţi în apropierea frontului din Bahmut şi mai la nord, au remarcat şi ei o scădere notabilă a intensităţii atacurilor ruseşti săptămâna trecută. Rușii nu au înregistrat câștiguri semnificative, în ciuda pierderilor uriașe de ambele părți, iar oficialii ucraineni și occidentali bănuiesc că forța de atac rusă se va epuiza în curând. Oficialii ruși susţin însă că forțele Moscovei cuceresc stradă cu stradă în Bahmut, ținta lor principală de luni de zile. Dar până acum nu au reușit să-l încercuiască și să-i forțeze pe ucraineni să se retragă, așa cum părea probabil cu săptămâni în urmă.

Săptămâna trecută, Moscova a declanșat o nouă ofensivă asupra Avdiivka, un oraș mai mic situat la sud de Bahmut, dar nici aici nu a reușit să obțină victorii majore. În schimb britanicii au vorbit de pierderi uriașe suferite aici de armata rusă, inclusiv un regiment de tancuri.

Între timp în Ucraina au început să ajungă tancurile şi blindatele promise cu fanfară de Occident în urmă cu două luni şi care vor fi folosite ca un vârf de lance în marea contraofensivă a Kievului, atunci când vremea caldă va usca terenul. Americanii se aşteaptă ca Ucraina să înceapă contraofensiva la sfârșitul primăverii, cel mai probabil în luna mai.

Ca răspuns la sosirea tancurilor occidentale, agenția rusă de presă RIA a relatat că Moscova a trimis trupelor sale sute de tancuri noi și recondiționate. Un alt semn că ucrainenii îşi pregătesc contraofensiva: preşedintele Zelenski s-a deplasat în mai multe regiuni din sudul, estul şi nord-estul ţării pentru a vedea la faţa locului situaţia de pe linia frontului şi evoluţia situaţiei din teritoriile recucerite de armata ucraineană. Marţi, preşedintele ucrainean a trecut în revistă unităţile forţelor de securitate ucrainene care protejează frontiera cu Rusia în provincia Sumî din nord-estul Ucrainei. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ucraina rusia razboi bahmut melitopol avdiivka
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024